Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mesto Prešov po náročnej rekonštrukcii otvára zimný štadión

Prešovský zimný štadión je po viac ako dvojročnej prestávke opäť plne funkčný, no predovšetkým je bezpečnejší a modernejší. Po náročnej rekonštrukcii je stavba skolaudovaná a športové kluby už môžu naplno využívať ľadovú plochu.

Mesto Prešov úspešne ukončilo jednu z najnáročnejších rekonštrukcií uplynulého desaťročia. Jej cieľom bolo zachrániť a zrenovovať zimný štadión, ktorý postavili ešte v roku 1967. Odvtedy sa na objekte hokejového stánku realizovali len čiastkové úpravy. Zlá statika strechy si však vynútila kompletnú odstávku štadióna. Mesto stálo pred neľahkou situáciou, avšak prioritou bolo štadión zachrániť, aby sa deti a mládež mohli čo najskôr vrátiť na ľad. V apríli 2018 bolo vydané stavebné povolenie na stavebné úpravy štadióna a rekonštrukciu strechy. O mesiac neskôr zostal objekt kompletne uzavretý.

Od začiatku bolo jasné, že cena za opravu objektu sa bude pohybovať v miliónoch eur. Mesto sa však odhodlalo tento nákladný projekt zrealizovať, nakoľko ide o unikátnu stavbu v celosvetovom meradle a v zahraničí sa nachádzajú iba dve podobné haly ako je prešovský zimný štadión. Celková cena rekonštrukcie bola 4 876 759,51 € s DPH. „Zrejme sme jediná samospráva na Slovensku, ktorá vyčlenila na rekonštrukciu športového objektu takmer 5 miliónov eur z vlastných zdrojov, bez akejkoľvek dotácie zo štátu, eurofondov, či od sponzorov. Nešlo totiž len o záchranu štadióna, ale aj najmä o to, aby mohli deti a mládež bezpečne trénovať na ľade doma v Prešove, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Stavebné práce na zimnom štadióne zrealizoval víťaz verejného obstarávania, ktorým je spoločnosť Swietelsky-Slovakia spol. s r.o. Nosnou časťou rekonštrukcie štadióna bola oprava strechy s plochou 4 300 m², ktorá sa vyznačuje veľmi komplikovanou konštrukciou. Výnimočnosť tohto vzácneho architektonicko-inžinierskeho diela v slovenskom, ale aj v celosvetovom meradle dokumentuje skutočnosť, že pri porovnaní najvýznamnejších objektov sveta s nosnou strešnou konštrukciou v tvare hyperbolicko-parabolickej predpätej lanovej siete s dvojitou krivosťou, sa na štvrtom mieste na svete nachádza objekt Zimného štadióna v Prešove. Pred nami je už iba Velodróm v Londýne, Aréna v Calgary a Dorton aréna v Raleigh.

V rámci 1. etapy rekonštrukcie zimného štadióna sa podarilo zrekonštruovať aj vstupné priestory štadióna, nové podlahy a oceľové konštrukcie pre nové vstupy do hľadiska. Okrem toho boli osadené nové turnikety, ktoré zjednodušia vstup divákov. Osadené je aj nové osvetlenie a vzduchotechnika, čím bude zabezpečené dostatočné odvetranie priestorov zázemia. Vymenené boli aj rozvody vodovodu a kanalizácie a sociálne zariadenia. Na fasáde pribudli nové hliníkové presklenia a vstupy. Rovnako došlo k zmene prístupu k hľadisku, čo by malo zrýchliť presun divákov do hľadiska a naopak. S výhľadom do budúcna sú pripravené rozvody pre moderný bufet, čím sa zvýši štandard poskytovaných služieb.

Zrekonštruované sú tiež chodníky z východnej strany objektu a verejné osvetlenie. Úpravou prešlo aj parkovisko a zrevitalizovali sa plochy zelene. Rekonštrukciou prešlo aj hľadisko, ktoré je v súčasnosti pripravené na montáž sedadiel. Tie budú predmetom novej verejnej súťaže. Financované budú prostredníctvom schválenej dotácie z Prešovského samosprávneho kraja.

Zaujímavosti o novej streche
Samotná realizácia strešnej konštrukcie trvala približne 8 mesiacov. Koncept technického riešenia pozostáva zo sústavy nosných a predpínacích predpätých lán typu OPEN SPIRAL Strand. Celková dĺžka týchto lán je 9 348 metrov. Lanová sieť je pospájaná so 4 200 kusmi lanových trojsegmentových spojok. Poloha každej spojky je geodeticky zameraná. Medzi lanovými spojkami v smere predpínacích lán sú osadené oceľové Omega profily, na ktoré bol namontovaný trapézový plech. Na plechy bola uložená bitumenová samolepiaca parozábrana. Súvrstvie pokračuje ďalej tepelnou izoláciou 2 x 100 mm z kamennej vlny a hydroizolačnú funkciu plní zváraná a kotvená TPO fólia. Všetky kovové prvky sú ošetrené žiarovým zinkovaním.
Koncept rekonštrukcie lanovej strešnej konštrukcie je založený na online trvalom monitoringu. Zadané parametre v lanovej konštrukcii budú nepretržite sledované a akékoľvek zmeny budú permanentne analyzované a vyhodnocované. Jedná sa o jednu z prvých SMART konštrukcií tohto typu na Slovensku, vďaka čomu mesto presne vie čo sa s konštrukciou deje a v prípade odchýlok dostáva v reálnom čase od systému upozornenia.

foto: Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK