PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19172/najviac_isli_chladnicky-_pracky_a_sporaky-_presovcania_v_sobotu_odovzdali_dve_tony_elektroodpadu-.html

Najviac „išli“ chladničky, práčky a sporáky. Prešovčania v sobotu odovzdali dve tony elektroodpadu.

Napriek daždivému počasiu bol prvý bezplatný zber elektroodpadu v Prešove 26. septembra úspešný. Autá z Technických služieb mesta Prešov, a.s. (TSmP) počas sobotného dopoludnia navštívili 81 adries vo všetkých štvrtiach krajského mesta. Celkovo sa podarilo vyzbierať dve tony elektroodpadu. Podľa pracovníkov v teréne sa Prešovčania najviac zbavovali starých chladničiek, práčok a sporákov.

Ako potvrdila Ing. Ingrid Mihaľová z oddelenia obchodnej stratégie a legislatívy TSmP, zber prebiehal bez problémov: „Ľudia boli nadšení, že sa takáto služba spustila aj v našom meste. Mali sme mnohé pozitívne spätné väzby a viacerí ľudia dokonca ďakovali našim pracovníkom. Teší nás, že sme zaplnili túto medzeru na trhu a pomohli sme mnohým obyvateľom, ktorí si s objemnými spotrebičmi dlhodobo nevedeli poradiť.“

Bezplatný zber elektrospotrebičov priamo z bydliska zabezpečujú TSmP spoločne so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu ENVIDOM. Na sobotnom zbere sa podieľalo spolu 12 pracovníkov, z toho osem závozníkov a vodiči na štyroch autách. Pracovníci Technických služieb prišli priamo na nahlásené adresy, kde pripravené spotrebiče vyzdvihli, naložili do auta a odviezli. „To je tá pridaná hodnota, že občania nemajú vôbec žiadne starosti. Nemusia spotrebiče nikde nosiť, ani si zabezpečovať auto, “ zdôraznila Ingrid Mihaľová. Samotnú recykláciu bude zabezpečovať ENVIDOM. Ten má s tým skúsenosti, keďže podobný zber už realizuje v šiestich krajských mestách – v Bratislave, Košiciach, Nitre, Trenčíne, Žiline i Trnave. S počtom zapojených domácností sú v ENVIDOM-e spokojní. „Podobné čísla evidujeme aj v iných veľkých mestách. Ďakujeme všetkým obyvateľom Prešova, ktorí sa zapojili do zberu a pripomíname, aby sa ďalší záujemci nezabudli na odber elektrospotrebičov nahlásiť online najneskôr do 22. októbra na stránke www.zberelektroodpadu.sk, “ zhodnotila Jana Nahálková, PR manažérka ENVIDOM-u.

Bezplatný zber veľkých a ťažkých spotrebičov najmä zo skupiny tzv. bielej techniky sa v Prešove bude realizovať raz za mesiac. Najbližšie termíny sú 24. októbra a 28. novembra. V prípade zvýšeného záujmu je možné zber zabezpečovať aj častejšie.

Septembrový zber elektroodpadu v tomto roku po prvýkrát doplnil tradičné jesenné upratovanie, ktoré Technické služby mesta Prešov začali 17. septembra a potrvá do polovice októbra.

 
30.9.2020 | Autor: Veronika Fitzeková | Mesto Prešov | čítané: 922 krát