PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19416/mesto_presov_ziskalo_vyznamneho_partnera_v_oblasti_smart_cit.html

Mesto Prešov získalo významného partnera v oblasti Smart Cit

Mesto Prešov podpísalo memorandum s Unicorn University, súkromnou vysokou školou v Prahe. Cieľom je spolupráca pri výskume problematiky Smart City v oblasti informačných a komunikačných technológií.

Mesto Prešov začína spolupracovať v rámci výskumu a vývojovej činnosti v oblasti Smart City s Unicorn University. Cieľom je prepojenie výskumných kapacít súkromnej vysokej školy s reálnou praxou, teda skúsenosťami a dátami z implementácie smart projektov v meste Prešov. Najvýznamnejšími oblasťami spolupráce by mali byť doprava a parkovanie. Víziou je napríklad umožniť ľuďom využívať existujúce cykloprístrešky v meste Prešov bez čipu, iba pomocou aplikácie v smartfóne.

Mesto poskytne dáta, s ktorými budú pracovať študenti Unicorn University. Tí pripravia riešenie vo forme prototypov aplikácií, ktoré poslúžia ako podklad pri konkrétnych projektoch. Ak by zadanie zo strany mesta presiahlo kapacitné možnosti prešovských študentov v programe Unicorn Work&Study, zapoja sa do spolupráce aj študenti Unicorn University v Prahe.

Výsledkom spolupráce má byť zefektívnenie riadenia procesov mesta, hospodárnejšie nakladanie s verejnými zdrojmi a zlepšenie kvality života občanov mesta Prešov pomocou zberu dát a analýzy získaných údajov. Pôjde napríklad o prípravu požiadaviek na zavádzanie nových technologických riešení pre riadenie dopravy a parkovania, infraštruktúrnej siete, manažmentu otvorených dát, správy budov, ale aj ďalších oblastí, ktoré sa dynamicky menia vplyvom moderných technológií. Spolupráca zároveň umožní ďalší rozvoj vedeckej a výskumnej činnosti Unicorn University, ktorá spolupracuje aj s ďalšími zahraničnými inštitúciami ako je napríklad CERN vo Švajčiarsku.

Unicorn University
Unicorn University je súkromná vysoká škola, ktorá už 13 rokov vychováva úspešných špecialistov a riadiacich pracovníkov v odboroch IT, dátovej analýzy a manažmentu. Vo vzdelávaní preferujeme kvalitu nad počtom študentov, uplatniteľnosť získaných skúseností nad teoretickými znalosťami a využívanie najmodernejších prístupov oproti tradičnému bifľovaniu. Zameriavame sa na perspektívne oblasti ako moderný vývoj softvéru, dátová analýza, IoT alebo Big Data. Od roku 2019 sa zameriava aj na úplne nové, profesne orientované študijné programy pre bakalárske aj inžinierske štúdium v prezenčnej forme alebo s možnosťou štúdia popri práci, pre program Softvérový vývoj aj v online forme. Študenti majú unikátne možnosti zapojenia sa do reálnych projektov a stáží u prestížnych partnerov.

 
8.1.2021 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 709 krát