Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mesto Prešov participovalo na príprave novely školského zákona

Sedemdesiatročná tradícia školského stravovania je zachránená. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zohľadnilo v pripravovanej novele zákona o výchove a vzdelávaní pripomienky mesta Prešov. Kvalita školského stravovania na Slovensku tak nebude ohrozená.

Mesto Prešov sa zaslúžilo o to, že školské jedálne budú naďalej patriť školám a ostanú pod správou svojho zriaďovateľa. V praxi to znamená, že zariadenia školského stravovania budú fungovať tak ako doteraz. „Vďaka tomu, že mesto Prešov sa spolu s ďalšími subjektmi aktívne zapojilo do medzirezortného pripomienkovania novely školského zákona predložením zásadnej pripomienky, sa nám podarí zachovať zdravé a vyvážené stravovanie našich detí a mládeže. Zároveň tak zohľadníme potreby detí zo sociálne slabších rodín, ktoré budú mať naďalej prístup k hlavnému jedlu, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pôvodne navrhovalo v rámci novely zákona o výchove a vzdelávaní úpravu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. V prípade jej schválenia by to znamenalo, že školské jedálne by mohli prevádzkovať súkromní podnikatelia, čo by malo možný dopad na kvalitu a cenu podávaných jedál v školských jedálňach. V horšom prípade by to mohlo znamenať dokonca ich likvidáciu. Takéto zmeny by zároveň mohli viesť k ukončeniu pracovného pomeru s mnohými pracovnými silami - skúsenými kuchárkami.

Zásluhou mesta Prešov sa podarí zachovať doterajší systém školského stravovania, ktorý má pozitívny ohlas nielen medzi deťmi, žiakmi a ich rodičmi, ale aj v zahraničí medzi odbornou verejnosťou. Mesto Prešov je dlhodobo lídrom v oblasti školského stravovania na Slovensku a aktívne venuje veľkú pozornosť zdravej výžive detí ako aj zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti sme dosiahli viaceré zaujímavé výsledky a prvenstvá. Na konferencii v Prahe v roku 2015 pri príležitosti 70. výročia prvej zmienky o školskom stravovaní sme získali najvyššie ocenenie v SR – 1.miesto za naše aktivity a projekty súvisiace so stravovaním detí. Pokračovanie v súčasnom trende je pre nás záväzkom, že v budúcnosti chceme kvalitu školského stravovania nie len udržať, ale postupne zlepšovať.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK