PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19399/zhodnotenie_roka_2020_ocami_primatorky_mesta_presov_andrey_turcanovej.html

Zhodnotenie roka 2020 očami primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová zhodnotila uplynulý rok a načrtla aké investície čakajú mesto v roku 2021.

Rok 2020 bol pre mesto Prešov bezpochyby jedným z najnáročnejších v jeho novodobej histórii. Začiatok roka bol výrazne poznačený tragédiou ku ktorej došlo ešte 6.12.2019 na Mukačevskej ulici. V januári ešte naplno pokračovali záchranné práce v okolí asanovaného bytového domu. V polovici februára som ako predsedníčka krízového štábu mesta v zmysle zákona o civilnej ochrane obyvateľstva odvolala mimoriadnu situáciu. Ani vo sne by mi v tom čase nenapadlo, že do mesiaca budeme čeliť pandémii, akú ľudstvo nezažilo už takmer sto rokov. Nový koronavírus sa veľmi rýchlo dostal prakticky do celého sveta a neobišiel ani Slovensko. Mestá a obce zo dňa na deň čelili situácii, na ktorú nebol nikto pripravený a inak tomu nebolo ani v Prešove. Potrebovali sme vo veľmi krátkom čase prijať opatrenia, ktoré minimalizujú riziko šírenia nákazlivého ochorenia. V krajine nastali prísne obmedzenia a začalo sa ekonomicky náročné obdobie šetrenia, v dôsledku čoho sme museli prehodnotiť všetky plánované investície.

Našou úlohou však zároveň bolo pomôcť chrániť zdravie tých najzraniteľnejších skupín obyvateľstva vrátane seniorov. Zamestnanci denných stacionárov a denných centier pomáhali odkázaným ľuďom – šili a roznášali ochranné rúška a v spolupráci so Slovenským Červeným krížom a Prešovské dobrovoľníckym centrom organizovali nákupy základných potravín, liekov, zabezpečovali nevyhnutný sprievod k lekárovi, či rozvoz obedov.

Chod mesta sa však zastaviť nedá a radnica si musela naďalej plniť svoje úlohy. Stáli sme pred spustením kľúčovej rekonštrukcie Jarkovej ulice, ktorá je súčasťou historického centra mesta. Dlho pripravovanú investíciu v objeme 3,6 milióna eur sme sa nakoniec rozhodli zrealizovať. Zvolili sme plošnú rekonštrukciu bez členenia na etapy, čo sa ukázalo ako správne riešenie o to viac, že zažívame rok plný neustále sa meniacich opatrení a obmedzení, ktoré utlmili pohyb ľudí v celej krajine. Teší ma, že najnáročnejšia časť stavebných prác sa pomaly chýli ku koncu a verím, že o niekoľko mesiacov sa Prešovčania budú môcť prejsť po novej modernej ulici, kde sa budú cítiť príjemne.

Nemenej náročnou a pre mesto veľmi dôležitou bola aj rekonštrukcia zimného štadióna za bezmála 5 miliónov eur bez akejkoľvek štátnej dotácie. V druhej polovici roka sa podarilo práce úspešne ukončiť, vďaka čomu môžu prešovské deti a mládež opäť korčuľovať na domácom ľade, avšak v modernejšej a predovšetkým bezpečnejšej hale s unikátnou strechou. V modernizácii plánujeme pokračovať aj v roku 2021. Máme zámer zrealizovať reprofiláciu hľadiska, opravu priestorov severnej časti a osadiť nové sedačky, na ktoré prispel vo forme dotácie aj Prešovský samosprávny kraj.

Mesto Prešov má za sebou dlhé roky stagnácie v oblasti budovania a modernizácie športovej infraštruktúry. Za jednu z kľúčových investícií preto považujem výstavbu nového futbalového štadióna v objeme takmer 20 miliónov eur. Proces prípravy značne predĺžilo zrušené verejné obstarávanie, avšak tento rok sa nám ho podarilo spustiť nanovo a vysúťažiť zhotoviteľa, ktorý by mohol začať s výstavbou už na jar.

Medzi tri najvýznamnejšie športové stavby v Prešove však nepochybne patrí aj cyklistický velodróm, ktorý je celoslovenským unikátom. Aj preto sa snažíme o jeho postupnú obnovu. Po dôležitých opravách cyklistickej dráhy a hľadiska prišla na rad aj rekonštrukcia vstupnej budovy. Úpravami prešiel najprv interiér a nedávno sme sa pustili aj do zateplenia objektu. Výsledkom nášho snaženia je, že tento rok sa na velodróme podarilo zorganizovať už tretí ročník medzinárodných cyklistických pretekov Grand Prix Prešov, pričom ide o jediné preteky UCI klasifikácie C1 v našej krajine. Zároveň však dlhodobo rozširujeme sieť cyklochodníkov v celom meste, vďaka čomu sa cyklistika stáva z roka na rok prístupnejším športom pre všetky vekové kategórie Prešovčanov. Som veľmi rada, že v uplynulých rokoch sme postavili 6 nových cyklochodníkov na sídliskách aj v samotnom centre mesta v celkovej dĺžke približne 10 kilometrov. V tomto roku 2020 bol dokončený približne pol kilometrový cyklochodník Mlynský náhon, ktorý prepája centrum mesta s univerzitným areálom. V súčasnosti tak má cyklistická sieť v meste Prešov takmer 30 kilometrov. Okrem bicyklov začali Prešovčania tento rok využívať aj nové zdieľané elektrokolobežky. Ukázalo sa, že ľudia si túto službu veľmi rýchlo obľúbili, nakoľko za necelých 5 mesiacov prejazdili na zdieľaných elektrických kolobežkách v našom meste viac ako 180 tisíc kilometrov.

Tento rok sme pokračovali aj v investíciách v oblasti verejnej dopravy. S pomocou eurofondov sa nám podarilo zmodernizovať vozový park MHD, ktorý sa v jeseni rozšíril o 10 nových komfortných a ekologických trolejbusov v celkovej hodnote viac ako 6,2 milióna eur. Približne o rok počítame aj s úplnou novinkou v rámci nášho mesta, ktorou budú takzvané parciálne trolejbusy, ktoré dokážu vďaka pomocnému pohonu prejsť aj cez tie časti Prešova, kde nemáme trolejové vedenie.

Osobne mi urobil veľkú radosť 5. ročník festivalu architektúry a dizajnu FEAD, ktorý potvrdil, že takýto druh kultúrneho podujatia má v našom meste veľký potenciál. Tento ročník bol o to vzácnejší, že v dôsledku obmedzení súvisiacich so šírením ochorenia COVID-19 sme museli väčšinu kultúrnych podujatí v meste úplne zrušiť. V snahe rešpektovania zákazu zhromažďovania väčšieho počtu osôb sme neotvorili ani tradičné vianočné trhy. Namiesto nich sme však vytvorili vianočnú mapu gastro prevádzok, ktoré ponúkli ľuďom na terasách alebo formou predaja cez okienko množstvo vianočných špecialít.

V posledných mesiacoch roka vyvrcholili aj prípravy na zavedenie nového systému parkovania, ktorý spúšťame už od januára 2021 v širšom centre mesta v rámci prvých dvoch parkovacích zón. Prešovčanov tak čakajú najväčšie zmeny v oblasti statickej dopravy. Našim cieľom je vytvoriť moderný, funkčný a efektívny systém parkovania, ktorý prinesie férové, jasné a zrozumiteľné podmienky pre všetkých motoristov, a zároveň zvýhodní rezidentov oproti cezpoľným vodičom. Systém regulovaného parkovania plánujeme postupne zavádzať aj v ďalších častiach mesta, a preto sme ani v roku 2020 nepoľavili v budovaní nových parkovacích miest. Počas uplynulých 12-tich mesiacov ich v Prešove pribudlo 215 a za posledných 5 rokov vzniklo až 1632 novovybudovaných parkovacích miest vo všetkých mestských častiach. V decembri sme spustili predaj nových virtuálnych parkovacích kariet, pripravená je nová parkovacia aplikácia eParkio a osadené sú aj moderné parkovacie automaty, ktoré akceptujú okrem euromincí aj bezkontaktnú platbu kartou.

V roku 2020 sme taktiež pokročili vo výkupe pozemkov pre prvú etapu centrálneho mestského parku, ktorý v našom meste veľmi chýba. V roku 2021 chceme vo výkupe pokračovať, pričom budeme naďalej aktívne pracovať na príprave projektu vybudovania veľkého a moderného parku, ktorý má v rámci nového programového obdobia reálny predpoklad na realizáciu.

Jednou z najnáročnejších úloh, ktorú sme museli v tomto roku zrealizovať boli dve kolá celoplošného testovania. Vo veľmi krátkom čase sme museli pripraviť 66 odberných miest v rámci celého mesta, zabezpečiť administratívnych pracovníkov a množstvo ochranných pomôcok. Napriek tomu, že zásadné pokyny z úrovne štátu prichádzali na poslednú chvíľu a nevedeli sme či sa nám podarí otvoriť všetky odberné miesta, testovanie nakoniec prebehlo bez výraznejších komplikácií.

Ochorenie COVID-19 ukazuje svoju silu aj na prelome rokov, keď zažívame najväčší nárast pozitívne nakazených ľudí v našej krajine. Už teraz je pritom jasné, že v dôsledku šírenia tejto nákazy bude poznačený aj celý rok 2021. Do akej miery to ovplyvní naše životy ale aj dianie a chod mesta však ukáže až čas.

To čo môžem v tejto chvíli potvrdiť je, že plánujeme pokračovať v pripravených investičných aktivitách. Chceme dokončiť rekonštrukčné práce na Cyklistickom velodróme a ZUŠ Prostějovská. Pripravujeme rekonštrukciu mosta Škultétyho, pokračovanie rekonštrukcie NS Opál, rekonštrukciu Zariadenia pre seniorov Harmónia na Cemjate a množstvo ďalších stavieb a projektových dokumentácií, ktoré sú v pláne investičnej výstavby mesta Prešov na rok 2021.

 
22.12.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 761 krát