PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19672/maly_kusok_knizneho_raja.html

Malý kúsok knižného raja

Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove prežíva napriek neľahkým spoločenským okolnostiam úspešný rok. Získala podporu na jednu centrálnu budovu na Slovenskej ulici. Druhý malý zázrak sa prešovským knihovníkom podaril na Švábskej ulici, kde v spolupráci s ateliérom Mediči, zrekonštruovali zastaranú pobočku.

Vo štvrtok 29. apríla 2021 sa za účasti predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského a primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej otvárala zrekonštruovaná pobočka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove - Sídlisko Šváby. Jedna z najmenších knižníc spája čitateľskú komunitu už viac ako tri desaťročia. „Pobočka prvýkrát privítala svojich čitateľov koncom apríla a začiatkom mája v roku 1989. Je to krásna symbolika, že po tridsiatich dvoch rokoch, v tom istom čase, sme ju zrekonštruovali a opäť otvára svoje brány komunite na sídlisku Šváby, “ uviedla riaditeľka knižnice Iveta Hurná. Napriek faktu, že pobočka patrí medzi tie menšie v jej regáloch čitatelia nájdu viac ako 12-tisíc kníh a navštevuje ju približne 1400 čitateľov. „Otvorenie zrekonštruovanej pobočky je ďalším míľnikom na ceste Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava za modernou inštitúciou. Knižnica nie je len požičaj a vráť, dobrá knižnica je aj o priestore, ktorý dýcha múdrosťou a ľudskosťou. Dobrá knižnica je tá, kam sa chcete vrátiť nielen po dobrú knihu, ale aj na podujatie a stretnutie s priateľmi, “ dodala riaditeľka knižnice.

Otvorenie v duchu lepších zajtrajškov
Aj keď čitatelia už služby pobočky na Šváboch naplno využívajú s oficiálnym otvorením sa krajská knižnica neponáhľala. „Chceli sme počkať ako sa vykryštalizuje situácia s uvoľňovaním opatrení, tak aby sa na otvorení mohli zúčastniť aj predstavitelia Prešovského samosprávneho kraja, ktorí nás v aktivitách pravidelne podporujú, “ zdôraznila Iveta Hurná.
Slávnostné otvorenie prebiehalo za prísnych hygienických opatrení. Novú etapu pobočky na sídlisku Šváby, prestrihnutím stuhy, odštartovali predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Iveta Hurná. Symbolicky tak neotvorili len pobočku, ale aj nové možnosti spolupráce a podpory inštitúcie. „Knižnica v súčasnosti plní významnú vzdelávaciu, kultúrnu, spoločenskú i sociálnu funkciu, knihy v sebe ukrývajú čaro a múdrosť, zároveň formujú našu osobnosť, “ uviedol v úvode prejavu Milan Majerský. Zdôraznil, že sám sa považuje za aktívneho čitateľa a vysvetlil: „Som nesmierne rád, že aktuálna situácia dovolila, aby sa knižnice znovu otvorili v plnom režime. Tie za posledný rok ukázali, že dokážu dobre fungovať aj v čase plnom obmedzení. A svoju cestu k čitateľom si vedia nájsť napriek všetkému.“ Samosprávny kraj, ako zriaďovateľ knižníc, považuje za dôležité, aby boli moderné, dobre vybavené a držali krok s aktuálnymi potrebami. „Preto do modernizácií, rekonštrukcií, opráv a nových služieb v našich župných knižniciach investujeme nemalé finančné prostriedky.“
O vzájomnej spolupráci a podpore knižnice hovorila v príhovore aj primátorka Prešova Andrea Turčanová: „Aj na tomto mieste sa prelína plnohodnotná spolupráca mesta Prešov a Prešovského samosprávneho kraja, ktorú si veľmi vážim. Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava je totiž už takmer celé storočie pevnou súčasťou nášho mesta a vďaka nej môžu všetci milovníci kníh načerpať inšpiráciu, nové poznatky a stráviť čas v príjemnom prostredí. Knihy robia ľudí citlivejšími a vnímavejšími, obzvlášť v dnešnej dobe, keď sa kladie čoraz väčší dôraz na digitalizáciu. Dnes však otvárame priestor pre fantáziu a verím, že ho Prešovčania a všetci milovníci kníh budú nadšene a s radosťou využívať.“

Obnovu brzdili opatrenia
Rekonštrukcia priestorov vzhľadom na časy, ktoré si ešte pamätali regály knižnice, bola nevyhnutná. Projekt na obnovu pobočky na Švábskej ulici odštartoval ešte v novembri minulého roka. „Predchádzajúce obdobie bolo náročné. Mali sme dokonca fázy, keď musela byť naša knižnica úplne zatvorená. Tento čas sme sa snažili využiť efektívne. Prešli sme do nového knižnično-informačného systému, čomu predchádzali aj revízie fondu. Keď sme už mali poriadok v regáloch, nadišiel čas postarať sa aj o vizuálnu stránku pobočiek, “ vysvetlila riaditeľka knižnice v Prešove. Podľa jej slov by stihli dokončiť rekonštrukciu na Šváboch v skoršom termíne, ale situáciu komplikovala pandémia a s ňou spojené opatrenia. Napriek prvotným problémom sa revitalizácia ukončila a už od minulého pondelka knižnica otvorila svoje brány čitateľom.

Priestor dostali odborníci
O nový vizuál knižnice na Šváboch sa postaral tím architektov z Prešova. Iveta Hurná vysvetlila: „Som zástancom myšlienky, že profesionáli sú tu preto, aby nám laikom zjednodušili život a každý má robiť to, čomu sa naozaj rozumie. Vďaka ateliéru MEDIČI, ktorý je zameraný na interiérovú architektúru a urbanizmus architektov, konkrétne Ing. arch. Zuzany Medveckej a Ing. arch. Juraja Medveckého-Heretika, sa priestor knižnice zmenil na nepoznanie.“ Na otvorení reprezentovala ateliér Zuzana Medvecká, ktorá priznala, že to bola ich prvá, ale nie posledná rekonštrukcia knižnice. „Bola to krásna zákazka o to viac, že sme robili aj detský kútik a ja tvorbu pre najmenších milujem. Mohli sme naplno využiť fantáziu a medzi knihami sme vykúzlili malú zázračnú krajinu". Podľa jej slov si pobočka vyžadovala komplexnú rekonštrukciu: „Napriek tomu, že bol nábytok a všetko v knižnici funkčné, pôsobilo to mdlo a smutne, tridsať rokov rovnaké. Dostali sme do priestoru život. Až na drobné detaily som s výsledným efektom veľmi spokojná, “ zdôraznila architektka. Nielen nové regály, ale aj výtvarné riešenia domčeka „Zázračno“ a iných prekvapení pre najmenších čitateľov robia priestory rozprávkovými. Priestor na oddych a čítanie si tu nájdu aj seniori. Architekti nezabudli ani na „zašívací“ kútik pre mládež. „Veríme, že knižnica na sídlisku Šváby v Prešove bude naďalej obľúbeným miestom pre voľný čas a na spoločné stretávanie sa pri dobrej literatúre, “ doplnila napokon riaditeľka.

Malá ale plná života
„Naša knižnica je tu pre všetky vekové kategórie od batoliat s mamičkami, cez prvočitateľov, školákov a študentov, až po seniorov. V jej poličkách si každý čitateľ nájde svoje obľúbené čítanie, či už v podobe kníh, ale aj časopisov. Pravidelne pripravujeme aj rôzne podujatia, zážitkové čítania a stretnutia s literatúrou, “ priblížila knihovníčka z pobočky na Šváboch Júlia Labudová. Podľa jej slov knižnicu pravidelne navštevujú deti z dvoch materských a štyroch základných škôl. Úzko spolupracuje aj s Domovom sociálnych služieb Slnečný dom, ktorého klienti chodia do knižnice s nadšením a neodmysliteľne patria k jej stálym čitateľom.

V predchádzajúcich rokoch regionálna knižnica s krajskou pôsobnosťou obnovila aj pobočky na najväčších sídliskách Sekčov a Sídlisko 3. Po Šváboch by mala byť revitalizovaná časť Detskej knižnice Slniečko a na rekonštrukciu čaká aj ďalšia pobočka na Sídlisko 2 - Centrál. Napokon sa knižnica pustí do najrozsiahlejšieho projektu na Slovenskej ulici.

 
30.4.2021 | Autor: Michaela Demková | Kultúra a voľný čas | čítané: 912 krát