PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19564/huncut_vysival_a_poznaval_kriviansky_kroj.html

Huncút „vyšíval“ a poznával kriviansky kroj

Zábavno-náučnou formou predstavuje nadaným deťom tradičnú ľudovú kultúru regiónu projekt Huncút v regióne Šariš.

Výšivku sme napodobnili farbičkami
Posledná časť Huncúta bola venovaná šarišským výšivkám a, samozrejme, krojom, ktoré sú na Šariši vyzdobené nádhernými výšivkami. Dozvedeli sme sa, že najprv výšivky neboli častou ozdobou odevov a textílií. Časom sa však udomácnili či už na šatkách, košeliach, opleckách, nohaviciach alebo zimných odevných súčiastkach. Obľúbený šarišský kvetový motív sme si pomocou farbičiek „vyšili“ aj my.

Podoba krivianskeho kroja s goralskými motívmi
Po výšivke sme spoznali kroj z Krivian. Tento kroj, najmä v ženskom odeve, má mnoho spoločných znakov s rusínsko-goralskými motívmi. V mužskom sviatočnom odeve sme si vymaľovali pamokovú košeľu, súkenné zdobené nohavice (chološne), krátky kožúšok (serdak), zdobený červenou irchou, sviatočný päťprackový opasok, čierny klobúk (kapeľuch), čiernu šatku a krpce. V ženskom odeve dlhú bavlnenú košeľu, brokátový živôtik, vrchnú sukňu z jednofarebného perkálu, čiernu perkálovú zásteru, brokátový čepiec s čiernou čipkou a krpce.

Nevyčerpateľná téma
Popri maľovaní sme sa naučili aj niečo nové o spracovaní ľanu, pradení, tkaní, či farbení látok, resp. ako sa vlastne vyrába modrotlač.
Téma ľudových zvykov, tradícií, odevov a architektúry je nevyčerpateľná a určite v nej budeme pokračovať aj po skončení Huncúta.

Rozumieme nadaným
Netradičný projekt pre intelektovo nadané deti zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove pripravila celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným. Organizátorom projektu je Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove. Cieľom zaujímavej aktivity je na príklade tradičných predmetov oboznámiť deti so vzormi, tvarmi, či materiálmi, charakteristickými pre daný región. Veľkou oporou je pre nich tvorivý pracovný zošit pre deti mladšieho školského veku. Zošit monitoruje oblasti tradičnej ľudovej kultúry. Vydalo ho Ústredie ľudovej umeleckej výroby v Bratislave.

 
11.3.2021 | Autor: Juliána Sedláková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1190 krát