Nedeľa, 05. máj 2024
Meniny má Lesana, Lesia | zajtra Hermína

Prešovská univerzita sa stala partnerom mesta Prešov v projekte EHMK

Prešovská univerzita v Prešove (PU) a mesto Prešov rozšírili svoju doterajšiu spoluprácu podpísaním memoranda, ktoré je vyjadrením podpory iniciatíve mesta Prešov pri kandidatúre o získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026.

foto autor: Msú Prešov
foto autor: Msú Prešov

Memorandum o spolupráci podpísali 1. decembra na pôde Mestského úradu v Prešove primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya. Obe zmluvné strany vyjadrujú odhodlanie a spoločnú vôľu spolupracovať pri dosahovaní cieľa a účelu iniciatívy mesta pri aktivitách súvisiacich s kandidatúrou mesta Prešov o titul Európske hlavné mesto kultúry 2026.

„Kandidatúra Prešova na Európske hlavné mesto kultúry 2026 musí byť výsledkom spoločného úsilia všetkých šikovných ľudí a významných inštitúcií v regióne. V našom meste má svoje neodmysliteľné miesto aj Prešovská univerzita, ktorá je centrom kultúry a vzdelanosti, a preto by mala byť súčasťou príprav na zviditeľnenie Prešova na mape Európy, “ uviedla pri podpise memoranda primátorka Andrea Turčanová. Jej slová následne doplnil rektor Peter Kónya: „Prešovská univerzita víta a plne podporuje iniciatívu mesta v súvislosti so získaním titulu Európske hlavné mesto kultúry v roku 2026, pričom sa bude snažiť maximálne prispieť k tomu, aby mesto Prešov bolo v danej súťaži úspešné.“

Partnerská spolupráca mesta a univerzity je založená na princípe vzájomnosti, prioritne v oblasti tvorby a implementácii strategických rozvojových dokumentov mesta, ako aj tvorby a realizácii projektov rozvoja mesta a univerzity. Obe strany sa taktiež dohodli na spolupráci pri marketingovej stratégii mesta a marketingových aktivitách univerzity, ako aj na odbornej príprave profesionálnych a dobrovoľných pracovníkov v oblasti kultúry, školstva, či cestovného ruchu.

Súčasťou memoranda je aj rozvoj spolupráce so zahraničnými partnermi a partnerskými mestami mesta Prešov, vzájomné poskytovanie odbornej a lektorskej pomoci a spolupráca pri spracovaní obsahovej stránky publikácií a propagačných materiálov.

V súčasnosti sa Prešovská univerzita zapája do prípravy bidbooku, projektovej dokumentácie EHMK, prostredníctvom účasti jej pedagogických a nepedagogických zamestnancov, ktorí pochádzajú z oblasti literatúry, prekladateľstva, estetiky a umeleckej kultúry, hudobného a výtvarného umenia, PR a marketingu.

EHMK je jedným z najambicióznejších a najznámejších európskych kultúrnych projektov. Napĺňajú sa ním viaceré ciele - chrániť a podporovať bohatstvo a rozmanitosť kultúr v Európe, zvyšovať medzi občanmi pocit príslušnosti k spoločnému kultúrnemu priestoru, nabádať ich na medzikultúrny dialóg a poukázať na spoločné kultúrne dedičstvo. Pomáha tiež zvyšovať medzinárodnú popularitu miest a posilňuje kapacitu kultúrneho sektora. Európske hlavné mestá kultúry predstavujú kultúrnu iniciatívu Európskej únie, ktorú jej obyvatelia poznajú a aj najviac oceňujú. Zároveň ide o jednu z najdlhšie prebiehajúcich aktivít EÚ.

foto autor: Msú Prešov

foto autor: Msú Prešov
foto autor: Msú Prešov

foto autor: Msú Prešov
Mohlo by Vás zaujímať
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK