Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Sociálna práca v uliciach mesta Prešov má zmysel

V centrách väčších miest, ale aj na frekventovaných miestach, ako sú napríklad nákupné strediská, ľudia často vídajú osoby, ktoré sú v nepriaznivej sociálnej situácii a žiadajú o pomoc alebo najčastejšie, o finančné prostriedky. Inak to nie je ani v Prešove. Mesto pravidelne vykonáva sociálnu prácu v teréne s cieľom týmto osobám pomôcť.

Mesto Prešov situáciu podrobne monitoruje. Zamestnanci Odboru služieb pre občanov v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, neverejnými poskytovateľmi sociálnej služby Trojlístok a Anima, a v súčinnosti s Mestskou políciou vykonávajú kontroly v uliciach mesta, aby preverili týchto občanov, zistili ich totožnosť a v spolupráci s terénnymi sociálnymi pracovníkmi v mieste ich trvalého bydliska im poskytli pomoc. Najčastejšie sa tieto osoby nachádzajú pri nákupných centrách, kde sa pohybuje množstvo ľudí, ale aj pred kostolmi, či priamo v centre mesta.

Za viac ako rok trvajúcej intenzívnej spoločnej práce s vyššie uvedenými inštitúciami sa mnohým osobám podarilo prostredníctvom úradov poskytnúť sociálne poradenstvo, pomoc pri vybavovaní finančných nárokov, ale aj materiálne pomôcť.

Pri vykonávaní kontrol intenzívne pracujeme aj s občanmi, aby mali možnosť strádajúcim osobám poradiť s hľadaním adekvátnej pomoci. Prešovčania v mnohých prípadoch s týmito ľuďmi súcitia a neváhajú im pomôcť. Podporovať žobranie poskytovaním finančných prostriedkov však nie je správnou cestou, pretože ľudia v núdzi si svoje problémy vďaka nim nemusia riešiť, ale práve naopak, živiť ich naďalej, ako napr. alkoholizmus.

Cieľom mesta Prešov je informovať občanov, ktorí takéto osoby v uliciach mesta stretnú, aby ich navigovali tam, kde dostanú jedlo alebo ošatenie zdarma, a uprednostnili túto priamu formu pomoci pred poskytovaním finančných prostriedkov.

V uliciach mesta Prešov bolo v roku 2020 vykonaných približne 600 hodín sociálnej služby krízovej intervencie, tj. sociálnej práce v teréne, pri ktorej sme zistili, že takmer všetky osoby, pýtajúce si peniaze od okoloidúcich, sú sociálne odkázané, s trvalým pobytom v okolitých obciach.

Mestská polícia Prešov uvádza, že problematika strádajúcich osôb v mestách je rozšírená, a to nielen v Prešove, pričom až 90% týchto ľudí na uliciach sú občania z priľahlých obcí s početnou rómskou komunitou. Vzhľadom na to, že zákon žobranie neoznačuje ako priestupok a zákonné normy takéto konanie nezakazujú, nemôže ho zakázať ani mesto.

Aktívnou prácou v teréne, osvetou medzi občanmi a pravdepodobne aj pre vyhlásenú mimoriadnu situáciu však nastal výrazný pokles žobrajúcich osôb v uliciach nášho mesta.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK