Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

8. februára začína Národný týždeň manželstva 2021

Národný týždeň manželstva (NTM) je priateľská a pozitívna iniciatíva, ktorá povzbudzujúcim a moderným spôsobom pripomína zásady a hodnoty, na ktorých stojí celá spoločnosť. Tento rok sa opäť vo valentínskom týždni uskutoční aj v Prešove.

Národný týždeň manželstva
Národný týždeň manželstva

Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu sa aktivity NTM 2021 presúvajú viac do online priestoru, čo môže byť výhodou pre manželské dvojice, ktoré si budú môcť vytvoriť čas pre seba v pohodlí domova.

Národný týždeň manželstva začína už o 2 týždne. Uskutoční sa už tradične vo valentínskom týždni od pondelka do nedele; tento rok je to v termíne 8. - 14. februára. Viac informácií o Národnom týždni manželstva nájdete na www.ntm.sk

Pandémia COVID-19 priniesla so sebou mnoho neistoty a ohrozenia na rôznych úrovniach a téma bezpečia sa stala vysoko aktuálnou pre väčšinu z nás. Podobne ako v bežnom živote, rovnako aj v manželstve túžime po bezpečí. Aj preto sa organizátori rozhodli aktuálny ročník zamerať práve na to, čo v manželstve bezpečie vytvára a takisto čo ho ohrozuje. NTM v spolupráci so svojimi partnermi ponúka nielen vyjadrenia odborníkov na tieto témy, ale aj množstvo praktických rád a tipov čo robiť, aby sme sa vyhli vzťah ohrozujúcim faktorom a ako posilniť oblasti, ktoré na vzťah pôsobia stmeľujúco.

Symbolom kampane je záchranné koleso. Manželstvo je ako plavba – nie vždy iba pokojnými vodami – do vysnívaného prístavu. Preto je záchranné koleso celkom príznačným vizuálnym zobrazením korešpondujúcim s témou jedenásteho ročníka NTM na Slovensku. Záchranné koleso symbolizuje pomoc v situácii, keď sa vzťah začne potápať. Je tu preto, aby bolo použité, keď je to potrebné. Môže však byť tiež symbolom možného ohrozenia a povzbudiť k opatrnosti či prezieravosti počas spoločnej plavby. Posolstvo, že manželstvo môže byť bezpečným miestom vo svete plnom nebezpečenstiev, vyjadruje aj grafika tematickej nálepky v ponuke NTM.

Pripravený obsah aktivít „NTM doma“ organizátori zverejnia na svojej webovej stránke a sociálnych sieťach pár dní pred začiatkom Týždňa manželstva. Zaujímavé odkazy zo strany osobností/odborníkov a partnerov NTM je možné na webe NTM nájsť už teraz (napr. interview s epidemiológom prof. Vladimírom Krčmérym o epidémiách v súvislosti s manželstvom; alebo projekt z dielne Tlakový hrniec – súbor niekoľkých videí so psychológmi a vzťahovými poradcami na tému toxicity vo vzťahoch a pod.)

NTM je súčasťou medzinárodného združenia The Marriage Week International, avšak na Slovensku (podobne ako v každej ďalšej členskej krajine) funguje ako autonómny projekt. Týždeň manželstva sa snaží upriamiť pozornosť na dôležitosť udržiavania a prehlbovania vzťahu medzi partnermi. NTM pripomína túto naliehavú potrebu všetkým, ktorí sú vo vzťahu a vyzýva venovať (zvýšenú) pozornosť svojmu manželskému partnerovi – pre začiatok aspoň jeden týždeň v roku. Ideálne obojstranne, ale počíta sa, aj ak s tým začne iba jeden z partnerov. NTM k tomu ponúka množstvo inšpirácií a podnetov. Bezpečne v manželstve – téma NTM 2021

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK