Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Prešovská univerzita bude testovať svojich zamestnancov každý pondelok

Prešovská univerzita v Prešove (PU) už po druhýkrát zriadila vo svojich priestoroch špeciálne odberové miesto. Je určené na testovanie zamestnancov, ktorých charakter práce neumožňuje prácu formou home office. Testovanie s využitím vlastných zdravotníkov bude univerzita realizovať každý pondelok v priebehu mesiaca február.

Po úspešnom otestovaní takmer 500 zamestnancov univerzity na konci januára sa Prešovská univerzita, vzhľadom na epidemickú situáciu a nové vládne opatrenia, rozhodla znova pustiť do testovania svojich zamestnancov. Testovanie na prítomnosť infekčného respiračného ochorenia COVID-19 realizuje aj tentokrát na základe spolupráce s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Možnosť prísť sa otestovať majú výlučne zamestnanci univerzity, ktorí sa budú kvôli povahe ich práce zdržiavať na pracovisku. „Rozhodli sme sa poskytnúť priestor pre testovanie našich zamestnancov, ktorí nemôžu ostať pracovať z domu. Univerzita sa jednoducho nedá celá na niekoľko týždňov zatvoriť, sú zamestnanci, ktorí musia byť prítomní na pracovisku. Myslím si, že nemôžeme žiadať od nich, aby prišli do práce a neposkytnúť im možnosť vykonania testu, “ uviedol rektor univerzity Peter Kónya.

Testovanie v réžii univerzitných zdravotníkov
Testovanie antigénovými testami budú na univerzite opäť vykonávať zdravotníci z Fakulty zdravotníckych odborov, ktorí sú rozdelení do dvoch testovacích tímov, ktoré sa budú striedať. Celkovo je k dispozícii osem zdravotníkov a štyria náhradníci. „Potešujúce je, že záujem bol podstatne vyšší, než reálne potrebujeme. Celý tím, testujúca ako aj administratíva zložka, pozostáva z pedagógov z Fakulty zdravotníckych odborov, konkrétne z katedry ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie, “ ozrejmila Štefánia Andraščíková, dekanka Fakulty zdravotníckych odborov PU. Zároveň dodala, že nejde o žiadnych nováčikov, ale o zdravotníkov, ktorí majú bohaté skúsenosti s testovaním z prvej vlny pandémie.

Bez čakania vďaka vlastnej online registrácii
S cieľom eliminovať stretávanie zamestnancov na jednom mieste, ako aj dlhé čakanie v radoch, vytvorilo Centrum výpočtovej techniky PU vlastný online systém prihlasovania sa na konkrétny čas testovania s vygenerovými údajmi na certifikáte. Jasné pravidlá a presný časový harmonogram poskytnú zamestnancom patričné pohodlie a v konečnom dôsledku sa minimalizuje aj možné šírenie nákazy.

Možnosť prísť sa otestovať na pracovisko využilo v pondelok 8. februára 236 univerzitných zamestnancov, pričom ani jeden z nich nemal pozitívny výsledok na COVID 19. Odberové miesto v priestoroch univerzity na Ul. 17. novembra 15 bude dostupné zamestnancom každý pondelok v mesiaci február v čase od 8.00 do 17.00 hod. s výnimkou prestávky od 12.00 do 13.00 hod.

Foto: Marcel Mravec

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK