Utorok, 20. apríl 2021
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Šibačky a pôst najviac dodržiavajú na východe či Orave, kraslice zdobia najmä v Bratislavskom kraji

Najväčší kresťanský sviatok, kedy sa celá rodina stretáva pri jednom stole, je za dverami. S ním prichádza aj množstvo zvykov a tradícií, ktorých dodržiavanie sa však v našich krajoch výrazne líši.

Neodmysliteľnou súčasťou pôstu sú rybacie pochúťky, ktoré už od roku 1946 vyrába Ryba Košice. Zdroj Ryba Košice

Potvrdil to aj prieskum slovenských potravinárskych výrobcov Tauris a RYBA Košice, ktorí spracovali pri príležitosti blížiacej sa Veľkej noci. Kým šibačky či veľkonočná hostina sú bežné najmä na východe, zdobenie kraslíc patri medzi zvyky Bratislavského kraja. Ako je na tom váš región?

S typickou Veľkou nocou sa na Slovensku už od nepamäti viaže množstvo pekných tradícií a zvyklostí či typické veľkonočné jedlá. Pletenie korbáčov, zdobenie kraslíc alebo sladký pečený baránok – kým v minulosti boli prirodzenou súčasťou Bielej soboty, dnes je už situácia iná. Ako ukázal prieskum tradičných slovenských výrobcov potravín, tieto tradície dnes na Slovensku dodržiava len zhruba pätina respondentov. Tradícia zdobenia kraslíc sa zachováva len v každej štvrtej rodine. Najmenej, len 15% ľudí, zdobí vajíčka v Trenčianskom kraji. Prekvapivý môže byť výsledok v našej metropole. Až 36% respondentov z Bratislavského kraja potvrdilo, že kraslice ozdobujú každý rok.

Na pletenie korbáčov či pečenie baránka sme už leniví
Regionálne rozdiely môžeme badať aj pri tradičnom pečení baránka, ktorý v minulosti nemohol chýbať na žiadnom stole. Kým v Žilinskom a Prešovskom kraji si na tejto dobrote bežne pochutnáva zhruba pätina obyvateľov, v Košickom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Trenčianskom je to len 10% respondentov. Celkovo na Slovensku si túto dobrotu pripravuje len o necelých 15% respondentov. K Veľkej noci neodmysliteľne patrí šibačka, s ktorou sa môžeme stretnúť u takmer 70% Slovákov. Vlastné korbáče si však pletie už len necelá štvrtina, najviac sa pritom k tomuto zvyku uchyľujú v Trnavskom kraji, kde si vlastný korbáč vyrába takmer polovica obyvateľov. Viac ako tretina Slovákov si ich radšej spolu s čokoládovými vajíčkami či zajačikmi kupuje v obchode. Zvyšných 41% opýtaných korbáče počas šibačky vôbec nepoužíva a vystačia si s tradičnou „oblievačkou“.
Pôst dodržiavajú najmä na Orave a Prešovskom kraji

Najväčší kresťanský sviatok je odjakživa spojený aj so 40-dňovým pôstom, ktorý začína na popolcovú stredu. Odriekanie mäsových dobrôt, najmä počas Veľkonočného piatka, je najbežnejšie v Žilinskom kraji a Orave, kde pôst dodržiava až 77% obyvateľov. Podobne je na tom aj Prešovský kraj. Neodmysliteľnou súčasťou pôstneho obdobia sú práve ryby, ktoré sú základom zdravého jedálnička. V minulosti na našich stoloch nechýbali napríklad raky či údené ryby, dnes sa teší obľube národná pochúťka Slovákov - Treskoslovenská treska v majonéze - či marinované alebo kyslé ryby, ktoré sú spomedzi všetkých druhov rybích výrobkov tie najvýživnejšie. Vďaka spracovaniu bez tepelnej úpravy sú jedným z najväčších zdrojov rybích vitamínov, skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín a prírodných enzýmov, čo je ideálne na pôstnu očistu organizmu. Bohatú históriu majú na Slovensku najmä vďaka výrobcovi Ryba Košice, ktorý tieto pochúťky vyrába už od roku 1946 a pochutnávali si na nich už naši starí rodičia. Zmena jedálnička sa viaže aj so Zeleným štvrtkom, kedy sa v mnohých rodinách obeduje niečo zelené, aby sa ľudia po celý rok tešili dobrému zdraviu. Kým sa tento zvyk praktizuje najmä v Bratislavskom kraji (69%), špenátu, bylinkovej polievke či iným zeleným dobrotám však dáva „červenú“ až 65% prešovského regiónu.

Veľkonočnej hostine holdujú najmä východniari
Gastronomickým vrcholom je však jednoznačne Veľkonočná nedeľa, počas ktorej si po dlhom pôste môžete pochutnať na kvalitných mäsových výrobkoch. Bohatú a honosnú hostinu si celkovo dopraje takmer 70% Slovákov. Rozdiely je však opäť vidieť medzi východom a západom. Kým v Žilinskom či Bratislavskom kraji si v nedeľu za sviatočný stôl sadne len polovica rodín, v Košickom si doprajú hostinu tri zo štyroch rodín a v Prešovskom takmer 90%.

