Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Krajské múzeum rozšírilo stálu expozíciu o dejinách hasičstva na Slovensku

Krajské múzeum v Prešove reinštalovalo a rozšírilo panelovú časť stálej expozície Z dejín hasičstva na Slovensku a rozšírilo ju o nové tematické celky a fotodokumentačný materiál. Pozostáva z 30 panelov a poskytuje prierez histórie hasičstva na Slovensku, ktoré sa vyvíjalo od živelnej ochrany pred požiarmi, až po súčasnú organizačnú štruktúru dobrovoľného i profesionálneho hasičstva.

„Obsahovým zameraním prerastá regionálny význam a celoslovenskou pôsobnosťou patrí medzi ojedinelé špecializované expozície. Reinštalovaná časť expozície dokumentuje hlavné vývojové etapy hasičstva a požiarnej techniky nielen písomne a fotograficky, ale tiež jedinečnými trojrozmernými exponátmi. Svojím zameraním učí prevencii, predchádzaniu požiarom a disciplíne pri práci s ohňom, “ uviedol odborný pracovník múzea Igor Lazorík.
Expozícia Z dejín hasičstva na Slovensku bola sprístupnená 12. októbra 1978 s vtedajším názvom Človek a oheň – minulosť a prítomnosť požiarnej ochrany na Slovensku. Jej základ tvorili exponáty zo súkromnej zbierky dlhoročného veliteľa dobrovoľných hasičov v Prešove a zanieteného zberateľa artefaktov s touto tematikou Pavla Košíka. Po jej zrušení v roku 2009 bola obnovená a otvorená v roku 2012 so súčasným názvom Z dejín hasičstva na Slovensku.

„Ťažiskovým celkom expozície sú dobrovoľné hasičské zbory. Ich začiatky sú úzko spojené s rozvojom kapitalizmu v Uhorsku a technickým pokrokom v druhej polovici 19. storočia. Prvý pokus o založenie dobrovoľného hasičského a záchranného zboru na Slovensku sa uskutočnil v roku 1847 v Prešove. K masovému rozmachu hasičských spolkov došlo v 60. a 70. rokoch 19. storočia. Do roku 1900 boli hasičské zbory založené prakticky vo všetkých väčších mestách a dedinách, “ vysvetlil Lazorík.

Jedným z najpôsobivejších tematických celkov je podľa neho hasičská technika a hasičský výstroj. „Spoločensko-politické a štátoprávne premeny, ktoré sa uskutočnili po roku 1948 a po roku 1989 výrazne ovplyvnili aj hasičstvo na Slovensku. Zmeny v organizačnej, riadiacej a výkonnej oblasti sú dokumentované v textovej i obrazovej forme, “ skonštatoval odborný pracovník múzea.
Pozornosť je venovaná aj patrónovi hasičov, sv. Floriánovi. Okrem vyobrazení jeho mučeníckej smrti na freskách je predstavovaný tiež na maľbách, soškách a sochách, ľudových plastikách, erboch, zástavách a podobne.

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu. Bude sprístupnená v Krajskom múzeu v Prešove od 18. decembra 2020 s voľným vstupom do expozície, ktorý potrvá do 31. januára 2021.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK