Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Cześć, Prešov!

V dňoch 13. – 17. októbra 2020 prebieha 5. ročník podujatia s názvom Poľské dni, ktoré tradične organizuje Poľský inštitút v Bratislave, Inštitút stredoeurópskych štúdií Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, mesto Prešov a tento rok aj Interreg Poľsko-Slovensko. Cieľom akcie je priblížiť a spropagovať Poľsko s jeho blízkou i vzdialenou kultúrou.

Poľské dni
Poľské dni

Piaty ročník Poľských dní bude vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu prebiehať nezvyčajne. Napríklad aktivity organizované Inštitútom stredoeurópskych štúdií Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove (FF PU) budú sprístupnené záujemcom výlučne online formou. „Náš inštitút počas tohtoročných Poľských dní ponúkne prekladateľské workshopy pre študentov, prednášku o tvorbe poľskej spisovateľky, nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Olgy Tokarczuk, ako aj webinár Interregu o tom, ako eurofondy menia poľsko-slovenské pohraničie, “ priblížil Peter Káša, profesor Inštitútu stredoeurópskych štúdií FF PU.

Jedným zo sprievodných akcií podujatia je aj pápežský koncert pri príležitosti stého výročia narodenia sv. Jána Pavla II. , prístupný aj cez internet. Vo štvrtok sa uskutoční zaujímavá historická diskusia o formovaní Poľska a strednej Európy po skončení prvej svetovej vojny, ktorá bude spojená s výstavou Varšavská bitka 1920 situovanou v areáli Filozofickej fakulty PU. Poľské filmy sa budú premietať aj počas 11. filmového festivalu POCITY FILM 2020.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK