Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Mesto Prešov spúšťa nový web ku kandidatúre na Európske hlavné mesto kultúry

Dôležité informácie týkajúce sa kandidatúry mesta Prešov na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 nájdete odteraz na jednom mieste. Prešov 2026 už má vlastnú web stránku.

Mesto Prešov predstavilo základný vizuál internetovej stránky www.presov2026.eu a vyhlásilo verejnú výzvu na zapojenie sa do projektov súvisiacich s EHMK. Web bude slúžiť ako oficiálna stránka pre prihlasovanie projektov a podujatí, ktoré by sa mali realizovať počas nasledujúcich piatich rokov, a taktiež počas samotného roka 2026.

Ústredným mottom novej web stránky je claim: Iba spolu máme šancu. Mesto Prešov chce totiž v rámci kandidatúry spájať umelcov zo všetkých sfér, vrátane hudobníkov či výtvarníkov. Na príprave projektov ku kandidatúre na prestížny titul EHMK 2026 už teraz intenzívne pracuje realizačný tím zložený zo zástupcov úspešných umelcov a skúsených odborníkov. „Našou ambíciou je spracovať kvalitný projekt, ktorý nadviaže na kultúrne tradície našich predkov a tvorbu súčasných umelcov. Zároveň chceme zapojiť do prípravy čo najširšiu verejnosť, ktorá sa bude môcť vyjadriť k otázke kam by mala smerovať kultúra v našom meste, “ uviedol viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba, poverený zástupca mesta pre projekt Prešov Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Mesto Prešov kandidovalo na prestížny európsky titul už v minulosti. V rámci súboja o titul EHMK 2013 však skončilo na druhom mieste, tesne za susednými Košicami. V snahe nadviazať na ich úspech preto úzko spolupracujeme priamo s členmi víťazného tímu z roku 2013, medzi ktorými je aj Michal Hudák z OZ Východné pobrežie. Cieľom realizačného tímu je pripraviť projekty s európskym rozmerom, ktoré budú aplikovateľné v ďalších veľkých mestách. „Je najvyšší čas spojiť sily mesta a súkromného kultúrneho sektora. Teraz máme šancu ukázať celému Slovensku, že môžeme byť lídrom v oblasti kultúry, “ uviedol hudobník Miro Tásler.

Kandidatúra na titul EHMK 2026 pre mesto Prešov znamená naštartovanie novej etapy kultúrneho života a začiatok nového chápania kultúry v celom regióne. Zisk tohto prestížneho titulu môže pomôcť zmeniť tvár nášho mesta a vytvoriť Prešovu novú identitu. Dôležitá je však precízna príprava, na ktorej sa podieľa užší realizačný tím v zložení Matúš Binc, Peter Migaš, Lukáš Garbera a Erik Muľ. „Momentálne pracujeme na nosných projektoch, ktoré budú tvoriť kostru kandidatúry mesta Prešov. Všetky projekty predstavíme v bid booku, ktorý odovzdáme do konca roka 2020, “ uviedol konzultant projektu EHMK 2026 Peter Migaš.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK