Streda, 05. jún 2024
Meniny má Laura | zajtra Norbert

Údržbová základňa trolejbusov MHD môže prejsť historickou modernizáciou

Vozovňa Dopravného podniku mesta Prešov má po takmer 60-tich rokoch jedinečnú šancu na obnovu. DPMP už vyhlásil verejnú súťaž na vyhotovenie projektovej dokumentácie na modernizáciu údržbovej základne trolejbusov a výstavbu meniarne. Financovanie bude zabezpečené prostredníctvom eurofondov.

V uplynulých dňoch bola spustená verejná súťaž na vypracovanie projektovej dokumentácie k projektu „Modernizácia údržbovej základne trolejbusov a výstavba meniarne – projektová dokumentácia.“ Obstarávacia cena projektovej dokumentácie je približne 890 000 eur bez DPH. Financovanie bude zabezpečené z Operačného programu integrovaná infraštruktúra vo výške 95% so spolufinancovaním 5% z vlastných zdrojov DPMP. Záujemcovia môžu predkladať ponuky do 15. mája 2021. Samotný projekt by mal byť zrealizovaný do konca roka 2022.

Vozovňa DPMP pochádza z roku 1962 a zodpovedá duchu doby a času vzniku. Jej technologické vybavenie pochádza prevažne z konca 70. -tych a začiatku 90. -tych rokov minulého storočia. Podlaha v objektoch vozovne je vyhotovená z drevených dubových klátikov s hrubým nánosom nečistôt. Prehliadacie kanály sú hlboké iba 1,2 metra, čo komplikuje prehliadky vozidiel. V objektoch vozovne je taktiež nedostatočné osvetlenie, vstupné brány netesnia a zdviháky sú nestabilné. Vodiace koľajnice sú opotrebované časom a častým používaním.

Samotné vypracovanie projektovej dokumentácie je preto prvým a zásadným krokom k zásadnej stavebnej a technologickej obnove údržbovej základne trolejbusov a výstavbe novej meniarne v areáli DPMP. Z hľadiska rozvoja mestskej hromadnej dopravy v Prešove môže ísť o kľúčovú modernizáciu. Predpokladáme, že samotná výstavba by sa mohla realizovať v rokoch 2023 a 2024.

Mohlo by Vás zaujímať
Dôjde k uzávierke Vajanského a čiastočnej uzávierke Lesíku delostrelcov
Z dôvodu odstránenia havarijného stavu kanalizácie na uliciach Lesík delostrelcov a Vajanského dôjde od 4. 6. 2024 (od 8:00 hod.) do 30. 6. 2024 k celkovej uzávierke Vajanského ulice a čiastočnej uzávierke na ulici Lesík delostrelcov.
Na cestách pribudnú od 27.5. dve obmedzenia
Prešovčania sa musia od pondelka 27. mája 2024 pripraviť na dve dočasné obmedzenia. Jedno pribudne na Levočskej ulici a práce obmedzia dopravu aj na ulici Zborovská.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK