PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19606/citypoint__restart_kultury_v_presove.html

cityPOint – „Reštart kultúry v Prešove”

Základňa realizačného tímu kandidatúry na zisk titulu európske hlavne mesto kultúry vyhodnotila bezprostredne po ich zverejnení výsledky hodnotiacej komisie.
Marka Staviarská

Aj napriek verdiktu, hodnotiaca komisia odporučila mestu pokračovať v realizácii odvážnych vízii s kreatívnym potenciálom. Preto sa báza realizačného tímu projektu EHMK 2026 zhodla na potrebe vzniku nezriaďovanej kultúrnej organizácie, ktorá by mala spĺňať mediátorskú, odporúčaciu a kreatívnu funkciu.

Poslaním vznikajúcej kultúrnej organizácie cityPOint bude postupné spracovávanie jednotlivých bodov projektu EHMK, určenie priorít a následné možné implikácie potrieb vychádzajúcich z jednotlivých bodov projektu EHMK 2026 do nových projektových výziev. Prínos vzniku tejto organizácie spočíva v potrebe komunikácie medzi zriaďovanou a nezriaďovanou kultúrou. História mesta Prešov dlhodobo ukazuje, že táto potreba je kľúčová a nevyhnutná na zavedenie nových systémov a nástrojov do existujúceho prostredia nutných pre progresívny vývoj kultúry v meste Prešov.

Potrebu vzniku organizácie, akou má byť cityPOint v Prešove, opísala členka realizačného tímu projektu EHMK 2026 v prípravnej fáze, filmová producentka a jedna zo zakladajúcich členov novovznikajúcej organizácie Marka Staviarská:
“V Prešove (a z Prešova) máme silnú kultúrnu základňu, vybudovanú mnohými špecifickými kultúrnymi jednotkami, ktoré buď budujú roky kultúrne zázemie doma, alebo odchádzajú z rodného mesta, aby sa uplatnili v umeleckej či kreatívnej profesii. Aj napriek tomu, že Prešov disponuje množstvom kvalitných kultúrnych jednotiek, kultúrne nenapreduje ako celok, ba trpí neduhmi. Kandidatúra na titul EHMK 2026 ukázala silu v zjednotení sa a aj napriek konečnému výsledku, pohla ľadmi. Verím, že v jednote sila naozaj je, a že vznikom centrálneho bodu a postupným prepájaním prešovských "kultúrnikov", vieme skúsiť začať reštaurovať kultúru v Prešove a postupne nabiehať na novú vlnu rozvoja kultúrno-kreatívneho priemyslu.“

Symbolicky si novovzniknutá organizácia cityPOint vybrala pre svoju činnosť heslo “Reštart kultúry v Prešove”. Ich činnosť bude môcť občan Prešova sledovať na sociálnych sieťach, prostredníctvom médií a v prípade uvoľnenia pandemických opatrení, aj na rôznych kultúrnych a spoločenských fórach.

 
29.3.2021 | Autor: Peter Migaš | Kultúra a voľný čas | čítané: 781 krát