Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa

Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2021 začať s revitalizáciou verejného priestranstva - parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou. Projekt je schválený v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.

Revitalizáciou parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou sa vytvoria predpoklady na efektívne a trvalo udržateľné využívanie parku, zvýšenie biodiverzity, ale aj bezpečnosť pohybu a vytvorenie priestoru pre voľnočasové aktivity ľudí všetkých vekových kategórií.

„Naším cieľom je vytvoriť estetický a zároveň funkčný priestor pre obyvateľov mesta, skvalitniť možnosti pre šport, oddych či relax v tejto mestskej časti a zároveň aj zvýšiť bezpečnosť. V Prešove tak pribudne ďalšia zelená zóna, ktorá bude nielen oddychová, ale aj trvalo udržateľná vďaka funkčným dažďovým záhradám, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Územie parku bude pomocou chodníkov a horizontálnych plôch rozdelené na tri zóny. Od západu na východ to bude športová – aktívna zóna, kde budú umiestnené fit-parky, detské ihrisko, plochy pre šport, aktívny pohyb či plochy pre petang.

Spoločenská zóna bude hlavným prepojením dvoch autobusových zastávok s malým námestím a lávkou cez vodný tok Vydumanec. V tejto zóne bude tiež umiestnený prírodný amfiteáter s pódiom na rôzne spoločenské aktivity.

Východná, najväčšia časť, bude oddychovou, prírodnou zónou. Celá južná časť, ktorú lemuje frekventovaná Levočská ulica, bude v maximálnej možnej miere oddelená zeleňou a protihlukovou výsadbou. Hustejšia výsadba je navrhnutá pozdĺž celej komunikácie, čím podstatne zabráni vnímaniu hluku a vibrácií a vytvorí pre park príjemnejšie prostredie. Osadením nového verejného osvetlenia bude park bezpečnejší.

V rámci revitalizácie parku V. Clementisa bude vysadených viac ako 160 nových stromov a v záhonoch pribudnú trvalky. Zrevitalizované bude otvorené priestranstvo o celkovej výmere 41 452,5 m2. Mesto Prešov bude v danej lokalite postupne realizovať aj výstavbu cyklochodníka a parkoviska.

Zaujímavosťou v parku budú aj dažďové záhrady, teda miesta na zachytávanie dažďovej vody zo spevnených nepriepustných plôch, ako sú chodníky, parkoviská či príjazdové cesty. V parku V. Clementisa bude realizovaných 7 takýchto dažďových záhrad spolu s výsadbou trvaliek po celej ploche. Dažďové záhrady budú realizované v blízkosti spevnených plôch, aby čo najefektívnejšie zachytávali dažďové vody, ktoré sa v nich udržia maximálne 72 hodín, čo bude pozitívne vplývať na celý ekosystém v okolí. V tesnej blízkosti týchto dažďových záhrad budú umiestnené malé drevené ostrovčeky osadené nad úrovňou terénu a vegetácie, slúžiace na oddych, relax a poznávanie.

V parku bude umiestnených celkom 60 lavičiek a 3 pitné fontánky napojené na vodovod. Zariadenie parku bude doplnené aj o atypické prvky, ako sú napríklad gabiónové sedenia či toalety pre psy. Zrekonštruovaná bude aj jestvujúca lávka pre peších a v parku budú osadené gabiónové steny s názvom parku „PARK V. CLEMENTISA“ s výškou 90 cm a celkovou dĺžkou 11,9 metra.

Celkové náklady na revitalizáciu parku V. Clementisa predstavujú 776 819,96 EUR, poskytnutá výška NFP je 737 978,96 EUR (z toho podpora z fondu EÚ 660 296,97 EUR). Mesto Prešov sa na realizácii projektu bude podieľať 5% spolufinancovaním, z vlastných zdrojov teda uhradí 38 841 EUR. Revitalizácia parku V. Clementisa bude trvať približne 21 mesiacov.

Mesto Prešov takto vlani obnovilo aj vnútroblokový priestoru na ul. M. Čulena č. 29 - 49, ktorý je už stavebne zrealizovaný - https://www.presov.sk/oznamy/vnutrobloky-na-ulici-m-culena-v-presove-presli-revitalizaciou.html

Mesto Prešov má v rámci revitalizácií schválené z EÚ tieto projekty:

- Revitalizácia verejných priestranstiev – ulica Slanská
- Revitalizácia verejného priestranstva - park medzi ul. Vlada Clementisa a ul. Levočskou
- Revitalizácia vnútroblokového priestoru na ul. M. Čulena č. 29-49 – 1.etapa
- Revitalizácia vnútrobloku ulíc Hviezdoslavova – Štefánikova v Prešove
- Revitalizácia vnútrobloku ul. 17. novembra 126-130

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK