PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19341/mestska_oaza_v_presove_dostane_novu_podobu.html

Mestská oáza v Prešove dostane novú podobu

Nový vzhľad areálu bývalej mestskej oázy na Okružnej ulici v Prešove vzišiel z návrhovej súťaže kreativity. Víťazný návrh počíta s oživením celého priestoru a je ľahko realizovateľný.

Organizátori Festivalu architektúry a dizajnu FEAD Prešov 2020 v spolupráci s Mestom Prešov a Mestským úradom v Prešove ukončili návrhovú súťaž kreativity určenej pre širokú verejnosť, ktorej cieľom je tvorivá zmena okolia a racionálne koncepčné využitie zanedbaných alebo opustených verejných priestranstiev a nehnuteľností v Prešove. Išlo o prvý ročník, ktorý bol zameraný na malý, ale o to pozoruhodnejší priestor na konci Okružnej ulici pri Kumšte. Prešovčania sa môžu tešiť na nový vzhľad bývalej mestskej oázy. Víťazný návrh počíta s architektonicky čistým areálom a s univerzálnym využitím jeho priestorových možností pre širokú verejnosť. Pribudnú aj viaceré oddychové prvky a menšie pódium pre realizáciu kultúrnych a komunitných aktivít.

Do súťaže sa zapojilo 12 súťažiacich. Medzi nimi boli aj vysoko profesionálne spracované práce so záberom a riešením nad rámec súťaže. Väčšina návrhov riešila priestor mestskej oázy ako plochu s potenciálom na využitie pre rôzne skupinové, komunitné či mládežnícke aktivity a so zakomponovaním takzvaného GENIA LOCI tohto miesta. Príjemným prekvapením bol pomerne veľký záujem laickej verejnosti, ktorá prispela do súťaže zaujímavými nápadmi. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že autorkou víťazného návrhu nie je profesionálny architekt, ale študentka interiérového dizajnu Ľubomíra Mudrová.

Víťazný návrh vyhodnotila odborná komisia ako riešenie, ktoré najlepšie reflektovalo súťažné podmienky s jednoduchými zásahmi do priestoru a elegantným zveľadením priestoru. Autorka návrhu počíta s úpravami, ktoré majú dočasný udržiavací charakter s výnimkou drevených konštrukcii pod lávkou. Realizácia takto postaveného návrhu by nemala byť v rozpore ani so zásadnejšími investíciami v tomto území v budúcnosti.

Okrem prvého miesta boli ocenené aj ďalšie štyri návrhy. Cenu poroty za nápaditosť získal návrh Slávky Vaníkovej s názvom „Veda je kumšt.“ Odborná porota pri tomto stanovisku ocenila jeho silnú ideovú rovinu ako aj sviežu inšpiráciu na dotvorenie, ktorá k danému miestu veľmi dobre sedí.

Ďakujeme všetkým účastníkom, ktorí sa do projektu zapojili a predstavili svoje originálne nápady. Na budúci rok chceme v súťaži pokračovať a ponúknuť nový priestor alebo priestranstvo, na ktorého skrášľovaní budú môcť opäť participovať obyvatelia mesta Prešov.

Návrhová súťaž kreativity sa koná vďaka podpore projektu URBACT Civic eState, kandidatúre mesta Prešov na Európske hlavné mesto kultúry 2026, a taktiež odbornej spolupráci s Prešovskou univerzitou v Prešove.

 
2.12.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1033 krát