PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19276/od_zaciatku_pandemie_zostal_v_podnikoch_zhruba_milion_pollitrakov_exspirovaneho_piva-_prazdroj_ho_postupne_vymiena_za_nove.html

Od začiatku pandémie zostal v podnikoch zhruba milión pollitrákov exspirovaného piva. Prazdroj ho postupne vymieňa za nové

Výsledky celoplošného testovania postavili spoločnosť pred novú realitu. Po týždňovom lockdowne sa konečne môže o niečo lepšie nadýchnuť aj gastro.
Čapované pivo je kvôli pandémii koronavírusu vo výraznom útlme. Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Otvorené terasy sú pre podniky vzpruhou, ale na to, aby prežili, to nestačí. Podľa našich údajov je v priamom ohrození živobytia stále takmer 2400 ľudí zo 677 podnikov, ktorých sme sa minulý týždeň pýtali, či sú schopní udržať pracovné miesta. Oslovili sme vyše 1000 našich obchodných partnerov.

V Plzeňskom Prazdroji Slovensko sa naďalej snažíme byť prevádzkam oporou a opäť im meníme exspirované pivo v sudoch a tankoch. Zatiaľ čo na jar sme vymenili cca 4000 hl piva v sudoch, počas druhej vlny to už teraz odhadujeme na zhruba 1000 hl, čo predstavuje dokopy vyše milióna nevypitých veľkých pív. Predpokladáme však, že toto číslo môže ešte rásť, keďže veľká časť toho, čo je aktuálne v podnikoch, exspiruje až neskôr v tomto roku. Naďalej pokračujeme v dodávke odnosiek, pohárov či stanov, ale aj s balíkmi záchranných opatrení, ktoré pomáhajú podnikom s cash flow – opätovne sme ukončili aktívne vymáhanie pohľadávok, zrušili sme minimálnu veľkosť objednávky, tiež sme pristúpili k okamžitému preplácaniu všetkých dobropisov. Podnikom sme dodali manuály, ako správne zakonzervovať výčapné zariadenie a pomáhame tiež dodržiavať hygienické pravidlá. Okrem toho v rámci Slovenského združenia výrobcov piva a sladu aktívne hľadáme riešenia na pomoc sektoru. Zahájili sme dialóg s vládnymi inštitúciami s cieľom presadiť komplexnú pomoc a kroky, ktoré by krčmám a reštauráciám pomohli prežiť. Uvedomujeme si, že prevádzky v nasledujúcich mesiacoch čaká mimoriadne zložité obdobie, počas ktorého o ich existencii bude rozhodovať aj to, ako sa k novým pravidlám postavia ľudia a či na terasy budú ochotní prísť.

Počas lockdownu sme si v Prazdroji spravili revíziu, ako na tom podniky v tomto období boli. K minulému utorku (27.10.) bolo zo 6600 našich partnerských prevádzok otvorených iba 480, čo je len niečo cez 7 %. To, že opatrenia, ktoré platili v čase najväčších obmedzení, mali zásadný dopad na fungovanie prevádzok, nám potvrdili aj naše čísla. Z vyše 1000 prevádzok, ktoré sme skontaktovali, až 641 uvádzalo ohrozenie existencie, a to bez ohľadu na to, či mali otvorené alebo nie, hodnotí Branislav Kubiš, obchodný riaditeľ pre prevádzky a reštaurácie, Plzeňský Prazdroj Slovensko.

 
5.11.2020 | Autor: Stanislava Šantová | Spoločnosť | čítané: 818 krát