Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

COVID-19: Od soboty platí zákaz vychádzania

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s niektorými výnimkami. Zároveň sa od 26. októbra do 27. novembra zatvárajú školy okrem detských jaslí, materských škôl a prvého stupňa základných škôl.

Školy budú zatvorené od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020 a vyučovanie bude prebiehať dištančnou formou. Cieľom je podľa MZ SR limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami. Otvorené budú len detské jasle, materské školy a 1. stupeň základných škôl.

Zároveň Ministerstvo zdravotníctva navrhlo obmedzenie v hromadnej doprave od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020 s cieľom zníženia mobility, pričom by mala byť dočasne zrušená bezplatná regionálna preprava s výnimkou ŤZP.

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: CELÁ SR
- od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:
- v čase od 1.00 do 5.00 h,
- cesta na testovanie,
- cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy,
- najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt,
- pobyt v prírode (v okrese bydliska),
- dojazd do bydliska do 25. októbra 2020.

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA ORAVA A BARDEJOV:
Orava (Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín) a Bardejov od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020. Práve v týchto okresoch sa už dnes začína pilotné testovanie, ktoré bude trvať do nedele 25. októbra.

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:
- v čase od 1.00 do 5.00 h,
- cesta na testovanie,
- najbližšie potraviny, lekáreň, lekár,
- starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat - do 100 metrov od bydliska, pohreby,
- dojazd do bydliska do 25. októbra 2020.

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):
- cesta do zamestnania,
- sprievod dieťaťa do školy,
- najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt,
- pobyt v prírode (v okrese bydliska).

Celé uznesenie vlády SR aj zoznam aktuálnych opatrení sú priložené pod týmto článkom. Nasledujúce dva víkendy sa teda na celom území SR uskutoční plošné testovanie. Na hraniciach s ČR pokračujú náhodné kontroly. V priebehu budúceho týždňa bude predmetom diskusie vlády aj prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami.

Zdroj: https://bit.ly/37xeemo

Prílohy
Nové opatrenia COVID-19
pdf
186,7 kB
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK