PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19301/najlepsim_verejnym_obstaravatelom_v_ramci_velkych_miest_je_presov.html

Najlepším verejným obstarávateľom v rámci veľkých miest je Prešov

Mesto Prešov potvrdilo svoju vysokú úroveň transparentnosti a hospodárnosti pri nakladaní s verejnými financiami. V rebríčku verejných obstarávateľov Prešov predbehol všetky veľké samosprávy na Slovensku.

Vyplýva to z analýzy, ktorú v polovici volebného obdobia primátorov a starostov urobila Nadácia Zastavme korupciu v spolupráci s českými odborníkmi.

Nadácia v spolupráci s výskumníkmi z českého think-tanku EconLab hodnotila 17 tisíc nákupov v hodnote spolu za 1,1 miliardy eur. Posudzovali najmä to, či samosprávy o zákazky súťažia, či tendre nerušia, ako často sa opakujú rovnaké firmy a či pri verejnom obstarávaní neporušujú zákon. Zo zverejneného rebríčka vyplýva, že v kategórii veľkých miest najlepšie nakupuje mesto Prešov. „Verejné obstarávania sa stále snažíme robiť transparentne a čo najefektívnejšie, preto si toto ocenenie veľmi vážim. O to viac, že prichádza v dobe, keď čelíme mnohým útokom, ktoré sa nás snažia zdiskreditovať. Zároveň osobne cítim istú nádej a zadosťučinenie, že sú aj veci, ktoré robíme správne a v ktorých môžeme byť príkladom pre iné samosprávy, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Z veľkých miest najviac súťaží mesto Prešov, nevyužíva výnimky ani priame zadania a neuzatvára často k zmluvám dodatky, ktoré by navyšovali ceny. "Svedčí to o dobrej príprave projektov, pre porovnanie - priemerné mesto zadáva formou dodatkov 4 percentá objemu zákazok, " konštatoval Jiří Skuhrovec z EconLabu.

Prešov podľa neho využíva moderné postupy, ktoré smerujú k vyššej hodnote za peniaze. Vyzdvihol najmä súťaže o návrh pri prírodnom kúpalisku Delňa a Záhrade umenia na Kmeťovom stromoradí. "Fakt, že mesto zverí výber projektov do rúk komisie externých architektov, svedčí o nezaujatosti a snahe dostať kvalitný výsledok a nie ten najlacnejší, ” dodal Skuhrovec.

“Samozrejme, nedá sa obsiahnuť všetko, ale Zindex dáva obstarávateľom vysvedčenie, ako sa im darí v porovnaní s ostatnými. Verejnosti a občanom zase Zindex poskytne informácie, ako ich volení zástupcovia nakladajú s verejnými zdrojmi, ” povedala riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Dobrý výsledok tiež podľa nej neznamená, že v meste sa v súvislosti s nakupovaním nikdy nevyskytla žiadna kauza. Kompletné hodnotenie je dostupné na www.zindex.sk.

Čo je Zindex?

Hodnotenie samospráv cez rebríček Zindex sa na Slovensku robilo po prvýkrát. V Českej republike však funguje už roky a Európska komisia ho označuje ako špičkovú prax. V minulosti už Nadácia spolu s EconLab zverejnila rebríček štátnych inštitúcií. Hodnotenie vychádza výlučne z dát o reálnom zadávaní, vyhodnocuje efektivitu a rizika úradov. Jeho cieľom je motivovať verejné inštitúcie, aby o obstarávaní nerozmýšľali ako o úkonoch, kde sa musia držať minimálnych zákonných požiadaviek, a všetko bude v poriadku.

 
13.11.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 966 krát