Veľkonočné misy hýria farbami a rozvoniavajú kvalitnými mäsovými dobrotami. S najväčšou obľubou si Slováci pochutnávajú na údenej šunke, klobásach a kvalitných salámach doplnených o vajíčka, chren, cviklu či rôzne syry. Kľúčom k chutnej hostine sú najmä tradičné potraviny vyrobené z kvalitných surovín, preto sme sa spýtali priamo výrobcu, ako z veľkonočnej hostiny spraviť ozajstný zážitok. „Naša spoločnosť Tauris vyrába svoje mäsové výrobky, ktoré k Veľkej noci bezpochyby patria, výhradne z čerstvého mäsa, bez alergénov a lepku, aby ľudia dostali na stôl čo najvyššiu kvalitu. Dodržiavame tiež generáciami preverené receptúry, vďaka čomu patria naše mäsové dobroty medzi špičku. Práve receptúra spolu s použitými technológiami robí z mäsa skutočné lahôdky. Na svoj veľkonočný stôl preto určite nedávajte mrazené potraviny, najdôležitejšia je práve čerstvosť, ktorá je spolu s kvalitou pri našich výrobkoch zaručená. Vhodnou radou, ako spestriť svoju sviatočnú hostinu, je naservírovať mäsové špeciality štýlovejšie na drevenom lopáriku, “ radí Richard Duda, generálny riaditeľ Tauris Group.

Bohatú veľkonočnú hostinu si každoročne dopraje takmer 70% Slovákov. Zdroj TAURIS
Mohlo by Vás zaujímať
Chiki liki tu-a odohrajú online koncert na pomoc klubu Stromoradie
Chiki liki tu-a odohrajú už túto sobotu 10. apríla online koncert na podporu hudobného klubu Stromoradie, ktorý jej zakladajúci členovia založili pred dvomi rokmi.
Lucia Gibarti to so sólovou kariérou myslí úprimne. Vypočujte si novinku Milionkrát.
Nový singel Milionkrát od speváčky a skladateľky Lucie Gibarti ukazuje, že dokáže elegantne kráčať popovými chodníčkami. Je síce na začiatku svojej sólovej kariéry, ale od úvodného anglicky spievaného singla Winner potvrdzuje, že s ňou ako autorkou treba počítať.
Tradičná Živá krížová cesta v Prešove má tento rok online podobu, no jej posolstvo zostáva nezmenené
Živá krížová cesta sa stala neodmysliteľnou súčasťou slávenia Veľkej noci v Prešove. Tento rok sa však pre hygienicko-bezpečnostné opatrenia opäť nemôže uskutočniť. Oáza - nádej pre nový život spolu s dobrovoľníkmi z Nižnej Šebastovej pripravili online záznam krížovej cesty, vďaka ktorej si veriaci môžu pripomenúť udalosti Veľkého piatku doma so svojimi rodinami.
cityPOint – „Reštart kultúry v Prešove”
Základňa realizačného tímu kandidatúry na zisk titulu európske hlavne mesto kultúry vyhodnotila bezprostredne po ich zverejnení výsledky hodnotiacej komisie.
Začalo sa s prípravou projektovej dokumentácie cyklotrasy Vranov – Domaša
S príchodom jarných mesiacov sa začalo intenzívne pracovať na príprave projektovej dokumentácie plánovanej cyklotrasy, ktorá ma spojiť okresné mesto Vranov nad Topľou s vodnou nádržou Domaša. Trasa je súčasťou Kostrovej siete cyklistických komunikácií v Prešovskom kraji. Mala by prispieť k prepojeniu Vranova nad Topľou so Stropkovom.
Udalosti Veľkej noci si v Prešove aj tento rok veriaci pripomenú prostredníctvom médií
Počas Veľkej noci môžu Prešovčania sledovať priame prenosy zo svätých omší z Konkatedrály sv. Mikuláša, ale aj ďalšie zaujímavé programy, vrátane videa so Živou krížovou cestou.
Veľká novinka: Rozprávky Braňa Jobusa ožili zvukmi a hudbou vďaka inovatívnej aplikácii
Obľúbený slovenský muzikant a spisovateľ Braňo Jobus ponúka v týchto dňoch svojim čitateľom rozprávky o Chrontulienke, ktoré pri čítaní ožívajú vďaka zvukom a hudbe, ktorú aj sám skomponoval.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
kancelárske priestory v Prešove UNICENTRUM

Prenajmem kancelárske priestory v širšom centre Prešova na Kúpeľnej ulici č. 6. Výhodou je parkovanie zdarma. V budove je optický internet. Bližšie informácie:http://www.kancelariepresov.sk/

0905841632 |
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK

Ďakujeme, že navštevujete portál pis.sk, naozaj si to vážime.

Používate rozšírenie na blokovanie prídavných modulov (adBlock, AdBlock Plus, Ghostery ... )?

Táto stránka je financovaná výlučne zo súkromných zdrojov a jedným z jej hlavných príjmov tvoria príjmy za zobrazovanie reklamy.
Žiaden z článkov nie je spoplatnený, všetky funkcionality poskytujeme zadarmo.

Pridajte si túto stránku medzi výnimky, aby sa Vám obsah zobrazoval správne a tento portál mohol aj naďalej fungovať.