Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Národné ocenenie Srdce na dlani poputuje aj do Prešova

V roku 2020 bolo na ocenenie Srdce na dlani naprieč Slovenskom nominovaných 287 dobrovoľníkov, koordinátorov, skupín a projektov. Z Prešovského kraja uspel Slovenský Červený kríž ú.s. Prešov a RNDr. Miroslav Fulín, CSc.

Na ocenenie Srdce na dlani bolo naprieč Slovenskom nominovaných 287 dobrovoľníkov a projektov. Základné oceňovanie sa udialo na úrovni krajov. Nezávislé hodnotiace komisie ocenili najsilnejšie príbehy dobra a zároveň posunuli 60 nominácií na celoslovenské ocenenie Dobrovoľník roka, ktoré organizuje CARDO – Národné dobrovoľnícke centrum v spolupráci s Platformou dobrovoľníckych centier a organizácií a krajskými dobrovoľníckymi centrami.

V tomto roku sa po prvýkrát v 7-člennej komisii ocitli aj zástupkyne krajských dobrovoľníckych centier z Nitry a Prešova. Hodnotiaca komisia vybrala 22 výnimočných príbehov, ktoré budú predstavené verejnosti na galavečere v online priestore.

Z Prešovského kraja získal mimoriadne ocenenie v kategórií Podpora Slovenský Červený kríž ú.s. Prešov, a to za pomoc ľuďom v prvej vlne pandémie ochorenia COVID-19, ale aj po tragickom výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici v decembri 2019. V kategórií jednotlivec ocenia RNDr. Miroslava Fulína, CSc. za dlhodobú výchovnú a odbornú ekologickú činnosť v oblasti životného prostredia.

Podrobnejšie informácie o ocenených nájdete na webovej stránke https://www.dobrovolnictvopo.sk/krajske-srdce-na-dlani-2020

Slávnostné podujatie Dobrovoľník roka 2020 sa uskutoční už vo štvrtok 11. marca 2021 o 18.00 hod. Oceňovanie môžete sledovať on-line cez živý stream na Facebook stránke dobrovolnictvo.sk.

Záštitu nad oceňovaním na úrovni krajov prevzal splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti a nad cenou Dobrovoľník roka 2020 minister zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Dobrovoľníkov – jednotlivcov, skupín aj organizácií, ktorí majú srdce na dlani, aby nezištne pomáhali iným – je na Slovensku z roka na rok viac. Aj tento rok už 12-krát Národné dobrovoľnícke centrum – CARDO, Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií a krajské dobrovoľnícke centrá desiatkam z nich udelia prestížne ocenenia.

Dobrovoľnícke centrá na krajskej a CARDO na celoslovenskej úrovni oceňujú výnimočné projekty a výnimočných ľudí, ktorí veľkú časť svojho voľného času venujú rozvoju komunít, ochrane životného prostredia, zdravia, kultúry, umenia a vzdelávaniu v mnohých ďalších oblastiach. „To všetko robia bez nároku na akýkoľvek honorár. Robia to zo srdca. Treba pritom zdôrazniť, že neraz aj zdanlivo malé činy či kroky vo výsledku znamenajú veľkú vec a určite menia našu spoločnosť k lepšiemu, “ hovorí Zuzana Vinklerová, výkonná riaditeľka slovenského Národného dobrovoľníckeho centra - CARDO.

Dobrovoľníctvo je pre každú spoločnosť nenahraditeľné, o čom svedčia aj slová Dominiky Hradiskej z Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií. „Dlhoročné skúsenosti s dobrovoľníctvom nám ukazujú, že nie je užitočné len pre organizáciu, ktorá využíva služby dobrovoľníkov, ale aj pre človeka pracujúceho bez nároku na finančnú odmenu. Vytvára priestor na budovanie nových vzťahov, spája ľudí podobného smerovania, znižuje riziko syndrómu vyhorenia a rozvíja zručnosti, ktoré sú uplatniteľné v osobnom aj profesijnom živote. Krajské kolá projektu Srdce na dlani by nebolo možné realizovať bez podpory Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR prostredníctvom dotácie, ktorú administruje Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.“

CARDO – Národné dobrovoľnícke centrum:
http://www.dobrovolnictvo.sk/profile/ngo/9

Srdce na dlani:
https://www.srdcenadlani.sk/

Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií:
https://www.dobrovolnickecentra.sk/sk/

Sociálne siete:
http://www.facebook.com/dobrovolnictvo.sk
https://www.facebook.com/dobrovolnickecentra/
https://www.facebook.com/Srdce-na-dlani-161125670741922/
https://www.facebook.com/dobrovolnictvoPO/

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK