Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Pri Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove sa rozžiarilo Betlehemské svetlo

Slovenskí skauti už po 31. krát priniesli do Prešova Betlehemské svetlo. Prešovčania si ho budú môcť odnášať do svojich domovov 23. a 24. decembra.

Predvianočný dar symbolizujúci počiatočné svetlo už tradične roznášajú do všetkých kútov Slovenska mladí skauti. Plamienok z Betlehema začali počas tohto týždňa šíriť po celom Slovensku, aby na Vianoce rozžiaril štedrovečerné stoly a priniesol do našich domovov v týchto dňoch nádej, pokoj a lásku.

Počas predvianočného víkendu prebieha symbolické odovzdanie plamienka verejnosti na sv. omšiach vo viacerých mestách na Slovensku. V Prešove sa tak udialo po bohoslužbe v Konkatedrále sv. Mikuláša v piatok 18. decembra 2020. Betlehemské svetlo v mega lampáši na námestí zapálila za asistencie mladých skautov primátorka mesta Prešov, Andrea Turčanová. „Aj tento rok nám Betlehemské svetlo pripomína blížiace sa Vianoce, ktoré sú časom pokoja a radostných stretnutí v kruhu najbližších. Ďakujem našim skautom, ktorí aj v týchto náročných časoch priniesli Plamienok z Betlehema do centra nášho mesta, aby sa mohol rozžiariť v príbytkoch Prešovčanov, “ uviedla primátorka.

Odovzdanie prebehlo za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení. Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu žiadame o ich dodržiavanie aj všetkých ľudí, ktorí si po Svetlo prídu. Je dôležité mať správne nasadené ochranné rúško a dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. Rovnako ľudí prosíme, aby prišli iba vtedy, ak sú zdraví a nemajú žiadne nezvyčajné príznaky.

Betlehemské svetlo sa tento rok bude šíriť najmä alternatívnymi spôsobmi. Skautskí koordinátori pracujú na hľadaní riešení ako a kam v rámci jednotlivých organizačných jednotiek Svetlo z Betlehema dopraviť. Odpáliť si ho bude možné v kostoloch, skautských domoch, aj na verejných priestranstvách. Kde najbližšie k vám sa nachádza, nájdete na mape Betlehemského svetla na www.betlehemskesvetlo.sk/mapa, ktorú aktualizujú skauti z celého Slovenska.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK