PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/196/peniaze_pre_treti_sektor_koncia_v_bratislave.html

Peniaze pre tretí sektor končia v Bratislave

V priestoroch prešovskej pobočky Slovenskej akademickej informačnej agentúry - Servisného centra pre tretí sektor prezentovala Marianna Belejová svoju publikáciu Súčasný stav financovania mimovládnych organizácií zo štátnych zdrojov na Slovensku.

Financovanie mimovládnych organizácií zo štátneho rozpočtu sa uskutočňuje prostredníctvom rozpočtových kapitol jednotlivých ministerstiev a štátnych fondov. Marianna Belejová vo svojej publikácii zmapovala súčasný stav čerpania štátnych peňazí zo strany mimovládnych organizácií. Na margo hodnotiacich kritérií pre jednotlivé projekty, ktoré sú v publikácii zosumarizované, podotkla, že existuje iba ich účtovná kontrola.

Na prezentácii knihy sa zúčastnili aj zástupcovia štátnej správy a samosprávy, ktorí sa zhodli v tom, že väčšina štátnych finančných prostriedkov vyčlenených na účel organizácií tretieho sektora skončila v Bratislave a nedostala sa na východ. Správkyňa Komunitnej nadácie Veľký Šariš Štefánia Lenzová považuje publikáciu za prínos, pretože, ako podotkla, "prvýkrát máme v rukách materiál, ktorý poukazuje na to, aký je vlastne tok financií zo štátneho rozpočtu. Zatiaľ bola takáto prehľadnosť prerozdelenia peňazí iba pri zahraničných nadáciách pôsobiacich na Slovensku."

 
6.10.2000 | Autor: Michal Frank | Spoločnosť | čítané: 2247 krát