Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Zrušenie kasín a herní v Prešove – riešenie problému či zametanie pod koberec?

Mestskí poslanci v Prešove odhlasovali všeobecne záväzným nariadením zákaz umiestnenia kasín a herní na území mesta Prešov. Týmto krokom vyhoveli petičnej aktivite iniciatívy Zastavme hazard.

Jedným z argumentov za ich zrušenie bola potreba či snaha poukázať na závažnosť ochorenia patologického hráčstva a jeho negatívnych dôsledkov na jednotlivca, rodinu i komunitu. Tento krok sa na prvý pohľad môže javiť ako vhodná prezentácia snahy pomôcť obyvateľom mesta. Môže tiež vyvolať dojem snahy o systémové riešenie problematiky závislostného správania. V skutočnosti však ide skôr o „zametanie problému pod koberec“ – obmedzenie počtu herní má nízky preventívny potenciál a žiadne systémové riešenia, ktoré by nízku mieru účinnosti tohto opatrenia kompenzovali, mesto neponúklo. Pritom na nevyhnutnosť celostného prístupu k prevencii a riešeniu problematiky závislostného správania v Prešove už dlhodobo upozorňuje aj Nezisková organizácia Trojlístok, ktorá ponúka špecializovanú odbornú preventívno-intervenčnú pomoc práve pre ľudí so závislostným správaním.

V januári tohto roka sa mestskí poslanci v zásade zhodli na zákaze kasína a herní na území mesta, a to tak, že existujúcim sa nebude predlžovať licencia a novovznikajúcim nebude takáto licencia udelená vôbec. Takýmto spôsobom sa pre rok 2021 predpokladá, že licencia nebude predĺžená necelej polovici herných automatov i iných hazardných hier.

Regulácia počtu herní je jednou z politických stratégií obmedzovania dostupnosti hazardu, ktoré je vysoko presadzované, hoci paradoxne málo účinné. V tomto ohľade, žiaľ, stále platí, že najmenej účinné preventívne stratégie sú v praxi najviac využívané. Dôvody môžu byť rôzne. Najčastejším argumentom je, že sú rýchle, jednoduché a „dobre viditeľné“ (podobne ako rovnako málo účinné mediálne kampane – verejnosť si ich existenciu určite všimne), ale hlavne lacné. Nie je totiž potrebné zapájať odborníkov, pripravovať systémové a komplexné riešenia, vyvíjať dlhodobejšie a koordinované úsilie, ktoré by malo skutočne pozitívne dopady. Zdá sa, že aj v tomto prípade to takto bolo a ak vnímame tento krok do dôsledkov, problém patologického hráčstva rieši len málo. Súčasťou takýchto krokov by mala byť odborná diskusia, hľadanie a využívanie kombinácie efektívnych, na dôkazoch založených iniciatív, ktoré majú reálny vplyv na konkrétne rizikové správanie, konštatuje odborný tím Neziskovej organizácie Trojlístok. Ak ale mesto nesiahne aj po ďalších nástrojoch, tak sa len zopakuje situácia zo susedného Sabinova – po zákaze sa hráči z kamenných herní jednoducho posunuli do Prešova.

Zákaz kasín a herní je nedôsledným opatrením, lebo nepokrýva celé spektrum hazardu, len návštevy kamenných kasín alebo herní. Nerieši problém iných typov rizikového závislostného správania. Ostávajú otvorené miesta pre lotérie a stávkovanie, ale hlavne, vôbec sa nerieši vysoko aktuálny problém online hazardu, ktorého dôsledky v súčasnosti vysoko presahujú škody z hráčstva v kamenných prevádzkach. V nich bolo možné minimalizovať riziká a škody, napr. zasiahnuť, ak človek hral v stave intoxikácie (čo zvyšuje riziko vysokých prehier), využívať stratégie zodpovedného hrania i samovylúčenia. Taktiež sa mohli uplatňovať ďalšie nástroje, napr. hráčske limity, obmedzenie prístupu k hotovosti (nedostupnosť bankomatov), zákaz podávania alkoholu, správne vybavenie miestnosti (aby znížilo mieru problémového hrania, napr. osvetlením a viditeľnosťou hodín) či okamžitá intervencia zaškoleného personálu u rizikových hráčov. Rovnako bolo možné regulovať nastavenie parametrov elektronických herných zariadení, aby sa ovplyvňovali rizikové správanie hráčov i reálne škody (napr. znížiť rýchlosť hry, upraviť výšku stávok, nepovoliť prijímanie bankoviek, zaviesť tzv. vyskakovanie okná, ktoré informujú o čase strávenom hraním alebo upozornia na potrebu prestávky a pod.). Kombinácia týchto opatrení, ale len za súčasného využitia komplexnej vzdelávacej iniciatívy na úrovni komunity, má reálnu moc ovplyvniť rizikové správanie ľudí.

Toto sa však v meste Prešov nedialo, ako sa zdá z prípadov patologických hráčov a ich rodín, ktorým poskytuje pomoc Nezisková organizácia Trojlístok. Mesto nerealizovalo iniciatívu smerom ku komplexnejšiemu preventívnemu pokrytiu, ani k zmene prístupu personálu týchto prevádzok a ani k posilneniu kontrolnej funkcie polície, hoci organizácia na tieto problémy opakovane upozorňuje. Nebolo by tak dochádzalo k tomu, že prístup k hrám mali deti, že bolo možné hrať aj „za stravný lístok“, že bolo možné hrať „na sekeru“, že bolo možné oklamať register vylúčených osôb len použitím cudzieho občianskeho preukazu a že v herniach boli dostupné propagačné materiály na nebankové subjekty, ale nie preventívne materiály a zaškolení zamestnanci.

Rovnako, ak si uvedomíme komplexnosť motívov i dopadov problémového hrania, bez systémových riešení v zmysle pôsobenia na zmenu postojov bude mať zníženie dostupnosti kamenných herní minimálny efekt. U každého hráča je to síce vždy jedinečná súhra faktorov a okolností, avšak zväčša je kľúčovým dôvodom tzv. úľavový efekt, teda pocit uvoľnenia, ktorý nastúpi pri hraní, pocit úniku, rýchlej úľavy od prežívanej záťaže, frustrácie, úzkosti, hnevu, smútku... , a to aj napriek hroziacim dôsledkom. A vážnou záťažovou situáciou bola a stále ešte je aj súčasná pandémia a dopady plošných opatrení, ktoré sa u tejto cieľovej skupiny už ukazujú v plnej miere, čo vyplýva aj z činnosti Neziskovej organizácie Trojlístok. Organizácia poskytuje pomoc osobám užívajúcim psychoaktívne látky, osobám s návykovými činnosťami, závislým osobám a ich rodinám a aj u problémového hráčstva eviduje rastúci trend – a to najmä online formou, pričom prehraté čiastky môžu byť skutočne astronomické (aj šesťmiestne).

Regulácia počtu a lokalít umiestnenia herní je dôležitá, minimálne preto, aby sa hranie hazardu, keďže je to v súčasnosti v podstate bežný jav, nestal normou pre trávenie voľného času. Ak je však zámerom reálne riešenie problému patologického hráčstva, mesto by malo iniciovať odbornú diskusiu a hľadať podporu pre komplexný preventívno-intervenčný program, ktorý by reflektoval reálne potreby komunity a viedol k skutočným efektom.

V súčasnosti, v prípade potreby pomoci v oblasti patologického hrania alebo iného závislostného správania, je možné požiadať o pomoc osobne, v priestoroch Neziskovej organizácie Trojlístok, ale aj prostredníctvom telefonickej linky i online poradne.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK