PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19313/rvps_presov_vyzyva_chovatelov_na_zamedzenie_sirenia_africkeho_moru_osipanych.html

RVPS Prešov vyzýva chovateľov na zamedzenie šírenia afrického moru ošípaných

Regionálna veterinárna a potravinová správa Prešov upozorňuje chovateľov na opatrenia na zabezpečenie kontroly a zabránenia šírenia afrického moru v infikovanej a vysokorizikovej oblasti. Opatrenia sa týkajú obcí a miest v okresoch Prešov a Sabinov.

V infikovanej a vysokorizikovej oblasti afrického moru ošípaných sa nariaďuje:

- Bezodkladne hlásiť všetky uhynuté ošípané poverenému úradnému veterinárnemu lekárovi, zabezpečiť odber vzoriek od uhynutých ošípaných na laboratórne vyšetrenie AMO a zabezpečiť odvoz kadáverov zvierat do spracovateľského podniku.
- Bezodkladne hlásiť všetky ošípané s príznakmi AMO poverenému úradnému veterinárnemu lekárovi a RVPS Prešov (tel. : 051/7493 650, 051/7711 124, 051/7711 128).
- Zákaz premiestňovania ošípaných do iných chovov bez súhlasu RVPS Prešov.
- Zákaz vykonávania reprodukcie domácich ošípaných.
- Ošípané držať v uzatvorených priestoroch. Ošípané majú byť držané tak, aby nenastal priamy ani nepriamy kontakt s ošípanými z iných chovov ani s diviačou zverou.
- Nevykonávať žiadnu poľovnícku činnosť minimálne 48 hodín pred kontaktom s ošípanými, osobami v priamom vzťahu s daným chovom alebo vstupujúcich do chovu.
- Zákaz skrmovania potravinových odpadov a používania vedľajších živočíšnych produktov z diviačej zveri na kŕmne účely pre ošípané.
- Zákaz skrmovania čerstvého obilia a zeleného krmiva.
- Zamedziť vniknutiu diviakov do areálu farmy, prípadne ich kontaktu s krmivom a stelivom.
- Zamedziť kontaktu ošípaných s ulovenými a uhynutými diviakmi, ich časťami alebo výrobkami z diviačieho mäsa.
- Dodržiavať v chove zásady biologickej bezpečnosti - prezliekanie a prezúvanie ošetrovateľov a návštevníkov pred vstupom do chovu, dezinfekčné rohože pri vstupe do ustajňovacích priestorov.
- Zákaz vstupu do chovu (stajne) nepovolaným osobám a vozidlám.
- Skladovať krmivo pre ošípané mimo dosahu diviakov.
- Skladovať podstielkovú slamu mimo dosahu diviakov min. 90 dní pred jej použitím.
- Ohlásiť domácu zabíjačku ošípaných RVPS Prešov (tel. : 051/7493 650, 051/7711 124, 051/7711 128) najmenej 1 pracovný deň pred jej vykonaním.

Africký mor ošípaných je prenosné ochorenie s potenciou rýchleho šírenia, v dôsledku čoho vznikajú vážne ekonomické straty v hospodárstve, vrátane ohrozenia medzinárodného obchodu. Africký mor ošípaných bol potvrdený u diviakov v katastri obce Geraltov dňa 30.10.2020. Vyskytuje sa u diviakov vo východnej časti Slovenska. Na zabránenie jeho ďalšieho šírenia je potrebné dodržiavať vyššie uvedené opatrenia.

Celé znenie správy RVPS Prešov, zoznam obcí a miest, ktorých sa opatrenia týkajú, ako aj zoznam dezinfekčných prípravkov, ktoré je možné používať, nájdete pod týmto článkom.

MVDr. Vladimír Gašpar

regionálny veterinárny lekár, riaditeľ RVPS

 

Prílohy

Opatrenia na zabezpečenie kontroly a zabránenia šírenia
pdf
531,6 kB
Zoznam dezinfekčných prostriedkov
pdf
518,2 kB
20.11.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 559 krát