Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

O Klub nadaných detí aj v tomto školskom roku obrovský záujem

Klub, aký nemá páru na celom Slovensku. Založili ho zanietení učitelia a združujú sa v ňom nadané deti. Mimoriadne bohatý na program bol aj v tomto školskom roku.

Molekulárna biologička
Molekulárna biologička

„Vypredané“ za pár dní
Zápis do Klubu nadaných detí v školskom roku 2019/2020 prebiehal začiatkom septembra a netrval dlho. Dôvod bol jednoduchý: všetkých päťdesiat miest bolo okamžite obsadených. Prvé stretnutie otvorila herečka prešovského Divadla Jonáša Záborského Veronika Husovská. Nechýbali zvedavé otázky detí, zaujímavé zážitky z nácviku divadelných hier a predstavení, či ukážka užitočných techník na rozcvičenie hlasu hercov. Rovnako zaujímavé boli ďalšie stretnutia nadaných detí. Posúďte sami.

Majstrovský saxofón, YouTuber a sústredenie
Hudobné majstrovstvo predviedol jeden z najrenomovanejších slovenských saxofonistov Mário „Gapa“ Garbera. Súčasťou zaujímavého stretnutia so známym muzikantom bola hudobná skúška. Silné emócie a euforické stavy prežili nadaní s hviezdou YouTube kanálu. Medzi školákov zavítal YouTuber Moon. A reč bola nielen o StudioMoonTV. Zaujímavé trojdňové logické sústredenie nadaných detí sa uskutočnilo v prekrásnom prostredí pod Slanskými vrchmi na Sigorde. Našimi hosťami boli (aj) nadané deti zo Spišskej Novej Vsi. Nechýbala exkurzia národnej kultúrnej pamiatky Solivar pri Prešove, kde sme sa oboznámili s dejinami ťažby a výroby soli v Prešove.

MHD-čka versus fyzika
Obrovský úspech zaznamenala prednáška o mestskej autobusovej doprave v podaní riaditeľa Dopravného podniku mesta Prešov Petra Janusa. Samozrejme tradične skvelý bol program v podaní zábavno-vzdelávacieho predstavenia a pásma experimentov s fyzikálnou podstatou „Kúzelná fyzika“, tvorba jesennej mozaiky, čitateľský workshop pod názvom Rozprávky do tmy, rétorické cvičenia Komunikácia a reč, záujmová angličtina, prednášky: Od nuly do nekonečna, Nerozbitné čísla, Magický štvorec, Číselné pasce, Paradoxy, Triky s číslami, či napokon blokové programovanie. Nemenej zaujímavými sa stali rôzne drevené hračky, magnetické stavebnice, skladačky, hlavolamy a japonské stavebnice LaQ.

Maestro satiry a karikatúry
Uvoľnenie, relax a oddych - slová, ktoré charakterizujú ďalšie z realizovaných stretnutí s nadanými deťmi, na ktorom upútalo spojenie kruhu a štvorca. Bolo to stretnutie zamerané na spoznávanie a kreslenie čarokrásnych mandál, zázraku z Tibetu.

Papierovými vystrihovačkami sme zasa privítali jeseň.
Na stretnutie prešovských nadaných detí zavítal uznávaný slovenský karikaturista Fedor Vico. Majster kreslenej satiry priúčal remeslu. V KND-čku sa kreslili karikatúry i portréty samotného umelca. Vico školákom venoval karikatúru, vytvorenú na samotnom stretnutí.

Rozvíjanie jemnej motoriky prostredníctvom aktivít, ktoré sa využívajú pri kreslení a písaní, sa stalo predmetom ďalšieho zo stretnutí. Tentokrát pri práci pomáhala deťom zaujímavá kniha aktivít na tému Piráti. Jednotlivé cvičenia sú súčasťou edukačných a zábavných pracovných listov krajiny Edukovo.

Svetom špeciálnej pedagogiky a žurnalistiky
Papier, nožnice, lepidlo a... nezvyčajná hodina. Nadané deti spoznávali pozoruhodné vlastnosti obyčajného krúžku z papiera, ktorý poznáme pod názvom Mobiov pásik. Ten názorne demonštruje javy, ktoré spôsobujú deformácie dvojrozmerného priestoru do tretieho rozmeru.
Svetom špeciálnej pedagogiky previedol nadaných známy logopéd a surdopéd, bývalý dlhoročný riaditeľ internátnej Spojenej školy Pavla Sabadoša v Prešove František Dancák. Za účasti vzácnej osobnosti absolvovali deti pozoruhodnú exkurziu špeciálnym školstvom.
Super nálada vládla taktiež pri ďalšom stretnutí. Tentokrát medzi nadaných zavítala študentka žurnalistiky. Michaela Petrášová porozprávala o novinárčine, médiách a práci redaktora. Predpremiéru mal v klube jej projekt, na ktorom práve pracovala. Témou bol priebeh Nežnej revolúcie v Prahe.

Japonské Logiformes
Päťdesiatka nadaných sa zapojila do testovania novej logickej súťaže. Podkladom pre samotné súťaženie bola didaktická pomôcka Logiformes s troma úrovňami náročnosti. Išlo o rozvoj logického myslenia, tvorivosti, fantázie a predstavivosti. Napätie sa dalo krájať. Klub nadaných detí v Prešove si na testovanie úspešnej japonskej hry vybral výhradný distribútor logickej hry.

Novoročné stretnutie bolo zamerané na rozvoj matematického myslenia. Venovali sme sa geometrickým tvarom. Bolo to stretnutie plné úloh, zameraných na triedenie geometrických tvarov, porovnávanie, rozvoj algoritmického myslenia, orientáciu v priestore a rovine.

Na návšteve KND-čka aj mušky
Prvým hosťom KND v roku 2020 bola molekulárna biologička Lucia Ciglar, ktorá sa s nadanými deťmi podelila o svoje skúsenosti a zážitky z práce vo výskume. Spoločne s ňou prišli medzi nás – mušky. Sledovali sme vývojové štádiá a otestovali rýchlosť pri ich premiestňovaní z jednej skúmavky do druhej. Vyskúšali sme si i jednoduché pipetovanie s mikroskúmavkami.
Na ďalšom zo stretnutí dominovali zázraky z obyčajného papiera. Lietadielka, lodičky, či skvelé papierové skladačky – origami. Medzi najviac lákavé patrili bludiská s jednou správnou cestou. Odmenou pre každého odvážlivca bol tréning logického myslenia.
Neskôr sme privítali osobnosť prešovského hudobného sveta. Talent Viki Olejárovej ocenenili nadané deti aplauzom a zvučným poďakovaním. Malých poslucháčov potešila piesňami z vlastnej tvorby.

Perinbaba 2
V prenajatých priestoroch nášho Klubu nadaných detí v Prešove sme v spolupráci so slovenským režisérom Jurajom Jakubiskom vystavili fotografie z natáčania filmovej rozprávky Perinbaba a Dva svety. Otvorenie výstavy krásnych fotografií z natáčania filmovej dvojky sa uskutočnilo v predposledný februárový deň. Nechýbalo množstvo zvedavých detí, učiteľov, psychológov, ale aj našich bývalých žiakov, dnes stredoškolákov.

Bolo to posledné stretnutie v tomto školskom roku. Vzhľadom na rozhodnutie Úradu verejného zdravotníctva SR o prerušení vyučovania na školách a školských zariadeniach sme klub do konca školského roka zatvorili.

Tešíme sa na ďalší – nový rok, plný zážitkov!

Foto: Juliána Sedláková

Molekulárna biologička

Molekulárna biologička
Nadaní otvorili rok s muškami a molekulárnou biologičkou

Nadaní otvorili rok s muškami a molekulárnou biologičkou
Súťaž Logiformes
Viki Olejárová v KND
Viki Olejárová v KND
Zázraky z obyčajného papiera
Zázraky z obyčajného papiera
Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK