PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19344/pocas_givingtuesday_sme_v_presove_vyzbierali_potraviny_pre_vyse_200_ludi_v_nudzi.html

Počas #GivingTuesday sme v Prešove vyzbierali potraviny pre vyše 200 ľudí v núdzi

Mesto Prešov sa aj tento rok zapojilo do iniciatívy #GivingTuesday. Z vyzbieraných potravín sa nám spoločne podarilo urobiť už viac ako 190 balíčkov pre ľudí v núdzi a pokračujeme ďalej.

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová spolu so zamestnancami Mestského úradu v novembri rozbehla zbierku trvanlivých potravín, z ktorých sme pripravili balíky a počas decembra ich doručíme tým, ktorí to najviac potrebujú.

Naším cieľom je urobiť krajšie a veselšie Vianoce prešovským rodinám i jednotlivcom, ktorí sa ocitli v hmotnej núdzi.

Do dnešného dňa sa nám z vyzbieraných potravín podarilo pripraviť 190 balíkov, a to ešte ani zďaleka nie je konečné číslo. Z potravín, ktoré ešte máme k dispozícii, urobíme v najbližších dňoch minimálne ďalších 100 balíkov. V sobotu 5.12.2020 však v zbieraní trvanlivých potravín pokračujeme, a to pred OC NOVUM v rámci akcie Potrebujeme sa navzájom - Staň sa aj ty Mikulášom.

V jednotlivých balíčkoch sú zabalené cestoviny, cukor, múka, piškóty, ryža, mäsové konzervy, strukoviny, sladkosti, ale aj drogéria, napr. zubné pasty, zubné kefky, sprchovacie gély, šampóny či ochranné rúška.

Týmito balíkmi pomôžeme jednotlivcom a rodinám v hmotnej núdzi, ktoré nám počas trvania zbierky nahlasovali nielen Prešovčania, ale aj rôzne organizácie pôsobiace na území mesta Prešov.

Balíky potravinovej pomoci preto tento rok venujeme aj:
- rodinám, v ktorých je niektorý z členov onkologickým pacientom,
- rodinám, ktoré majú dieťa/deti s ŤZP,
- ženám, živiteľkám rodín v ťažkej životnej situácii, ktorých príjem je pod hranicou chudoby,
- osirelým deťom, ktorým jeden z rodičov zahynul pri výkone práce,
- rodinám, ktoré majú deti v pestúnskej starostlivosti z dôvodu, že rodič je vo výkone trestu alebo z dôvodu rôznych závislostí rodičov,
- rodinám, ktorých členovia sú obeťami násilia,
- starým rodičom, ktorí majú v pestúnskej starostlivosti 3 deti, ktorých otec je vo väzení, matka je, trpí závislosťou a samotní starí rodičia napriek tomu, že sami potrebujú pomoc, snažia sa deťom zabezpečiť pekné detstvo,

Prijímatelia potravinovej pomoci sú veľmi vďační za akúkoľvek pomoc, najmä v tomto predvianočnom čase a mnohí majú pri odovzdávaní balíkov potravín slzy v očiach. Niektorým z nich sa pomoc prijíma ťažko, pretože sú v rozpakoch a majú pocit hanby či zlyhania, ale i napriek tomu prejavia radosť a vďačnosť.

Do zbierky trvanlivých potravín sa okrem primátorky mesta Prešov a zamestnancov Mestského úradu v Prešove zapojilo aj Zariadenie pre seniorov Náruč, spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a.s. , a poslanci MsZ mesta Prešov. Ďakujeme.

 
3.12.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 611 krát