PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19057/na_sachovom_turnaji_presov_open_2020_opat_dominovali_poliaci.html

Na šachovom turnaji Prešov OPEN 2020 opäť dominovali Poliaci

Aj počas 13. ročníka obľúbeného šachového turnaja Prešov Open, ktorý sa uskutočnil pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej v priestoroch Hotela Senátor, sa najviac darilo poľským šachistom.

13. ročník Prešov Open 2020 sa môže pýšiť rekordnou účasťou 93 hráčov. Tí víťazili vo všetkých kategóriach hodnotených podľa ELO systému. Pohár pre absolútneho víťaza si odniesol mladý 25-ročný poľský medzinárodný majster IM Damian Lewtak, ktorý sa zároveň stal víťazom kategórie nad 2000 ELO a "prevalcoval" zvyšok štartovného poľa. Po sérii 6 výhier mu na presvedčivé víťazstvo so 6,5 bodmi z možných 7 stačila remíza s minuloročným víťazom tiež z Poľska, Ryzsardom Kasperekom, ktorý skončil druhý.

Vynikajúci výsledok dosiahol mladý hráč MŠK Vranov nad Topľou Jozef Fenik, na poslednú chviľu zaradený do turnaja, ktorý so 6 bodmi skončil tretí, len s nižším pomocným hodnotením ako druhý Kasperek, a získal aj pohár pre najlepšieho hráča Prešovského kraja.

Až na celkovo šiestom mieste a piatom v najvyššej ELO kategórii skončil najvyššie nasadený domáci favorit, medzinárodný veľmajster GM Mikuláš Maník s 5,5 bodmi. V celkovom poradí ho predstihol, aj vďaka vzájomnej remíze v poslednom kole, iba 16-ročný poľský hráč Michal Redzizsz s ELOm 1972, ktorý zároveň zvíťazil v kategórii do 2000 ELO.

V nej sa veľmi dobre darilo aj najlepšej žene podujatia, domácej hráčke a FIDE majsterke Ivane Sedlákovej zo Slávie PU Prešov, ktorá skončila v tejto silne obsadenej kategórii na 2. mieste, pred mladou iba 16-ročnou Poľkou Oliwiou Mirowskou. Obe získali 5 bodov. Najnižšiu kategóriu do 1800 ELO opäť ovládol mladý Poliak, 18-ročný Piotr Sygulski, pred prekvapením turnaja, domácim matadorom Michalom Gajdošom a Kamilom Wolakom.

V kategórii „Senior“ zvíťazil Ladislav Galvánek z Kysuckého Nového mesta, najlepším hráčom do 15 rokov sa stal Michal Syrkiewicz a ženskou hráčkou Júlia Wolak, obaja z Poľska.

Turnaj mal okrem vysokej športovej úrovne aj rekordnú účasť 93 hráčov, z toho 15 z Poľska, 3 z Čiech a prvýkrát aj zo Švajčiarska. Pre súčasnú náročnú situáciu museli organizátori z usporiadajúceho klubu PŠK Tatran DASON Prešov odmietnuť niekoľko ďalších športovcov, aby dodržali hygienické a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19.

Tí, ktorí sa turnaja Prešov Open 2020 nezúčastnili, však majú šancu zahrať si otvorené Majstrovstvá SR, ktoré budú v Hoteli Javorná na Drienici v termíne od 7. do 15. augusta 2020 pod taktovkou ŠK Sabinov.

Z reakcií domácich i zahraničných účastníkov bolo aj napriek prísnym hygienickým opatreniam cítiť veľkú spokojnosť s úrovňou i priebehom turnaja, ktorý rozhodoval Miroslav Kováčik a za organizátorov zastrešovali Jaroslav Bánoci a Daniel Kovaľ z usporiadajúceho klubu.

 
4.8.2020 | Autor: Jaroslav Bánoci | Šport | čítané: 853 krát