PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19255/priechod_pre_chodcov_na_levocskej_ulici_caka_modernizacia.html

Priechod pre chodcov na Levočskej ulici čaká modernizácia

Spoločnosť O. S. V. O. Comp, a.s. v týchto dňoch začína s modernizáciou priechodu pre chodcov na Levočskej ulici. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky.

V rámci úpravy priechodu pre chodcov na Levočskej ulici medzi parkom Vlada Clementisa a Sídliskom II bude vybudovaný nový ostrovček, spevnené plochy a pribudne aj cestná svetelná signalizácia pre zvýšenie bezpečnosti chodcov v tejto lokalite.

Nové semafory budú skoordinované so susednými svetelnými križovatkami. Na týchto semaforoch pribudne aj takzvané dopytové tlačidlo pre peších, vďaka čomu sa zvýši bezpečnosť chodcov a plynulosť cestnej premávky. Tento typ tlačidla je multifunkčný a nahrádza takzvané klepátka pre nevidiacich zvyčajne umiestnené na návestidlách. Na spodnej strane tlačidla sa nachádza vibračná zložka, určená prioritne pre zdravotne ťažko postihnutých, nepočujúcich a nevidiacich, ktorá v závislosti od podmienok VOĽNO alebo STOJ vibruje definovanou frekvenciou.

Úpravy sa však nezaobídu bez čiastočnej uzávierky tejto frekventovanej ulice. Chodcov i vodičov preto prosíme o rešpektovanie prenosného dopravného značenia a o zvýšenú opatrnosť pri prechádzaní cez tento priechod, s ohľadom na pracovníkov, ktorí budú realizovať úpravy.

Vzhľadom na to, že ide o jednu z najzaťaženejších dopravných tepien v Prešove, plynulosť premávky v tomto úseku bude v prípade potreby regulovať aj polícia.

Celkové náklady na realizáciu úprav sú v objeme 33 902,66 eur vrátane DPH. Čiastočná uzávierka na Levočskej ulici potrvá približne do polovice decembra 2020.

Obnova svetelných križovatiek na Levočskej ulici je prvou etapu projektu preferencie MHD v Prešove. Spustenie preferencie autobusov a trolejbusov je však náročná a sofistikovaná záležitosť. V druhej etape projektu preto bude potrebné prepojiť všetkých 5 svetelných križovatiek spolu so semaformi pri parku Vlada Clementisa pomocou optickej infraštruktúry, aby mohli radiče cestnej dopravnej signalizácie medzi sebou komunikovať a koordinovať prejazd vozidiel cez Levočskú ulicu.

Viac o projekte modernizácie svetelných križovatiek na Levočskej ulici si môžete prečítať:
https://www.presov.sk/oznamy/mesto-presov-postupne-modernizuje-svetelne-krizovatky-na-levocskej-ulici.html

 
28.10.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Doprava | čítané: 890 krát