Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

SHMÚ upozorňuje: Na Slovensko prichádza arktická zima, buďte opatrní

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke upozorňuje, že Slovensko v tomto týždni čaká veľmi nepriaznivé počasie. Prosíme občanov, aby boli mimoriadne opatrní.

SHMÚ uvádza, že nad naše územie začína od severu až severozápadu prenikať studený vzduch, čo v týchto dňoch prinesie viaceré situácie s nebezpečnými a mimoriadnymi prejavmi počasia.

Už v nedeľu sa v dôsledku mrznúceho dažďa vytvorila silná poľadovica. V Prešove boli počas nedele všetci pracovníci zimnej údržby a všetky dostupné mechanizmy v teréne až do neskorých večerných hodín. Dnes pokračujú v údržbe už od 1:00 hod. ráno. Okrem ciest posypujú chodníky, nástupištia MHD, priechody pre chodcov, lávky a schodiská v meste. Posypový materiál sa však v dôsledku mrznúceho dažďa opakovane obaľuje ľadom. V dôsledku nepriaznivého počasia môže v týchto dňoch dôjsť aj k meškaniu spojov MHD, a to pre námrazu na trolejovom vedení. Prosíme všetkých chodcov i vodičov, aby boli v týchto dňoch mimoriadne opatrní.

Varovanie pred mrznúcim dažďom a poľadovicou (7. a 8.2.2021)

Studený vzduch k nám začína pomaly prenikať od západu až severu- na severe je lokálne aj pod -5 °C, no vo vyšších vrstvách ovzdušia k nám prúdi teplý vzduch od juhu pred tlakovou nížou nad alpskou oblasťou. To predstavuje ideálne podmienky na mrznúce zrážky. Vzhľadom na vyššie množstvo zrážok sa lokálne tvorí silná poľadovica, predovšetkým v severnej polovici územia, kde môže vznikať hrubá vrstva ľadu. Veľké množstvo dažďa môže ojedinele vyvolať aj stupne povodňovej aktivity.

Varovanie pred silným vetrom a snežením (od 11.2.2021)

Kým v utorok a v stredu bude Slovensko ešte v relatívne teplejšej vzduchovej hmote a teplota vystúpi na -1 až 4, na juhozápade aj okolo 6 °C, vo štvrtok 11.2. sa však situácia začne meniť. Do našej oblasti začne prenikať studený, pôvodom arktický vzduch. V priebehu niekoľkých hodín sa ochladí približne o 10, na horách aj o 15 °C, a v priebehu dňa sa bude ďalej ochladzovať. Teplota postupne klesne pod nulu na celom území, pričom na severe bude aj pod -10 °C. Bude aj veľmi veterno, kvôli čomu bude na pocit výrazne chladnejšie. Tlaková níž súčasne prinesie aj zrážky, ktoré sa z dažďových postupne zmenia na snehové a vplyvom vetra sa budú tvoriť početné snehové jazyky a záveje. SHMÚ pripúšťa, že okrem výrazného ochladenia môže opäť nastať aj snehová kalamita.

V ďalších dňoch bude do našej oblasti pokračovať prílev studeného arktického vzduchu. Očakáva sa premenlivá, na severe a východe až veľkú oblačnosť a na viacerých miestach so snehovými prehánkami, na severe aj s trvalejším snežením. Na pocit bude naďalej veľmi chladno. Pri pretrvávajúcom severnom vetre teplota vystúpi väčšinou na -8 až -2, pričom na severe sa vyskytnú aj arktické dni, teda teplota tam počas dňa nevystúpi nad -10 °C. Vplyvom vetra sa aj naďalej budú tvoriť snehové jazyky alebo záveje. V noci teplota poklesne väčšinou na -13 až -18, ojedinele aj menej, na juhu bude miestami okolo -10 °C.

Táto situácia je nezvyčajná aj tým, že teplota v hladine 850 hPa (cca 1400 m n.m.) s vysokou pravdepodobnosťou klesne pod -20 °C, čo každú zimu nie je bežné. Naposledy sa u nás takáto situácia vyskytla pred takmer tromi rokmi 28. februára 2018. Zima 2020/21 teda vyvrcholí v druhej, prípadne tretej, februárovej dekáde.

Zdroj: www.shmu.sk (Meteorológia - Analýza, Miroslav Šinger a Štefan Dluhoš)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK