PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19666/presovski_vysokoskolaci_doucuju_ziakov_zakladnych_skol.html

Prešovskí vysokoškoláci doučujú žiakov základných škôl

Takmer 100 študentov Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity (PU) v Prešove sa zapojilo do Programu doučovania žiakov základných škôl s ťažkosťami v učení, spôsobenými pandémiou Covid-19. Dobrovoľnícku aktivity vykonávajú na 30 školách predovšetkým v Prešovskom a Košickom kraji.

Program doučovania je spoločnou iniciatívou Štátneho pedagogického ústavu a vysokých škôl na Slovensku, ktorá vznikla s cieľom eliminovať u žiakov problémy s učením z dôvodu pandémie a zároveň poskytnúť im pomoc a podporu. Mnoho žiakov základných škôl totiž v čase pandémie nemalo dostatočný prístup k dištančnej forme vzdelávania alebo nedokázalo bez podpory a osobného kontaktu s učiteľom nadobudnúť kvalitné vzdelanie.

„Sme radi, že sa naši študenti magisterského štúdia v tak vysokom počte zapojili do doučovania žiakov prvého stupňa základnej školy, u ktorých boli identifikované ťažkosti s učením. Študenti si tak môžu overiť získané poznatky z vysokoškolského štúdia v reálnej školskej praxi a pomôcť tým žiakom, ktorí to v tomto období najviac potrebujú, “ vyzdvihla prínos danej iniciatívy doc. Renáta Bernátová, prodekanka pre vzdelávanie Pedagogickej fakulty PU. Podľa jej slov bol o túto dobrovoľnícku aktivitu veľký záujem, keďže sa do programu doučovania zapojilo bezmála 100 študentov. Ide o študentov 1. roka magisterského štúdia študijných programov učiteľstvo pre primárne vzdelávanie a učiteľstvo pre primárne vzdelávanie a pedagogika psychosociálne narušených.

„Poskytnutá možnosť absolvovať prax prostredníctvom účasti na projekte doučovania mi ako študentke vytvorila priestor dlhodobo sledovať progres žiakov, na ktorých vzdelávaní sa podieľam. Zároveň mám príležitosť v praxi si vyskúšať aj menej tradičné spôsoby výučby a vidieť, akými spôsobmi sa dá k individuálnemu doučovaniu pristupovať. Aj napriek nepriaznivej pandemickej situácii môžem získať praktické zručnosti a zároveň pomôcť žiakom, pre ktorých online vzdelávanie bolo náročné, nedokázali ho sami spracovať, prípadne sa ho nemohli zúčastniť. Tento spôsob doučovania im umožní dostať sa na úroveň ich spolužiakov, “ prezradila študentka Pedagogickej fakulty PU Miroslava Cimermanová, ktorá doučuje žiakov na Základnej škole v Abranovciach.

Študenti Pedagogickej fakulty vykonávajú doučovanie v rozsahu maximálne dvoch hodín týždenne, predovšetkým za základných školách v Prešovskom a Košickom kraji, prípadne podľa miesta trvalého bydliska, aby za doučovaním nemuseli dochádzať. Aj napriek tomu, že ide o dobrovoľnícku aktivitu, fakulta študentom doučovanie uzná ako priebežnú pedagogickú prax.

 
28.4.2021 | Autor: Anna Polačková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1073 krát