Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Polícia pripomína povinnosti občanov pri vstupe na územie SR

Ako sme už avizovali, v súvislosti s prijatými protipandemickými opatreniami, policajti vykonávajú prísnejšie kontroly a intenzívne sa zameriavajú na odhaľovanie ich nedodržiavania. V tejto spojitosti prinášame niekoľko rád a upozornení týkajúcich sa prekračovania hraničných priechodov.

Upozorňujeme, že obmedzenie slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania sa vzťahuje aj na osoby vstupujúce na územie Slovenskej republiky.

Zákaz vychádzania platí pre všetkých
Policajný zbor vykonáva na vstupoch na územie Slovenskej republiky nielen kontrolu karanténnych opatrení vyplývajúcich z Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ale aj kontrolu dodržiavania obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania.

Povinnosti pendlerov
Cezhraničný zamestnanci (pendleri), ktorí nemôžu vzhľadom na povahu práce vykonávať túto prácu doma, sa musia aj pri kontrolách na hraniciach preukázať potvrdením zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce a cestu späť a na cestu na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti, ktorá nemôže byť vykonávaná ako práca z domácnosti a cestu späť (body B.1. a B.2. uznesenia vlády Slovenskej republiky).

Kto vstupuje na Slovensko a nemá výnimku, musí mať test/potvrdenie/doklad
Zároveň osoby vstupujúce na územie Slovenskej republiky, ktoré nepatria do výnimiek § 4 až § 8 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, sa musia pri vstupe preukázať potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu nie starším ako 7 dní alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní alebo dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19 nie starším ako tri mesiace alebo dokladom o zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny (ak od očkovania uplynulo aspoň 14 dní) alebo u osoby, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19 potvrdením o tejto skutočnosti (bod B.14. uznesenia vlády Slovenskej republiky).

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK