Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Priority vzdelávania budúcnosti: WELLBEING, KONEKTIVITA A INOVÁCIE

Ako vidia budúcnosť vzdelávania rodičia? Aký je pohľad kultúrneho antropológa na Rómov a ich vzdelávanie? Čo si o digitalizácii vzdelávania myslí bývalý minister školstva? Aké inovácie čakajú Slovensko v sektoroch chémia a farmácia, kultúra a vydavateľstvo, či administratíva-ekonomika-manažment? Čo priniesla Prešovskému regiónu spolupráca so Svetovou bankou? A aké inšpirácie môže Slovensko načerpať zo vzdelávacieho systému v USA a na Islande?

Aj na tieto otázky sa zameria v poradí už 3. medzisektorová debata o vzdelávaní budúcnosti pod záštitou prezidentky Zuzany Čaputovej. Séria debát prebieha na pôde Stálej konferencie aktérov vo vzdelávaní od 6. októbra do 8. decembra, s výnimkou 17. novembra. Po úvodnej debate sa tie nasledujúce presunuli do regiónov Slovenska, tentokrát navštívime Prešovský kraj.

Debata bude prístupná cez internet prostredníctvom linku https://aka.ms/skav alebo na facebookovej stránke Deti nepočkajú. Pripojiť sa môžete v už tradičnom čase: v utorok 20.10.2020 od 16:00 hod.

Cieľom online debát je hľadať odpovede na otázky: Ako sa vieme postarať o pohodu detí, učiteľov a rodičov? Ako sa môže Slovensko pripraviť na digitálnu dobu? Aké inovácie čakajú Slovensko v jednotlivých sektoroch a čo to znamená pre školy? Hovoriť sa bude o dátach a návrhoch riešení pre Slovensko. A taktiež o trendoch vo vzdelávaní v regiónoch Slovenska, v Európskej únii i vo svete (nielen) pod vplyvom COVID-19. Organizačne za projektom stojí projekt Deti nepočkajú, v rámci ktorého vzniká Stála konferencia aktérov vo vzdelávaní, Fórum proaktívnych škôl, Digitálna koalícia, ISEIA Medzinárodný inštitút a sieť slovenských vzdelávacích centier a národný projekt „Sektorovými inováciami k efektívnemu trhu práce v SR“ v gescii Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý projektovo riadi spoločnosť Trexima.

O Stálej konferencii aktérov vo vzdelávaní (SKAV)
SKAV vzniká v rámci projektu Deti nepočkajú! a je inšpirovaná partnermi z ČR, z Fínska a z Islandu. Podobne ako v ČR patrí k jej úlohám monitorovanie tvorby legislatívy a politických rozhodnutí v oblasti vzdelávania, vedenie partnerského dialógu verejnosti so zvolenými zástupkami verejnosti, ako aj s orgánmi verejnej správy a s médiami na základe dát a príkladov dobrej praxe zo SR i zahraničia. V neposlednom rade je cieľom SKAV predkladať proaktívne návrhy riešení, chrániace verejný záujem.
O Fóre proaktívnych škôl (FPŠ)

FPŠ je medzinárodná nevládna organizácia. Hlavným cieľom organizácie je vytvoriť funkčnú sieť vzájomne sa inšpirujúcich škôl bez rozdielu zriaďovateľa ako centier neustálej sebaobnovy, ktoré vlastné výchovno-vzdelávacie modely spoločne overujú, reflektujú, ďalej distribuujú a snažia sa zdôvodnene navrhovať zodpovedajúce prospešné legislatívne i nelegislatívne systémové zmeny v školstve.

O Medzinárodnom inštitúte a asociácii slovenských vzdelávacích centier (ISEIA)
ISEIA so sídlom v Luxemburgu je jediná organizácia združujúca slovenské vzdelávacie centrá po celom svete, ktorá zastupuje všetky kategórie riadiacich, pedagogických a odborných pracovníkov - dobrovoľníkov, detí krajanov a rodičov v krajanskom svete. Spolupracuje s viac ako 60 slovenskými vzdelávacími centrami v 17 krajinách. Cieľom združenia je podpora a rozvoj vzdelávania detí Slovákov žijúcich v zahraničí v ich materinskej reči a budovanie pozitívneho vzťahu k Slovensku. Je partnerom pri získavaní kontaktov v zahraničí a implementácií skúseností zo zahraničia v rôznych oblastiach rozvoja spoločnosti.

O Digitálnej koalícii
Digitálna koalícia je národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky - iniciatíva s pôsobnosťou v Slovenskej republike založená na podnet Európskej komisie v roku 2017. Jej cieľom je mobilizovať napriek spektrom verejných, súkromných, akademických a občianskych organizácií a inštitúcií na Slovensku pre zlepšovanie digitálnych zručností občanov, IT špecialistov, všetkých zamestnancov a vo vzdelávaní. Digitálna koalícia má dnes 83 členov - organizácií z rôznych oblastí spoločenského a komerčného života, ktoré prijali a realizujú hodnotné záväzky na zvládnutie dopadov Industry 4.0 na ľudské zdroje, zvlášť podporou zvyšovania digitálnych zručností.

O projekte „Sektorovo riadenými inováciami k efektívnemu trhu práce v SR“
Projekt realizuje spoločnosť Trexima Bratislava, expert v analýze dát a prognózach vývoja na trhu práce, v spolupráci s Ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny. V projekte sektorové rady s viac ako 700 expertmi na trh práce a vzdelávanie sledujú inovácie a navrhujú opatrenia zamerané na dosiahnutie súladu ponuky a dopytu. Sektorové rady monitorujú najmä globálne výzvy pre ekonomiku a trh práce, akými sú inovácie, digitalizácia, automatizácia, robotizácia, internet vecí, rozšírená realita a ďalšie nové technológie, ktoré prinesú kvalitatívne nové pracovné príležitosti.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK