Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Slovensko finalizuje sčítanie domov a bytov

Napriek neľahkej celospoločenskej situácii malo k 2. 12. 2020 Slovensko editovaných 92 % bytov. Prvá fáza projektu SODB 2021 sa tak koncom roka dostáva do úspešného finále. Do konca prác, t. j. do 12. 2. 2021, zostáva samospráve čas na prípadné úpravy a doplnenie údajov za ukazovatele.

Profesionálny prístup a vysoké nasadenie
Aj tak sa dá charakterizovať prvá časť projektu Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 – sčítanie domov a bytov. Sčítanie domov a bytov realizuje samospráva bez účasti obyvateľov od 1. 6. 2020 a počas uvedeného obdobia veľmi aktívne komunikovala a spolupracovala so ŠÚ SR a správcami.

Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR, zdôrazňuje: „To, že sa sčítanie domov a bytov podarilo zrealizovať na 92% ešte v roku 2020, považujeme za skutočne veľký úspech. Samospráva napriek skutočne ťažkým skúškam, ktorým bola podrobovaná v roku 2020, zvláda všetky svoje úkony v procese sčítania a chcem sa jej za to úprimne poďakovať. Každá jedna poverená osoba zo strany samosprávy si zaslúži vďaku a rovnako aj odborný tím Štatistického úradu SR pracujúci na sčítaní, ktorý dokázal pružne reagovať aj v zmysle pandemických opatrení. Naše spoločné úsilie sa však nekončí. Obce získali formou dištančných školení základné informácie o požiadavkách a harmonograme ďalších prác v rámci elektronického sčítania obyvateľov, v súčasnosti už každá má určenú osobu zodpovednú za sčítanie obyvateľov v obci, realizujú nábor asistentov sčítania a zvažujú, kde a ako vytvoria kontaktné miesto."

Sčítanie domov a bytoch v krajoch SR

Za uplynulý mesiac sa práce na sčítaní domov a bytov zintenzívnili. Najviac v Prešovskom, Žilinskom a Košickom kraji, ktoré tak výsledkom dobiehajú ostatné kraje. Napríklad v Prešovskom kraji sledujeme nárast takmer o 30 p. b.

Počas celého obdobia sčítania viedol v počte editovaných bytov Nitriansky kraj. K 2. 12. 2020 má Nitriansky kraj editovaných 98 % bytov. Krajské mesto Nitra bolo prvé krajské mesto v SR, ktoré zrátalo domy a byty na 100 %.

Ing. Renáta Dušová, riaditeľka, Pracovisko ŠÚ SR v Nitre: „Ako som už dávnejšie konštatovala, obce Nitrianskeho kraja naštartovali proces sčítania domov a bytov hneď od prvého dňa veľmi zodpovedne a aktívne. Naši regionálni experti sčítania na dennej báze komunikovali s poverenými osobami z obcí v otázkach metodickej pomoci a pri práci v elektronickom systéme pre sčítanie domov a bytov. Za Krajské pracovisko ŠÚ SR v Nitre sa chcem úprimne poďakovať všetkým povereným osobám na strane samosprávy, ale aj primátorom a starostom za vysoké pracovné nasadenie a spoluprácu. O to viac, že čelili iným výzvam a skutočne bol pre všetkých rok 2020 náročný.“

Ďalším krajom, ktorý úspešne realizuje sčítanie domov a bytov počas celého obdobia, je Banskobystrický kraj s 95,5 % editovaných bytov. Krajské mesto Banská Bystrica je druhým krajským mestom v SR, ktoré ukončilo sčítanie domov a bytov.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD. , hovorkyňa primátora mesta, Banská Bystrica: „Sčítanie domov a bytov v meste Banská Bystrica by sa nám nepodarilo bez spolupráce všetkých zainteresovaných strán, pretože okrem zamestnancov mestského úradu, ktorí na sčítaní počas celého obdobia pracovali, nám veľmi pomohli predsedovia spoločenstiev vlastníkov bytov, ktorí reagovali na výzvy a vždy v stanovenom termíne nám posielali súbory premenných na import do databázy. Nápomocné nám boli správcovské spoločnosti, stavebné bytové družstvá i Štatistický úrad SR. Dodané informácie od správcov nám pomohli jednak zaktualizovať a spresniť domovú evidenciu, a taktiež aj stav nehnuteľností na území mesta z pohľadu rekonštrukcie bytových domov. Pri územnom plánovaní mesta môže takéto sčítanie pomôcť k budúcej občianskej vybavenosti, hustote zastavanosti, výstavbe oddychových zón, prípadne ku skvalitneniu prístupových komunikácií a dopravy.“

O tretiu priečku sa na sklonku sčítania delia dva kraje. Prešovský kraj, ktorý je skokanom sčítania a excelentne dohnal sklz zo začiatku obdobia sčítania domov a bytov, a Trnavský kraj, ktorý stabilne patril do prvej trojky. V Prešovskom kraji je spočítaných k 2. 12. 2020 93 % bytov a mesto Prešov je tretím krajským mestom, ktoré dosiahlo 100 %. V Trnavskom kraji je editovaných 93,37 % bytov a krajské mesto Trnava delia od 100 % len dve percentá.

Ing. Andrea Turčanová, primátorka mesta Prešov: „Finálna kontrola úplnosti a správnosti údajov o jednotlivých domoch a bytoch bola na pleciach našich 14 zamestnancov, ktorým aj touto formou vyslovujem veľké poďakovanie za ich profesionálny výkon. Taktiež oceňujem výbornú spoluprácu s Pracoviskom Štatistického úradu v Prešove, ktorý nám vždy vedel ochotne poradiť a metodicky nás usmerniť. Sme radi, že mesto Prešov v poradí ako tretie krajské mesto v SR úspešne zvládlo úlohy spojené so Sčítaním domov a bytov 2021, pričom v meste Prešov bolo k 4. 12.2020 spolu sčítaných 33135 bytov.“

Mgr. Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov: „Mesto Prešov vďaka skúsenému kolektívu svojich zamestnancov, zloženému zo 14 poverených osôb, sa od 1. júla tohto roka začalo intenzívne venovať Elektronickému sčítaniu domov a bytov 2021. Pracovný kolektív na mestskom úrade bol zložený zo zamestnancov úsekov evidencie číslovania budov, evidencie pobytu občanov, zo správy miestnych daní, stavebného úradu a z informačných technológií. Rodinné domy v meste sme sčítavali na základe dostupných evidencií a databáz. K úspešnému sčítaniu bytových domov a bytov bola nevyhnutná aktívna spolupráca so všetkými 7 správcovskými spoločnosťami, ktoré vykonávajú správu väčšiny bytových domov v meste. Rovnako nevyhnutné bolo oslovenie všetkých 69 spoločenstiev vlastníkov bytov, ktorí nám na našu výzvu vo väčšine prípadov zasielali v elektronickej forme vyplnené údaje potrebné na sčítanie bytových domov a bytov.“

Hranicu 92 % editovaných bytov dosiahol Košický kraj, 91 % Trenčiansky kraj, Žilinský kraj je za hranicou 89 % a Bratislavský kraj 86 %, kde sa ešte čaká na exporty od niektorých správcovských spoločností.

Jasmína Stauder, hovorkyňa pre SODB 2021: „Súbežne s končiacim sa projektom sčítania domov a bytov sa pripravuje sčítanie obyvateľov. Už od októbra prebieha informačná kampaň na sčítanie obyvateľstva, kde sa obyvatelia môžu postupne zoznámiť s tým, ako samotné elektronické a integrované sčítanie obyvateľov prebehne, prečo je podstatné a kde nájdu pomoc, pokiaľ nemajú prístup na internet alebo sa z akéhokoľvek dôvodu nemôžu sčítať sami. Kampaň bude gradovať v januári a vo februári 2021. Naším cieľom je obyvateľom prehľadne vysvetliť pozitíva sčítania a rešpektovať pritom súčasný pretlak iných informácií, ktoré sa týkajú pandemickej situácie.“

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK