Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Komédia z krčmy zvanej Mirandolina v podaní prešovského DAD nie je prvoplánovou

Ambíciou celého realizačného tímu v Divadle Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove bolo pripraviť na podklade textu Mirandolina od Carla Goldoniho neprvoplánovú komédiu. Uviedol to na dnešnom stretnutí s novinármi v sídle DAD hosťujúci režisér inscenácie Michal Spišák. Premiéru predstavenia chystajú na piatok 18. decembra a riaditeľ DAD Marián Marko si zaželal, že k nej pri dodržaní prísnych protipandemických opatrení skutočne dôjde.

Mirandolina
Mirandolina

Pre M. Spišáka – rodáka z Nitry (jeho otec Karol bol dlhé roky pilierom tamojšieho divadla), absolventa Vysokej školy múzických umení v Bratislave, so skúsenosťami zo spolupráce s divadlami napr. v Trnave, Zvolene, Košiciach, dnes režiséra v slobodnom povolaní – ide o prvú premiéru v DAD. „Po roku známosti s divadelníkmi v tomto súbore, môžem povedať, že som tu našiel nielen známych, ale i dobrých kamarátov. To je aj princíp mojej režisérskej práce, vždy je lepšie keď pri príprave inscenácie panuje kamarátska spolupráca. Počúvali sme sa navzájom a to je moje krédo, keď niečo skúšam. Komédiu inscenujem vždy tak, aby sa na ňu dalo pozerať i vtedy, keď sa v sále nikto nesmeje, “ konštatoval. Jeho asistent pri tejto inscenácii a predstaviteľ hlavnej postavy sluhu manipulátora Skapena Michal Kucer s týmto vyjadrením súhlasil: „Je to režisér , ktorý nejde proti hercovi, snažil sa nám celú realizáciu hry zjednodušiť a súhlasím aj s tým, že to vôbec nie je komédia len tak na prvý pohľad.“

Predstaviteľa mladšej hereckej generácie v DAD potešilo aj to, že vďaka tomuto titulu dostala viac priestoru práve ona. Okrem neho účinkujú ešte Zdenka Kvasková, Iveta Fejková, Martin Oravec a Vladimír Roháč. Otcov si zahrali Vasiľ Rusiňák a Jozef Tkáč, poslednú dejovú postavu stvárňujú v alternácii Jozef Pantlikáš a umelecký šéf súboru Ľubomír Mindoš, ktorého na tomto realizačnom výstupe DAD potešilo, že „skúšame stále s novými režisérmi, aj pre nás starších je to potom zaujímavejšie“.

Inscenačný tím dopĺňajú hosťujúci scénograf Jaroslav Daubrava, hosťujúci autori kostýmov Miroslav Daubrava a Alžbeta Vakulová, hudbu ako hosť skomponoval Viliam Stanek.

Dramaturgičkou inscenácie a upravovateľkou pôvodného textu bola Terézia Mindošová, ktorá je už v kmeňovej zostave DAD. Keďže na poste dramaturgičky je to ešte len druhý jej pracovný výsledok, tak na margo ambícií povedala, že v sezóne 2020/21, v ktorej v DAD-e zvládli zatiaľ dve plánované premiéry a jednu presunutú z predošlej, je komplikovanejšie vtlačiť nejakú pečať. „Usilovala som sa koncipovať sezónu tak, aby mala spoločnú tému. Máme však dedinského, festivalového i prešovského diváka, čo nie je jednoduché zladiť. Ale zatiaľ nám vychádza nachádzať tému manipulácie, klamstva. A text Mirandoliny som upravila len tak, aby bol jazyk poetickejší a menej archaický, “ poznamenala.
M. Marko podčiarkol, že DAD i počas pandémie sa snaží fungovať tak, aby nestratil kontakt s divákmi. Obmedzená je však zájazdová činnosť súboru, v posledných týždňoch aktuár stihli odohrať jedno predstavenie v Humennom. Pod stromček pripravili pre divákov darčeky v podobe vstupeniek na budúci rok, ale sú pripravení splniť svoje podlžnosti z tohto roku, keďže hrajú pri obmedzenej kapacite hľadiska. V januári b. r. by chceli hrať štyrikrát do týždňa v Prešove, tradične to bolo raz.

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku. Avšak rešpektuje aj existenciu príslušníkov ukrajinskej národnostnej menšiny a pre nich má vždy jeden titul v ukrajinčine v sezóne. Tým v tejto 75. (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo v Prešove) je práve Mirandolina ako v poradí 383. premiéra. Z prostriedkov komisie pre ukrajinskú národnostnú kultúru realizáciu inscenácie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Foto: Archív DAD / Braňo Štefánik.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK