Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V SODB 2021 sa sčítalo viac ako 87% Prešovčanov

V rámci Elektronického sčítania obyvateľov 2021 sa sčítalo viac ako 87% obyvateľov mesta Prešov. Začiatok asistovaného sčítania bude závisieť od vývoja pandemickej situácie.

V rámci ukončeného Elektronického sčítania obyvateľov (ESO) 2021 sa do 31. marca 2021 sčítalo spolu 76 705 obyvateľov mesta Prešov, t. j. 87,41 % z odhadovaného celkového počtu.

„Ďakujem všetkým Prešovčanom, ktorí zobrali povinnosť sčítať sa zodpovedne. Spoločne sme dokázali, že nám záleží na budúcnosti nášho mesta a máme záujem podieľať sa na jeho rozvoji, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

V rámci asistovaného sčítania obyvateľov je ešte potrebné sčítať približne 11 100 obyvateľov mesta Prešov.

Asistované sčítanie obyvateľov sa uskutoční počas obdobia dosčítavania obyvateľov, ktoré vyhlási predseda Štatistického úradu Slovenskej republiky, v závislosti od epidemiologickej situácie v SR, v trvaní 6 kalendárnych týždňov (najneskôr do 31.10.2021). Asistované sčítanie je určené pre tých obyvateľov, ktorí sa nemohli alebo nevedeli sčítať sami ani s pomocou blízkej osoby v rámci ESO 2021.

Elektronickým formulárom sa na Slovensku samosčítalo 4 844 007 obyvateľov, čo predstavuje 86 %.

Podľa predpokladov Štatistického úradu SR malo túto formu sčítania zvládnuť minimálne 70% obyvateľov. Dosiahnutý výsledok 86 % preto považuje za veľký úspech a vníma ho ako pozitívny posun v digitalizácii Slovenska, v schopnosti väčšiny obyvateľstva využívať informačno-komunikačné technológie. Štatistický úrad ďakuje všetkým sčítaným obyvateľom za dôveru a ich zodpovedný a proaktívny prístup.

Prvenstvo v rámci krajov patrí Žilinskému kraju. Sčítací formulár v Žilinskom kraji vyplnilo 92 % obyvateľov. Na druhom mieste je Trenčiansky kraj, ktorý dosiahol 90 % sčítaných. Na treťom mieste je Trnavský kraj, ktorý je na úrovni 89 % sčítaných obyvateľov. Bratislavský kraj je na štvrtom mieste s 88 % sčítaných obyvateľov. Nitriansky kraj je na piatom mieste 87 %. 85 % sčítaných obyvateľov dosahuje Banskobystrický kraj, v Prešovskom kraji sa sčítalo 83 % obyvateľov a v Košickom kraji je evidovaných 79 % sčítaných obyvateľov.

V rebríčku krajských miest vedú mestá Banská Bystrica 90 %, Trenčín 89 % sčítaných obyvateľov a Žilina taktiež 89 % sčítaných obyvateľov. Prešov a Trnava majú zhodne 87 % a Nitra 86 %. V hlavnom meste Slovenska Bratislave je výsledkom 86 % sčítaných obyvateľov. Metropola východu Košice má 82 % sčítaných obyvateľov.

V mestách nad 10 000 obyvateľov má suverénne najviac sčítaných Dolný Kubín, Žilinský kraj až 92 %. V Trenčianskom kraji je to mesto Nová Dubnica 90 %, v Trnavskom mesto Šamorín 89 %, v Nitrianskom mesto Šaľa 89 %, v Banskobystrickom mesto Banská Bystrica 90 %, v Prešovskom mesto Poprad 88 %, v Košickom kraji mesto Spišská Nová Ves 85 % a Bratislavskom kraji mesto Pezinok 90 % sčítaných obyvateľov.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK