Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Výsledky Dňa bez áut poznačilo počasie

Úspech Dňa bez áut v piatok 22. septembra t. r. v Prešove nebol až taký, aký očakávali jeho organizátori z Mestského úradu v Prešove a z Prešovskej bicyklovej skupiny Kostitras.

Ako vyplýva zo záverečných výsledkov pokles v štyroch sledovaných oblastiach zaznamenali len vo využití parkovísk v centrálnej mestskej zóne. Pre porovnanie merania vykonali aj 8. septembra t. r., za "normálu".

Tlačový tajomník Mestského úradu v Prešove Vincent Sabo 3. októbra t. r. k týmto výsledkom uviedol, že podľa názoru organizátorov hlavnou príčinou ich definitívnej podoby bolo sychravé a chladné počasie a proti nemu nezmohla ani vcelku uspokojivá kampaň v prospech akcie.

Zo získaných informácií o emisiách v ovzduší prostredníctvom dvoch staníc Štátneho hydrometeorologického ústavu v Prešove vyplynulo, že nepoklesla hodnota koncentrácie kysličníkov uhlíka v ovzduší. Rovnako cyklistov bolo menej v uliciach ako 8. septembra. Akurát v zóne s dopravným obmedzením parkovalo podľa zistení mestskej polície v deň akcie 727 áut a dva týždne pred ňou až 1259. Na parkoviskách v správe J. V. S., s. r. o., Prešov bolo 8. septembra 1716 áut a 22. septembra len 1401 áut.

Prešov bol jedným z deviatich miest v SR, ktoré reagovalo na Deklaráciu a vyskúšal si uprednostnenie iného druhu dopravného prostriedku než akým je automobil. Prešov i napriek poklesu priemyselnej produkcie na svojom území sa radí životným prostredím k viac zaťaženým mestám v SR. Hlavným znečisťovateľom ovzdušia je už práve automobilová doprava.

Každopádne od Dňa bez áut funguje v Prešove tretia etapa cyklistického chodníka popri rieke Torysa, dlhá vyše 2 km, čo je výsledkom úspešného tlaku Kostitrasu na samosprávne orgány. Navyše Kostitras počas Dňa bez áut zorganizoval petíciu na zrovnoprávnenie bicyklovej dopravy. Podľa jeho poznatkov bolo v čase špičky 22. septembra na monitorovaných miestach v priemere 69 cyklistov za hodinu, 8. septembra však až 136.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK