PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19155/september_v_presove_sfarbi_literatura.html

September v Prešove sfarbí literatúra

Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava sa napriek neľahkej situácii pokúsi aj tento rok pozdvihnúť ducha mesta festivalom čítania - Prešov číta rád. Knižnica prispôsobila program súčasným hygienickým nariadeniam a vybrané autorské besedy sprostredkuje priamo do našich domovov.

Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava si počas roka pripomína 95. výročie svojho vzniku. Napriek aktuálnym okolnostiam, súvisiacim so šírením ochorenia Covid 19, sa ale rozhodla neodoprieť svojim priaznivcom možnosť oslavovať toto jubileum spoločne. Ako to býva zvykom, tradične v septembri bude v knižnici festival Prešov číta rád. Pätnásty ročník privíta autorov a publikum od 23. – 25. septembra 2020.

„Vzhľadom na súčasné pravidlá zoskupovania sa osôb a s dôrazom na dodržanie všetkých opatrení sme nakoniec došli k záveru, že festival predsa len budeme organizovať, ale bez účastí zahraničných autorov, “ potvrdila, riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove, Iveta Hurná. Podľa jej slov je festival osvedčený, v metropole Šariša dobre známy, ako v literárnej obci, tak aj na školách, ktoré ho každý rok netrpezlivo očakávajú.

Počas „slávnosti čítania“ sa v Prešove predstaví deväť autorov zo Slovenska. Moderovania literárnej talkshow sa opäť chopí skúsený Dado Nagy. „Priaznivci knižnice sa môžu tešiť na oceňovaných autorov Máriusa Kopcsaya a Daniela Majlinga, básnika Erika Ondrejičku, prozaičky Michaelu Ellu Hajdukovú, Ivanu Ondriovú a Štefániu Opremčákovú. Počas troch festivalových dní spoznajú prekladateľku krásnych detských kníh z taliančiny Danielu Lozanovú a tiež autorov pre deti a mládež Valentína Šefčíka a Braňa Jobusa, “ spresnila Michaela Demková z metodického oddelenia. Podľa jej slov krajská knižnica pristúpila k viacerým zmenám, tie by mali zaistiť väčšiu bezpečnosť pre návštevníkov festivalu. Dodáva: „Okrem iného sme sa napríklad rozhodli, že besedy pre triedy základných a stredných škôl nebudeme robiť primárne v priestoroch knižnice, ale pôjdeme s autormi k deťom, aby sme ich nevystavovali nadmernému riziku.“

Okrem programu pre školy majú organizátori naplánované aj verejné besedy určené pre dospelého diváka. Riaditeľka Iveta Hurná: „Zamyslieť sme sa museli najmä nad bezpečnosťou besied pre verejnosť. Ako ich priblížiť návštevníkom a rizikovým skupinám, ktorí sa podujatí nebudú môcť zúčastniť z dôvodu ochrany svojho zdravia. Napokon sme sa rozhodli, využiť sociálne siete a vysielať obsah naživo v reálnom čase.“ Naplánované sú dve verejné besedy s autorkami Michaelou Ellou Hajdukovou a Štefániou Opremčákovou. Knižnica ich bude dokumentovať prostredníctvom instagramu a živých prenosov na facebooku. „Online budeme vysielať nielen Literárnu talkshow s Dadom Nagyom, ale i niektoré besedy zo škôl. Odporúčame preto sledovať našu stránku a sociálne siete, kde budeme o týchto aktivitách bližšie informovať, “ doplnila riaditeľka. Na spoluprácu oslovili aj Rádio Sky, ktoré na svojich frekvenciách vyspovedá vybraných hosťujúcich autorov.

Jednou z ďalších zmien je lokalita Literárnej talkshow. „V prvých ročníkoch festivalu sme mali literárny večer v Divadle Alexandra Duchnoviča, a v tomto roku sme sa k tomu tak trošku nostalgicky vrátili", priblížila Iveta Hurná. Ku knihám neodmysliteľne patrí tiež kvalitná hudba. Tento rok prijala pozvanie Katarína Koščová v sprievode klaviristu Daniela Špinera.

Okrem bohatého programu si pre svojich priaznivcov pripravili aj pamätný odznak určený pre prvých tridsiatich hostí talkshow. Iveta Hurná napokon zdôraznila, že knižnica sa snaží v týchto neľahkých časoch smerovať ku komunite. „Našou snahou je byť tu stále pre svojich čitateľov a návštevníkov. Tajomstvom 15. ročníka je, že napriek všetkým možným protivírusovým opatreniam Prešov stále číta rád, čo dennodenne vidíme na našich pobočkách a chceme aby tomu tak bolo nielen teraz, ale aj v budúcnosti.“

 
21.9.2020 | Autor: Anna Zboranová | Kultúra a voľný čas | čítané: 891 krát