Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mladučký Nicolas robí saltá a zbiera trofeje v tanci

Iba jedenásť ročný pohybovo talentovaný Prešovčan Nicolas Smrek vidí svoju budúcnosť v blízkosti zubárskeho kresla. Využiť by tiež chcel fakt, že jeho disciplína bude čoskoro patriť medzi olympijské športy.

Tanec si vybral sám v štyroch rokoch
Nicolas mal šťastie. Keď bol maličký, rodičia mu umožnili rozhodnúť sa. „Keď som mal štyri roky, rodičia mi dali na výber hokej, futbal, tenis a tanec. Vybral som si tanec. Už od malého dieťaťa som tancoval, keď som počul hudbu, “ spomína na svoju rannú lásku k rytmu. Tancuje teda od štyroch rokov. V tomto veku zároveň začal navštevovať Tanečnú umeleckú školu GRIMMY v Prešove. Dôvody, prečo si vybral práve túto nie najčastejšiu disciplínu pre chlapcov, ešte rozviedol. „Ako som už spomínal, vždy, keď počujem hudbu, začnem sa hýbať. Je to pre mňa prirodzený pohyb. Tancom sa dá veľa vyjadriť. Keď som v roku 2013 prišiel do GRIMMY, za stolom sedela Ingrid Fabian, zriaďovateľka Tanečnej umeleckej školy GRIMMY. Vtedy som nevedel, kto to je. Keď sa mi však prihovorila, hneď mi bolo jasné, že sa mi tam bude páčiť. A odvtedy som súčasťou tejto školy, “ opísal Nicolas prvé dobré dojmy.

Pestrá paleta tancov
Nicolas trénuje štyrikrát do týždňa. Pridáva aj podrobnosti. „Jedenkrát klasiku, dvakrát hip hop, jedenkrát breaking. Najskôr sa 15 minút rozcvičujeme, potom hodinu a pol trénujeme. Okrem týchto mám v súťažnej sezóne tréningy na duo hip hop, skupinu hip hop, sólo street dance show a skupinu street dance show. Doma sa venujem nácviku sóla hip hop. Do roku 2018 ma sólo hip hop trénovala Nataša Cápová. Teraz sa inšpirujem videami na youtube. Cvičiť sa snažím minimálne hodinu denne; pokiaľ mi to dovolia školské povinnosti. Tancujem tiež na tanečných workshopoch, ktoré organizuje Tanečná umelecká škola GRIMMY, ale aj v iných mestách Slovenska.“

Lovec trofejí
„V roku 2015 som sa prvý krát zúčastnil Majstrovstiev SR hip hop Košice sólo, a to ako päťročný. Bol som najmladším účastníkom a keďže v tom roku nebola otvorená kategória mini, súťažil som v detskej vekovej kategórii 8 – 12 rokov. Umiestnil som sa na jedenástom mieste, “ hovorí Nicolas o premiére na súťažných parketoch. Odvtedy sa výpočet medailí a úspechov rapídne rozrástol. Prehľad uvádzame na konci tohto článku. „Okrem týchto súťaži som sa zúčastnil mnohých pohárových súťaží, kde som získal medailové umiestnenia.“ Pre úplnosť dodajme, že v roku 2020 sa z pochopiteľných zdravotných dôvodov žiadne majstrovstvá nekonali.

Najlepšie spomienky sú z Čiech, kámoša má z Talianska
Nicolas okrem tancovania musí za súťažami neraz mnoho cestovať. Kde sa mu páčilo najviac? „Najlepšie spomienky mám na Majstrovstvá sveta Street Dance show 2017 v Ústí nad Labem, ktorých som zúčastnil prvý krát. Boli sme malá skupina: moji rodičia, trénerka a ja. Pri vyhlasovaní bola zvyšná časť výpravy pred Ústí nad Labem, takže Ingrid Fabian komunikovala cez telefón, ale všetci mi priali. Na súťažiach mám rád priateľskú atmosféru, ktorá je medzi súťažiacimi. Je jedno, z akého sme klubu alebo krajiny. Medzi jednotlivými súťažnými disciplínami sa dokážeme zabaviť. Ja osobne som sa skamarátil s chlapcom z Talianska. Tri roky sme sa stretávali na Majstrovstvách sveta.“

Tancujúci zubár a olympionik?
Čo sa týka samotného cestovania, v pamäti tanečníkovi utkvela cesta na juh. „Najväčším zážitkom bola pre mňa cesta na Majstrovstvá Európy v Street dance show a Svetový pohár v hip hope do Skopje v Macedónsku v roku 2018. Prvý krát som letel lietadlom, veľmi som sa tešil. Skopje je pekné historické mesto, ľudia sú veľmi pohostinní a milí.“ A aký je jeho profesijný sen? Súvisí s tancom? „Mojím snom je stať sa zubárom. V tanci je mojím snom zúčastniť sa olympiády, keďže od roku 2024 bude breaking olympijským športom.“

Nicolasovo video malo 300-tisíc videní
Na internete je zábavné tanečné video, ktoré sa stalo hitom sociálnych sietí. Pochádza z Nicolasovej dielne. „Bolo to v čase prvej vlny COVID-19. Posielali sme videá, ako doma trénujeme. Hudbu som videl už skôr na internete a hneď mi napadlo, že ju použijem. Choreografiu som vymyslel sám. Tancujem hlavne hip hop, toto bolo niečo iné. Keďže už moji rodičia sa pobavili, rozhodol som sa natočiť ho a poslať. Nečakal som taký úspech. Cez 300 000 videní ma milo prekvapilo, veľa ľudí písalo, ako ich pobavilo, čomu som sa veľmi potešil.“

Škola mu vychádza v ústrety, no tancuje inkognito
Nicolas navštevuje ZŠ Kúpeľná v Prešove. „Pani riaditeľka Eva Bilišňanská mi umožňuje zúčastňovať sa súťaží, za čo som jej veľmi vďačný.“ V školských laviciach však o svojich úspechoch veľmi nerozpráva. „Stáva sa, že spolužiačky a spolužiaci vidia na sociálnych sieťach výsledok súťaže, tak mi zablahoželajú. Čo sa týka vyučujúcich, niektorí asi ani netušia, že tancujem, “ prekvapuje Nicolas.

Saltá a Monopoly
Ako každý mladý chlapec, aj Nicolas má svoje obľúbené mimošportové aktivity a záľuby. V škole ho bavia najmä klasické predmety. „Mojimi obľúbenými predmetmi sú slovenský jazyk, matematika a telesná výchova. K záľubám okrem tanca patrí parkour, hranie hier na PS4 a čítanie komiksov. Obľúbeným filmom je Tanečný súbor roka a obľúbenou knihou Harry Potter. K preferovanej hudbe patria hip-hop a rap. Voľný čas trávim najmä s rodinou. Chodíme na prechádzky so psom a hráme rôzne hry. Čas trávim aj s kamarátmi. Tiež rád skáčem saltá, “ prezentuje sa Nicolas veľmi nevšednou záľubou. Preferovanou hrou slovenskej tanečnej nádeje sú Monopoly.

Tanec je životný štýl
Na záver využil Nicolas priestor na poďakovanie všetkým, ktorým za svoje úspechy a možnosť tancovať ďakuje. „Za všetko vďačím hlavne rodičom a Ingrid Fabian, zakladateľke Tanečného klubu GRIMMY. Rodičia a Ingrid Fabian ma veľmi podporujú. Ingrid Fabian vo mne objavila talent a vždy príde na to, ako sa niečo dá a nie nedá. Tiež máme skvelého pána riaditeľa Vladimíra Klementa, ktorý ma trénoval klasický tanec. V súčasnosti ma trénuje Hana Gojdová. Trénerka Nataša Cápová vymyslela víťazné choreografie na sólo a skupinu Street dance show a duo, skupinu, formáciu hip hop. Je skvelá choreografka a trénerka. Tanečníci z Tanečnej umeleckej školy GRIMMY sú ako jedná rodina a navzájom sa podporujú. Je jedno, či si malý alebo veľký, všetci sme GRIMMY. Tanec nie je len o úspechoch, je to životný štýl. Bez týchto všetkých ľudí by som takéto úspechy nedosiahol. Za to im veľmi ďakujem, “ uzatvára Nicolas.

Zhováral sa: Ľuboš Lukáč, Text: Dušan Guman, Foto: Tanečná umelecká škola GRIMMY Prešov

Prehľad dosiahnutých úspechov a ocenení Nicolasa Smreka
1. miesto Majstrovstvá SR hip hop 2019 Košice - DVK sólo chlapci
2. miesto Majstrovstvá SR hip hop 2019 Košice – duo DVK
1. miesto Majstrovstvá SR Street dance show 2019 Levice – DVK sólo chlapci
1. miesto Majstrovstvá SR Street dance show 2019 Levice – DVK skupina
2. miesto Majstrovstvá Európy Street dance show 2019 Bratislava – DVK sólo chlapci
1. miesto Majstrovstvá Európy Street dance show 2019 Bratislava – DVK skupina
1. miesto majstrovstvá sveta Street dance show 2019 Dečín ČR – DVK sólo chlapci
1. miesto Majstrovstvá SR Street dance show 2019 Dečín ČR – DVK skupina

1. miesto Majstrovstvá SR hip hop 2018 Košice – sólo DVK chlapci
3. miesto Majstrovstvá SR hip hop 2018 Košice – duo DVK
1. miesto Majstrovstvá SR hip hop 2018 Košice – skupina DVK
1. miesto Majstrovstvá sveta hip hop 2018 Kielce. Poľsko – battle crew DVK
2. miesto Majstrovstvá sveta Street dance show 2018 Ústi nad Labem ČR – sólo DVK chlapci
1. miesto Majstrovstvá Európy Street dance show 2018 Skopje, Macedónsko – DVK sólo chlapci
1. miesto Svetový pohár hip hop 2018 Skopje, Macedónsko – DVK sólo chlapci

1. miesto Majstrovstvá SR Street dance show Levice 2017 – sólo detská veková kategória (DVK) chlapci
2. miesto Majstrovstvá SR hip hop 2017 Košice- sólo DVK chlapci
2. miesto Majstrovstá SR hip hop 2017 Košice – duo DVK
1. miesto Majstrovstvá SR hip hop 2017 Košice – formácie DVK
1. miesto Majstrovstvá sveta Street Dance show 2017 Ústi nad Labem ČR– sólo DVK chlapci
Športovec mesiaca september 2017 Prešovský večerník

1. miesto Majstrovstvá SR hip hop 2016 Košice – sólo mini hip hop
1. miesto Majstrovstvá SR hip hop 2016 Košice – duo mini hip hop
1. miesto Majstrovstvá Európy 2016 Ostrava – sólo mini hip hop
1. miesto Majstrovstvá Európy 2016 Ostrava – duo mini hip hop

Foto: Tanečný klub GRIMMY Prešov

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Majsterky Slovenska zavítali na prešovskú radnicu
Prešovské hokejistky z klubu ŽHK 2000 - ŠARIŠANKA Prešov sa stali majsterkami Slovenska vôbec po prvýkrát vo svojej takmer 30-ročnej histórii fungovania klubu. Osobne ich na prešovskej radnici privítal a zagratuloval k ich úspechu aj primátor mesta František Oľha.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
HOKEJBAL: Prešov na jar zatiaľ 100- percentný.
Prvé extraligové turnaje v roku 2024 majú za sebou už aj hokejbalisti Prešova, ktorý pokračujú v nasadenom tempe z jesennej časti.
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK