PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19128/rvps_presov_nariadila_opatrenia_na_zabranenie_sirenia_nakazy_moru_vcelieho_plodu.html

RVPS Prešov nariadila opatrenia na zabránenie šírenia nákazy moru včelieho plodu

Regionálna veterinárna a potravinová správa Prešov nariadila opatrenia na kontrolu a zabránenie šírenia nákazy moru včelieho plodu. Ochranné pásmo nákazy moru včelieho plodu vymedzila na katastrálne územia blízkych obcí.

RVPS Prešov informuje chovateľov včiel o klinickom náleze moru včelieho plodu, ktorý bol potvrdený laboratórnym vyšetrením vzorky včelieho plástu. Zároveň vyhlásila za ohnisko nákazy stanovisko včelstiev na včelnici v katastri obce Dulova Ves. Ochranné pásmo nákazy moru včelieho plodu vymedzila RVPS Prešov na oblasť 3 km okolo ohniska a zahŕňa katastrálne územia obcí Dulova Ves, Záborské, Kokošovce, Ruská Nová Ves, Prešov - k. ú. Solivar, Haniska, Petrovany.

V tejto súvislosti RVPS Prešov v rámci opatrení zakazuje presuny včelstiev (aj odložencov a zmetencov), matiek, včelárskych zariadení v ohnisku, ochrannom pásme, z ochranného pásma a do ochranného pásma, a do ohniska. Rovnako sa zakazuje predaj a použitie medu a včelích produktov na včelárske účely, aj včelárskych pomôcok majiteľmi včelstiev nachádzajúcich sa v ochrannom pásme nákazy, a to počas trvania pozorovacej doby.

Riaditeľ RVPS Prešov MVDr. Vladimír Gašpar nariadil chovateľom včiel všetky prázdne úle v ochrannom pásme, ako i včelárske pomôcky a predmety dôkladne mechanicky vyčistiť a dezinfikovať, vrátane dezinfekcie včelárskej obuvi a odevu. Je potrebné dezinfikovať aj pôdu pod a pred letáčmi včelstiev (10-20% roztokom haseného vápna), ďalej zabezpečiť dezinfekciu stabilných včelínov, kočovných vozov, napájadiel a všetkého kovového materiálu opálením plameňom a následnou dezinfekciou 5% horúcim roztokom hydroxidu sodného alebo draselného.

Je taktiež potrebné zabezpečiť klinické prehliadky včelstiev v ochrannom pásme prostredníctvom poverených asistentov úradného veterinárneho lekára pre rok 2020. V prípade, že sa objaví podozrenie na mor včelieho plodu, treba zabezpečiť odber vzorky včelieho plástu v stanovenom rozsahu a počte pre laboratórnu diagnostiku a každý prípad podozrenia vzniku nákazy u včiel bezodkladne nahlásiť RVPS Prešov.

Mor včelieho plodu patrí medzi nebezpečné nákazy včelieho plodu. Včelstvá napadnuté touto nákazou nie je možné liečiť. Za nedodržania povinností nariadených orgánom veterinárnej správy v prípade výskytu alebo podozrenia na výskyt tejto choroby môže byť uložená pokuta až do výšky 1000 eur.

 

Prílohy

Opatrenia na kontrolu a zabránenie šírenia nákazy moru včelieho plodu
pdf
2557,7 kB
10.9.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 801 krát