Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Mesto Prešov zaslalo prihlášku na titul Európske hlavné mesto kultúry

Prešov má za sebou významný krok v rámci kandidatúry na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026. Projektovému tímu sa podarilo úspešne dokončiť a odovzdať takzvaný Bid Book. Reštart kultúry v Prešove však stále pokračuje.

Mesto Prešov na základe Výzvy na prihlasovanie sa do akcie Európske hlavné mesto kultúry v Slovenskej republike na rok 2026 zaslalo svoju prihlášku v podobe Bid Booku, teda projektovej dokumentácie na Ministerstvo kultúry SR. Takzvaný Bid Book má názov „Z periférie do Európy“ a zahŕňa podrobnú víziu, s ktorou sa Prešov uchádza o tento prestížny titul. Projektová dokumentácia je vyhotovená v tlačenej aj v elektronickej verzii.

„Vypracovanie a odovzdanie Bid Booku je dôležitý krok na ceste kandidatúry mesta Prešov na Európske hlavné mesto kultúry 2026. Verím, že komisiu prešovský projekt zaujme a postúpime do druhého kola, kde sa pobijeme o titul s najlepšími mestami, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

„Bidbook sa skladá zo šiestich okruhov, ktoré sú poprepájané tromi nosnými témami. Jeho základom je koncepcia, kde vysvetľujeme myšlienku nášho projektu, s ktorou sa uchádzame o titul EHMK 2026. V rámci jednotlivých okruhov je zahrnutá dlhodobá stratégia, v ktorej popisujeme udržateľnosť projektu s myšlienkou periférie. Viac nie je možné v tejto fáze verejnosti prezradiť, nakoľko získanie titulu je súťažou projektových nápadov.“ uviedol Matúš Binc, autor projektu.

60 stranová prihláška vychádza z výrazného kultúrneho programu so silným európskym rozmerom. Užší projektový tím odprezentuje Bid Book vo februári 2021 pred Európskou komisiou v Bratislave a v prípade úspechu mesto postúpi do druhého kola výberu. Finálny víťaz, ktorý bude hostiť titul EHMK na rok 2026, bude známy v decembri 2021.

Do projektu sa zapojilo vyše sto kreatívnych ľudí, expertov na dôležité témy kultúrno-spoločenského života z radov projektových manažérov, urbanistov, divadelníkov, hudobníkov, environmentalistov, literátov, filmárov, grafikov, architektov, odborníkov na cestovný ruch, marginalizované skupiny čí národnostné menšiny, ktorí vykreovali nápady a vízie kandidatúry mesta Prešov na titul EHMK 2026.

„Aj keď sme prvú časť kandidatúry odovzdali, je to len začiatok transformácie mesta v oblasti kultúry. Momentálne pracujeme na konkrétnych krokoch zmeny, aby naše myšlienky neostali na papieri, ale pretavili sa do výstupov v oblasti kultúrno- kreatívneho priemyslu.“ uzavrel Binc.

V prípade postupu mesta Prešov do druhého kola a ústupu pandémie sa na viaceré podujatia pod hlavičkou EHMK2026 môžeme tešiť už budúci rok. Viac sa môžete dozvedieť aj na stránke www.presov2026.eu.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK