Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mesto Prešov má už 100 priechodov pre chodcov s moderným LED prisvetlením

Pri priechode pre chodcov na Levočskej ulici v Prešove pribudli moderné LED svietidlá, vďaka ktorým sa zvýšila bezpečnosť prechádzajúcich chodcov.

Frekventovaný priechod pre chodcov na Levočskej ulici v blízkosti polikliniky a priľahlej Záhradnej ulice už má samostatné LED osvetlenie. Chodci, ktorí tadiaľ prechádzajú vo večerných alebo v nočných hodinách, sú tak oveľa lepšie viditeľní. Ide o súčasť dlhodobého aktívneho prístupu mesta Prešov k vytváraniu väčšej bezpečnosti pre chodcov, ako aj k zlepšovaniu parametrov verejného osvetlenia. Prisvetlené priechody pre chodcov mesto buduje v spolupráci s prevádzkovateľom verejného osvetlenia O. S. V. O. comp, a.s.

Spolu s priechodom pre chodcov na Levočskej ulici sa na území mesta Prešov nachádza presne 100 priechodov, ktoré sú osvetlené pomocou moderných LED svietidiel. Tento počet radí mesto Prešov k slovenským lídrom v aktívnom prístupe k bezpečnosti chodcov na priechodoch. Cena za osvetlenie priechodu pre chodcov na štvorprúdovej ceste na Levočskej ulici bola takmer 7 600 eur s DPH vrátane zemných a elektroinštalačných prác.

Lokalita pri poliklinike na Levočskej ulici bola vybraná aj v nadväznosti na novozrekonštruovanú križovatku Levočská – Obrancov mieru, ktorá bolo odovzdaná do prevádzky vo februári tohto roka. Na osvetlenie boli použité moderné LED svietidlá určené pre zvýraznenie osôb prechádzajúcich po priechode, ktoré boli vyvinuté pre priechody v mestách a obciach. Optika svietidiel je špeciálne prispôsobená na osvetlenie priechodov a ich intenzita je násobne vyššia oproti osvetleniu okolitého prostredia, vďaka čomu sa výrazne zvyšuje bezpečnosť prechádzajúcich chodcov. Ak je priechod osvetlený týmto špeciálnym svietidlom, vodič vidí prechádzajúceho chodca vďaka bielemu svetlu v takzvanom pozitívnom kontraste. V praxi to znamená, že chodec je z vodičovho pohľadu veľmi dobre osvetlený voči okolitému prostrediu a samotnej ceste, ktorá je tmavá. Použité LED svietidlá majú unikátnu vyžarovaciu charakteristiku a ich svetelný tok je sústredený výlučne do priestoru priechodu, vďaka čomu je chodec z veľkej vzdialenosti výborne viditeľný.

S postupným skracovaním dní a predlžovaním nocí v jesenných mesiacoch prispievajú všetky prisvetlené priechody k vyššej bezpečnosti obyvateľov.

Mohlo by Vás zaujímať
Aktualizácia dopravných obmedzení v meste
V Prešove dochádza k aktualizácii súčasných dopravných obmedzení v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov. Do premávky sú zavádzané postupne od pondelka 15. 4. 2024. Sú výsledkom niekoľko-týždňového zberu dát a hľadania možností zefektívnenia premávky počas trvania stavebných prác.
Sekčovská ulica bude čiastočne uzavretá
Mesto Prešov informuje vodičov o čiastočnej uzáverke Sekčovskej ulice v termíne od 22. do 26. apríla pre výkopové práce.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK