Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Cena Literárneho fondu pre vedcov Prešovskej univerzity

Dvaja vedci z Prešovskej univerzity v Prešove (PU) získali ocenenie Literárneho fondu vo vybraných kategóriách. Prémiu za výnimočný vedecký ohlas na jedno dielo v kategórii spoločenské vedy si odniesol doc. Štefan Vendela z Filozofickej fakulty PU. Prémia za trojročný vedecký ohlas v kategórii prírodné a lekárske vedy poputovala dr. Marekovi Chmelíkovi z Fakulty zdravotníckych odborov PU. Ide o prejav uznania za výrazný vedecký ohlas na ich diela.

Literárny fond je národnokultúrna verejnoprávna inštitúcia, ktorej hlavným poslaním je podporovať tvorivú činnosť v oblasti slovesnej, divadla, filmu, rozhlasu, televízie, zábavného umenia, videotvorby ako i počítačových programov. Ocenenia sa tento rok v rámci Sekcie pre vedeckú a odbornú literatúru a počítačové programy dostalo aj doc. Vendelovi za dielo Š. Vendel: Karierní poradenství, Praha: GRADA 2008, ISBN 978-80-247-1731-9 a dr. Chmelíkovi za 365 citácií na jeho vedecké články vo svetovej databáze Web of Science za roky 2017-2019.

Cena Literárneho fondu pred doc. PhDr. Štefana Vendela, CSc.
„Ocenené dielo som napísal na základe stavu vedeckého poznania problematiky a mojich skúsenosti z praxe. Predtým, než som nastúpil na pozíciu vysokoškolského pedagóga na Prešovskej univerzite som 13 rokov pôsobil v Krajskej pedagogicko-psychologickej poradni v Košiciach, na oddelení tzv. školského a profesijného poradenstva. Dnes sa tento druh poradenskej pomoci nazýva kariérové poradenstvo, “ približuje docent Vendel, ktorý pôsobí na Inštitúte psychológie Filozofickej fakulty PU. Autor zároveň dodáva, že kniha je napísaná tak, aby bola prospešná tak pre študentov, ako aj pre poradcov v praxi.

„Poradcom, ktorí chcú vedieť, ako pomôcť svojim klientom v otázkach ich kariéry pomôže aplikovať teóriu a výsledky výskumu do praxe. Študentom absolvujúcim predmety Výchovné poradenstvo, Profesijné poradenstvo, Kariérová orientácia a poradenstvo alebo inak nazvaný predmet s podobným zameraní, poskytne zase základnú orientáciu v problematike a východisko pre ich budúcu poradenskú prax. Výchovným poradcom na školách prináša podklady pre inštruktážne orientačné aktivity v školských triedach, “ vysvetľuje ocenený Vendel. Zároveň zdôvodňuje, prečo si na napísanie danej publikácie zvolil práve tému karierového poradenstva: „Práca a teda aj povolanie je dôležitou súčasťou života ľudí. Povolanie ovplyvňuje životnú spokojnosť, životný štýl, dokonca aj spôsob trávenia voľného času. Odhaduje sa, že len zhruba 18% ľudí má také zamestnanie, ktoré umožňuje realizáciu. Zlepšiť tento stav môže práve kariérové poradenstvo, “ uzatvára docent Vendel a pripomína, že poradenstvo dnes poskytuje ľudom pomoc tak, aby boli schopní plánovať a riadiť svoj vlastný život samostatnejšie a kompetentnejšie.

O vydanie titulu Karierní poradenství prejavili záujem obe veľké české vydavateľstva odbornej literatúry - Portál a Grada. Vzhľadom na výhodnejšie podmienky sa docent Vendel rozhodol zmluvu o vydaní diela uzatvoriť s vydavateľstvom Grada Publishing, ktoré vydalo publikáciu v roku 2008. Od jej vydania do konca roku 2019 eviduje 69 citácií v zahraničných publikáciách, 32 citácií v domácich publikáciách a 14 iných ohlasov, t. j. kritík a recenzií.

Cena Literárneho fondu pred RNDr. Mareka Chmelíka, PhD.
„Ocenenie som dostal za medzinárodné ohlasy na práce, ktoré som s kolegami publikoval vo svetových karentovaných medicínskych žurnáloch. Predtým, než som nastúpil na pozíciu vysokoškolského pedagóga a neskôr vedúceho katedry na Prešovskej univerzite, som 13 rokov pôsobil ako doktorand a neskôr ako odborný asistent na Medicínskej univerzite vo Viedni na oddelení Excelentnosti magnetickej rezonancie vyšších pol, “ približuje doktor Chmelík, pôsobiaci na Katedre medicínsko-technických odborov Fakulty zdravotníckych odborov PU. Vo svojich prácach sa venoval výskumu využitia magnetickej rezonancii v medicíne na zobrazovanie ľudského organizmu a sledovanie invivo metabolizmu zdravých dobrovoľníkov a pacientov s rôznymi metabolickými poruchami ako sú cukrovka, nealkoholická tuková pečeň, akromegália a iné.
Doktor Chmelík je autorom 50 karentovaných publikácií s 1629 medzinárodnými citáciami v oblasti využitia magnetickej rezonancie v medicíne a jeho hirschov index je aktuálne 24.

Literárny fond Chmelik_diplom

Literárny fond Chmelik_diplom
Vendel-Literárny fond

Vendel-Literárny fond
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK