Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Jesenné upratovanie potrvá mesiac. Stovku kontajnerov pristavia v štyroch cykloch

Vo štvrtok 17. septembra sa v Prešove začína jesenné upratovanie, ktoré potrvá do 13. októbra. Technické služby mesta Prešov, a.s. , (TSmP) pristavia vo vybraných lokalitách spolu 102 veľkoobjemových kontajnerov (VOK).

Kontajnery sú určené na zber objemného odpadu z domácností a verejných priestranstiev, ako napríklad nábytok, koberce, matrace, vyradená sanita. Ako upozorňuje Ingrid Mihaľová z oddelenia obchodnej stratégie a legislatívy TSmP, do kontajnerov sa nemá vkladať biologicky rozložiteľný odpad – konáre, tráva, lístie, opadané ovocie či zvyšky zeleniny. „Tento odpad môžu obyvatelia položiť vedľa kontajnera, alebo doviezť na naše zberné dvory, “ vysvetľuje. Špeciálnu kategóriu predstavuje nebezpečný odpad, medzi ktorý patria akumulátory, autobatérie, žiarivky či obaly z farieb. Ten treba odviezť priamo na zberný dvor. „Do kontajnerov nepatrí ani elektroodpad. Prosíme obyvateľov, aby využili našu novú službu, bezplatný zber elektroodpadu priamo z domácností. Prvý takýto zber sa v Prešove uskutoční už 26. septembra, “ pripomína Ingrid Mihaľová.

Harmonogram jesenného upratovania je rozdelený na štyri cykly. Ten prvý sa začína vo štvrtok 17. septembra v lokalitách Šidlovec, Dúbrava, Rúrky, Vydumanec-Cemjata a Sídlisko II. O týždeň neskôr, 24. septembra, budú VOK rozmiestnené v meste a jeho širšom centre. V tretej etape, od 1. októbra, budú kontajnery k dispozícii v Nižnej Šebastovej, na sídlisku Šváby a Solivare. V poslednom cykle, od 8. októbra, nájdu kontajnery obyvatelia v lokalitách Sídlisko III, sídlisko Sekčov a Šváby. Konkrétne miesta osadenia VOK sú zverejnené na webovej stránke TSmP. Veľkoobjemové kontajnery budú na každom mieste pristavené kým sa nenaplnia, maximálne však šesť dní.

Službu veľkoobjemových kontajnerov, do ktorých môžu umiestniť neskladný odpad, obyvatelia mesta pravidelne využívajú. Ako potvrdila Ingrid Mihaľová, pred rokom do kontajnerov priniesli viac ako 318 ton objemného odpadu a 17,4 tony konárov. Na jar TSmP napočítali takmer 328 ton odpadu a 15,5 ton konárov. Podobné čísla očakávajú Technické služby aj pri tomto upratovaní.

Okrem veľkoobjemových kontajnerov a zberu elektroopadu priamo z domácností môžu občania nášho mesta štandardne počas celého roka odpad uložiť na dvoch zberných dvoroch v Prešove – na Bajkalskej 33 alebo Jesennej 3. Otvorené sú od pondelka do soboty osem hodín – od 9.00 do 17.00 hodiny.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK