Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Knižnica pomôže počas vianočných sviatkov dražbou kníh

Korona, nekorona Vianoce prídu aj tento rok. V podobnom duchu uvažuje aj kolektív knižnice v metropole regiónu Šariš. Jubilejný piaty ročník charitatívneho projektu „Mikulášska burza“ organizujú formou dražby kníh. Vyzbieraná čiastka poputuje do Bezpečného domu na Šidlovci.

Rok 2020 sme si mnohí vysnívali inak. Aj aktivity Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava sa museli zmeniť a prispôsobiť okolnostiam spojeným s pandémiou. „Počas roka sme neraz stáli pred výzvou, ako robiť podujatia a byť bližšie k užívateľom v čase, keď je osobný kontakt potenciálne nebezpečný, “ približuje riaditeľka Iveta Hurná a dodáva: „väčšinu aktivít sme presunuli na našu webovú stránku a sociálne siete, čo čitatelia náležite ocenili.“ Keďže sa inštitúcia novým možnostiam rýchlo prispôsobila, jej zamestnanci zvládli pripraviť čitateľom viacero podujatí. Koniec roka sa napokon rozhodli spestriť tradičnou Mikulášskou burzou. V minulých ročníkoch sa im z vyzbieraných peňazí podarilo vytvoriť malú „knižničku“ v lôžkovej časti detskej nemocnice, odovzdali knižné balíčky rodinám onkologických pacientov, ale i finančný príspevok rodinám z bytovky na Mukačevskej ulici.

Vzájomná pomoc milovníkov kníh

Iveta Hurná vysvetlila, že vynaložili veľké úsilie, aby boli čitateľom blízko po celý rok, a preto je len logické, že chcú združiť komunitu aj počas najkrajších sviatkov roka. „Napriek pandémii sme mali v krajskej knižnici pekný a úspešný rok. To, ako sme ho zvládli, je z časti zásluhou zamestnancov, čitateľov, ale aj nášho zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja.“ Práve vďačnosť je aj silným motívom, prečo sa rozhodli zorganizovať vianočnú burzu. „Komunita je tu pre knižnicu a my chceme byť bližšie komunite aj v týchto zlých časoch, “ hovorí jedna z autoriek myšlienky Mikulášskej burzy Viktória Salokyová. Podľa jej slov je to spôsob, ako si vybudovať bližší, osobnejší vzťah s používateľmi. „Každý rok sa u nás stretnú čitatelia, na chvíľu sa spolu zastavíme, porozprávame, zasmejeme. Tá atmosféra nám stojí za dlhé prípravy, ktoré burzu sprevádzajú, “ dodáva knihovníčka z pobočky na Sídlisku 3, ktorá každoročne podujatie organizuje.

Vianočná dražba, prečo nie?

Tento rok knižnica pristúpila k určitým zmenám. Tradičný predaj kníh a ručných prác nahradí dražba cez sociálne siete. Piaty ročník Mikulášskej burzy aj preto nesie podtitul „vydraž si svoju vianočnú knihu“. Aukcia bude prebiehať na Facebooku Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove. „Verejnosť si môže vybrať z plejády titulov počas týždňa od 1. do 7. decembra 2020. Album s knihami a ich vyvolávacou cenou bude dostupný na sociálnej sieti. Úlohou verejnosti bude prihadzovať minimálne po päťdesiat centov, “ objasnila priebeh dražby riaditeľka, Iveta Hurná. Podľa jej slov, OZ MyMamy plánovali obdarovať už minulý rok. Po vzájomnej dohode knižnica venovala výťažok na transparentný účet mesta zriadený pre rodiny postihnuté výbuchom na Mukačevskej ulici. Apolónia Sejková zo združenia MyMamy oceňuje prístup knižnice: „Tento rok bol náročný nielen z pohľadu boja proti chorobe, na ktorú sme neboli v spoločnosti pripravení, ale aj pre finančné problémy súvisiace s pandémiou. Sme veľmi radi, že krajská knižnica myslí aj na ľudí v Prešove a chce takýmto spôsobom pomôcť matkám s deťmi, ktoré sa ocitli v ťažkej životnej situácii.“

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK