Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Zablokované pozemky menia majiteľa

Prešov - Problém, týkajúci sa zablokovanej autobusovej zastávky na Šafárikovej ulici v Prešove, na ktorý sme včera v Korzári upozornili, začalo mesto riešiť. Ako uviedol tlačový tajomník mestského úradu Michal Kaliňák, aby zabránili ohrozeniu zdravia ľudí a dopravnému kolapsu, premiestnili zastávku na iné miesto.

Príčinou problému je vysypaný štrk, ktorý bráni v prístupe na autobusovú zastávku aj priľahlé parkovisko. Zástavka, parkovisko i priľahlá zeleň sú však vo vlastníctve súkromnej osoby. Majiteľ pozemkov vyzval mesto, aby pozemky od neho odkúpila. Avšak mestská rada minulý týždeň požadovanú sumu 2 100 korún za meter štvorcový odmietla.
Majiteľom spomínaných pozemkov s rozlohou 2 200 ha podľa výpisu z katastra nehnuteľností je podnikateľ z Hanušoviec nad Topľou. On aj dal mestu ponuku na odkúpenie pozemkov. Podľa informácií, ktoré sme získali, novým majiteľom je však už nie Hanušovčan, ale prešovský podnikateľ Peter Jarkovský.

Preto sme ho oslovili. Uviedol, že majiteľom pozemku je ten, kto je zapísaný v liste vlastníctva. Na otázku, či predsa len nebude novým vlastníkom pozemkov na Šafárikovej ulici, nepovedal nie. Skonštatoval iba, že problém sa netýka majiteľa pozemku, ale mesta, ktoré si bez súhlasu vlastníka zriadilo autobusovú zastávku na súkromnom pozemku. "Pritom z mestského rozpočtu, teda z peňazí daňových poplatníkov, na ňu museli vynaložiť okolo troch miliónov korún," zdôraznil.

Mesto podľa jeho slov dostalo ponuku na odkúpenie pozemkov na podklade vypracovaného znaleckého posudku. Ako podotkol, keď mesto môže odkupovať pozemky od iných vlastníkov za cenu 2-tisíc korún, nevidí dôvod, prečo práve pri pozemku na Šafárikovej ulici by mala byť cena iba symbolická. Napokon skonštatoval, že ak mesto cenu vypočítanú znaleckým posudkom nebude akceptovať, nebude pozemky využívať.

(PREŠOVSKÝ KORZÁR, 25. 5. 2006 - meš)

Súvisiace články
16.4.2007 Jarkovský chce rúbať stromy
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK