Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Po zrušení stravných lístkov, môžeme prísť o tieto výhody

Po pandemickej korona kríze prichádza pre podnikateľov v gastronómii ďalšia veľká skúška – parlament má nakročené k zrušeniu stravných lístkov. Tie sa majú nahradiť finančným príspevkom na stravovanie zahrnutým v mzde.

Táto zmena by však nezasiahla iba samotné reštaurácie, kantíny, jedálne, bistrá, ale aj zamestnancov a zamestnávateľov. Na aké výhody by sme mohli zabudnúť po zrušení stravných lístkov?

Zamestnanci si doprajú pravidelnú stravu
Samozrejme, ľudia neprestanú jesť ani po zrušení stravných lístkov, otázkou je však pravidelnosť a kvalita ich stravy. Použitie gastráčov je limitované „iba“ na nealkoholické nápoje a jedlo, vďaka čomu si zamestnanci bez váhania doprajú teplý obed v obľúbenom podniku. V prípade, že stravné lístky budú nahradené finančným príspevkom na stravu, mnoho ľudí radšej siahne po menej kvalitnej strave a finančnej úspore. V tom lepšom prípade, v horšom, aby ušetrili, nebudú obedovať vôbec.

Spoločné obedy prospievajú pracovnému kolektívu
Vďaka používaniu stravných lístkov si kolektív v práci vytvoril svoje rutiny – spoločné obedy v obľúbenej reštaurácii. Práve v tejto uvoľnenej atmosfére sa vzťahy utužujú najlepšie, prispievajú k súdržnosti zamestnancov a slúžia ako výborná psychohygiena. A navyše vytvárajú predpoklad, že sa pracovníci budú i vďaka takto strávenej časti dňa vo firme cítiť dobre a najmä – ako jej prirodzená súčasť.

Podpora reštaurácií v ťažkej situácii
Okrem samotných zamestnancov, ktorí stravné lístky považujú za výrazný benefit, sa na zrušenie gastráčov s obavami pozerajú aj mnohé gastro podniky. Prečo? Dôvod je jednoduchý, obávajú sa výrazného poklesu tržieb – namiesto toho, aby si zamestnanci dopriali zmenu prostredia a išli na denné menu do reštaurácie či kantíny, sa budú stravovať po vlastnej osi. Práve v čase po korona kríze to môže byť posledný klinec pre mnohých podnikateľov v gastro oblasti.

Zjednodušená administratíva aj vďaka karte
Zrušenie stravných lístkov by prinieslo mnohým zamestnávateľom výrazné komplikácie v administratíve. Gastráče, resp. stravovacia karta im túto administratívu naopak uľahčujú. Spravovanie kreditov, ktorými sa platí v gastro podnikoch, v prípade stravovacej karty prebieha v online prostredí, zamestnanci majú prehľad o histórii svojich platieb a odpadá fyzická distribúcia gastráčov.


Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK