Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Slovensko úspešne pokračuje v sčítaní domov a bytov

V septembri sa sčítanie domov a bytov v mnohých obciach a mestách SR zintenzívnilo.

Niektoré mestá a obce dopĺňali premenné, ale byty a domy ponechali v stave rozpracovanosti, iné kompletizovali zber údajov a sústredili sa na nárast počtu úplných a neúplných bytov, ďalšie zaznamenávali nové prírastky od posledného sčítania.

Spolu je na Slovensku editovaných viac ako 60 % bytov z celkového počtu bytov aktuálne zaradených do systému. Reálne je však posun v sčítaní výraznejší, pretože je vysoký podiel rozpracovaných bytov, ktoré si obce nechávajú otvorené k rozhodujúcemu okamihu sčítania, t. j. k 1. 1. 2021.

V elektronickom systéme k 30. 9. aktívne pracuje 99,6 % obcí. Niekoľko obcí s malým počtom bytov ešte len začína pracovať. Vo všetkých krajoch počet a podiel editovaných bytov v septembri oproti augustu vzrástol, najvýraznejšie v Košickom a Prešovskom kraji.

Vďaka zodpovednému prístupu samospráv je sčítanie domov a bytov na Slovensku už teraz v pokročilej etape a plynulo prechádza do fázy prípravy sčítania obyvateľov 2021.

Výsledky sčítania v Prešovskom kraji
V Prešovskom kraji sčítali 48% bytov. Sčítanie domov a bytov prebieha v Prešovskom kraji v 665 obciach, pričom 23 obcí má štatút mesta. V systéme pracujú všetky obce. Úplne, na 100 %, svoje domy a byty sčítalo 25 obcí a nad 90 % má sčítané byty 21 obcí. Krajské mesto Prešov má zatiaľ spracovaných 29 % bytov.

„Vzhľadom na rozsiahlosť územia a početnosť obcí Prešovského kraja je práca na sčítaní domov a bytov veľmi náročná, ale aj napriek tomu v kraji zaznamenávame plynulý priebeh sčítavania domov a bytov. Vysoko môžeme hodnotiť aktívnu spoluprácu niektorých miest a obcí a ich snahu, precíznosť pri zodpovednom sčítavaní domov a bytov na svojom území. Svedčí o tom aj prideľovanie štatistických adresných bodov na obývané neskolaudované rodinné domy, chatrče atď. v počte 601. Pracovníci sčítania Pracoviska ŠÚ SR v Prešove ako koordinátori sčítavania sú nápomocní a prípadné nejasnosti resp. nezrovnalosti riešia operatívne, “ hovorí Ing. Ján Cuper, riaditeľ pracoviska ŠÚ SR v Prešove.

Hlavným cieľom sčítania domov a bytov je získať objektívne a jedinečné dáta, ktoré nemožno získať z iných zdrojov. Výsledkom budú údaje napríklad o vekovej štruktúre domov a bytov, rozlohe obytnej plochy, formách vlastníctva, počte obytných miestností v bytových jednotkách, spôsobe vykurovania, napojenia na verejné siete či o vybavenosti kúpeľnou. Novinkou oproti minulosti budú podrobnejšie informácie o obnove domov a bytov z pohľadu obvodového plášťa, strechy, okien či informácií o nadstavbách.

Na sčítanie domov a bytov už tento mesiac nadviaže druhá fáza SODB 2021 vo svojej príprave – sčítanie obyvateľov.

„V mesiaci október sme začali realizovať prípravu sčítania obyvateľov v spolupráci so samosprávami. Úvodnou aktivitou bolo školenie obcí k sčítaniu obyvateľov. Vzhľadom na pandemickú situáciu sme opäť využili dištančnú formu školenia, ktorá zahŕňa videoprezentácie. V tomto mesiaci sa zároveň začína aj informačná kampaň pre obyvateľov k samotnému sčítaniu, ktoré sa uskutoční od 15. 2. do 31. 3. 2021, “ uviedla Jasmína Stauder, hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov domov a bytov 2021.

Ing. Zuzana Kozoňová

Odbor informatiky, registrov a informačných služieb
SODB 2021

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK